reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Tak pomogły choć cały czas czuje silne napieranie na szyjke, właśnie mam ktg-zapis jest chyba ładny. Mała nam na koncowce daje popalić 🙉 była se mną wczoraj na sai dziewczyna 40tc i zaczęła rodzic, przyszedł położnik sprawdził i mowi: najgorsza część porodu ma Pani za sobą - rozwarcie jest już na8/9cm- i tyłe ja widziałam. Cała akcja porodową przed trwała może 6min? Także szybciorem przyszło rozwarcie 🙉🤷
Ważne, ze się udało :-) poród zatrzymany i to magnezem :-)))
Ja przełamałam tokolize. Cała noc kroplówki z atosibanu ( próba porażenia macicy) i nie udało się. Mój organizm zrobił swoje 😥

reklama
Ja rodziłam SN bliźniaki. Jeszcze znieczulenia dać nie chcieli bo już było powyżej 7 cm.
Aczkolwiek było to wydarzenie i stało stado studentów, położnych, ordynatora ściągnęli. I masz dwa zespoły neonatologiczne. Do tego mnóstwo organizacyjnych tematów.
Dziecka na brzuch nie położą bo usg musi być na brzuchu żeby drugie dziecko się nie przekręciło. Łożyska oznaczone, żeby urodzić w odpowiedniej kolejności.
Ogółem zniosłam lepiej niż poród syna 🤣
serio, ciaza blizniacza, wczesniaki i porod SN - ktos tam czuwal, zeby poszlo ok, wg mnie ekstremalne ryzyko. Nie rozumiem w sumie czemu, choc pewnoe juz o tym gadalysmy. No grunt, ze wszytsko ok.

serio, ciaza blizniacza, wczesniaki i porod SN - ktos tam czuwal, zeby poszlo ok, wg mnie ekstremalne ryzyko. Nie rozumiem w sumie czemu, choc pewnoe juz o tym gadalysmy. No grunt, ze wszytsko ok.
Ja tez nie kumam miała być cesarka. Ale ordynator stwierdził, ze rodziłam SN raz bez komplikacji, dzieci idealnie glowkowo. Chyba chcieli pokazać studentom 👩‍🔧
Jak gadałam z ordynatorem to argumentował to tym, ze dzieci dostają silniejszego kopa do rozwoju. A sterydów nie zdarzyli podać.
Janina nie oddychała odrazu po porodzie. Potem na wspomaganiu byla.
Dla dzieci ponoć najlepszy poród SN, mnie generalnie mieli gdzieś. A to 32tc był.

Z tymi dziecmi to fakt mam przekrój :-)
Dynamicznego chłopca z wysokim stopniem wrażliwości i ognistym temperamencie.
Generalnie taki okaz, ze bałam się macierzyństwa po raz drugi 🤣No tak dał nam odczuć ze istnieje, ze bliźniaki to pikus.
I to jest właśnie doświadczenie… jak mi mama z jedynakiem będzie płakać, ze syn nie spi, no jest trudno to będę w stanie uwierzyć. Mój syn ma jeszcze nadwrażliwość sensoryczną i myśle, ze to duzo tez zmieniało w jego funkcjonowaniu.
U Sabiny już w szpitalu fizjoterapeutka mówiła co i jak robic, żeby tego nie pogłębiać i może dlatego jest lepiej 👩‍🔧
A jak u was z obrotami? Kiedy zaczęła się przekręcać na brzuch.
U nas to jest rozstrzał i się martwię . Kurcze trudno nie porównywać ;-(
Janina jak 3 miesiące przekręcała się na brzuch a Sabina ma 4 i nadal nic… Na boku leży bawi się zabawkami, ale na brzuch to chyba przypadkiem kilka razy i nic.
Natka jest duża i ciezka...ważyla 9800 w 5.5 mca. To jej nie pomaga w rozwoju...Ale pracujemy z fizjo trochę. Na brzuch przekręca sie odkąd skończyła 5 mcy ale tylko na prawo narazie.3 mce to mega szybko przekrecanie na brzuch!!!

Natka jest duża i ciezka...ważyla 9800 w 5.5 mca. To jej nie pomaga w rozwoju...Ale pracujemy z fizjo trochę. Na brzuch przekręca sie odkąd skończyła 5 mcy ale tylko na prawo narazie.3 mce to mega szybko przekrecanie na brzuch!!!
No widzę ten schemat u Sabiny tez jest ciężka chociaż nie aż tak. Według centyli to 97 wzrostowo i 50 wagowo, ale wyglada jak pączek 🤣
Tez myśle, ze jej to nie pomaga. One narazie maja 4,5 miesiąca do skończonego 5 mają czas. Już rozpisali rehaby dla obu. Bo jak ktoś słyszy wcześniak to odrazu badania, rehaby. A ja widze, ze Janina nawet nie potrzebuje, nawet oburącz chwyta zabawki itd motorykę małą tez ma do przodu. Jest bardzo rozwinięta, ale jak rozpisali dla jednej to dla drugiej tez . No, ale niby „idealnie” do 5-6 miesiąca dziecko powinno się obracać z brzucha na plecy tez. No, ale ile dzieci tak robi👩‍🔧
Tak samo z chodzeniem. Są dzieci co chodzą od 9 miesiąca i takie co od 16 miesiąca i to tez jest w normie.

No widzę ten schemat u Sabiny tez jest ciężka chociaż nie aż tak. Według centyli to 97 wzrostowo i 50 wagowo, ale wyglada jak pączek 🤣
Tez myśle, ze jej to nie pomaga. One narazie maja 4,5 miesiąca do skończonego 5 mają czas. Już rozpisali rehaby dla obu. Bo jak ktoś słyszy wcześniak to odrazu badania, rehaby. A ja widze, ze Janina nawet nie potrzebuje, nawet oburącz chwyta zabawki itd motorykę małą tez ma do przodu. Jest bardzo rozwinięta, ale jak rozpisali dla jednej to dla drugiej tez . No, ale niby „idealnie” do 5-6 miesiąca dziecko powinno się obracać z brzucha na plecy tez. No, ale ile dzieci tak robi👩‍🔧
Tak samo z chodzeniem. Są dzieci co chodzą od 9 miesiąca i takie co od 16 miesiąca i to tez jest w normie.
u mnie starsza przekrecila sie prawie w 7 miesiacu, a potem od razu zaczela pelzac. Usiadla i Raczkowala tuz przed skonczeniem 9 miesiecy. Na pierwsze urodizny postawila pierwsze kroki, wszytsko w normie.
Mlodsza wstala na nogi majac 7 miesiwcy 🤦🏻‍♀️ Wtedy tez usiadla i zaczela racKowac. Chodzic zaczela poczatkiem 11 miesiaca. Nie ma sie co spinac poki wszytsko idzie mniej wiecej w normie.

Ja tez nie kumam miała być cesarka. Ale ordynator stwierdził, ze rodziłam SN raz bez komplikacji, dzieci idealnie glowkowo. Chyba chcieli pokazać studentom 👩‍🔧
Jak gadałam z ordynatorem to argumentował to tym, ze dzieci dostają silniejszego kopa do rozwoju. A sterydów nie zdarzyli podać.
Janina nie oddychała odrazu po porodzie. Potem na wspomaganiu byla.
Dla dzieci ponoć najlepszy poród SN, mnie generalnie mieli gdzieś. A to 32tc był.
zabilabym. Serio. Nie wyobrazam sobie po co tak ryzykowac. Nie wierze, ze dla wczesniakow porod sn byl lepszy. No ale teraz to mozna gdybac.

No Natalia waga centyl 99 wzrost centyl 96😎 No filigranowa to ona nie jest

reklama
Wczoraj dostałam kroplówkę z tym sterydem na rozwój płuc dziś mam mieć drugą. Skórcze znów wróciły i mam kolejna na zatrzymanie, jak nie puszcza to najprawdopodobniej będą ciąć. I teraz kwestia taka ze jestem w innym szpitalu niż miałam rodzic (gdzie mój prof jest kierownikiem) i zastanawiam się nad ewentualnym wypisem na żądanie i przeniesieniu się tam. Pisałam do mojego ale okazało się że on teraz jest za granicą i go nie ma, ale ze przenieść się zawsze mogę. Tam jest szpital 3 referencyjny, tu2 stopnia i nie jestem do niego przekonana🤷 dobrze zrobię jeśli się ewentualnie wypisze gdyby nie przeszło? Doradźcie proszę 🤔🤷🤷🤷🤷

Do góry