reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Mam pytanie do dziewczyn z cukrzyca ciążowa. Niestety u mnie dieta plus ruch juz nie pomagają i będę musiała miec insuline. Po ciąży się Wam unormowalo? Od kilku dni cukier na czczo jest w okolicach 100. Wiązałam to z brakiem aktywności fizycznej w ostatnich dniach kiedy cukier byl za wysoki ale niestety nie. Moja doktorka przyjmuje we wtorki ale bede szukała jeszcze w jednym miejscu gdzie pracuje, moze tam jest wcześniej
Ja po ciąży musiałam mierzyć cukier jeszcze przez tydzień i robiłam krzywa cukrową, na szczęście wszystko wróciło do normy. U mnie też zawsze największy problem był z cukrem na czczo.

reklama
Przy doborze prowadzonej cukrzycy nie ma dużej wagi u dziecka. U mnie pierwsze dziecko 40 tc i waga 3400… nikt nie wywoływał porodu. Druga ciąża z cukrzycą od początku, waga dziecka 2750 porod w 37 tc. Śmiem nawet twierdzic że przez restrykcyjną dietę moje dzieci rodziły się długie i chude.
narazie tez mamy wage w normie w 30 tyg 1400 g, zobaczymy co będzie dalej.

Ja po ciąży musiałam mierzyć cukier jeszcze przez tydzień i robiłam krzywa cukrową, na szczęście wszystko wróciło do normy. U mnie też zawsze największy problem był z cukrem na czczo.
A jakie masz wartości? Ja teraz dochodzę do seyki i jeszcze się tym bardzo stresuje i to pogarsza sprawę ale to jest silniejsze ode mnie. Mi doktorka juz zaznacza na czerwono 90. Tylko kurde wcześniej moglam zjeść naleśniki z dżemem na śniadanie i cukier byl ok a teraz zjem dwie kanapki chleba zytnieho z pomidorem i jajkiem i kozwa cukier 157. Pani dr mowila ze on sie po 24 tygodniu ujawnia najczęściej, u mnie w 26 zaczęło się wariactwo bo wcześniej bylo ok i czasem sobie pozwolilam na loda, ciacho do południa i bylo ok a teraz juz kozwa nie wiem co jeść

A jakie masz wartości? Ja teraz dochodzę do seyki i jeszcze się tym bardzo stresuje i to pogarsza sprawę ale to jest silniejsze ode mnie. Mi doktorka juz zaznacza na czerwono 90. Tylko kurde wcześniej moglam zjeść naleśniki z dżemem na śniadanie i cukier byl ok a teraz zjem dwie kanapki chleba zytnieho z pomidorem i jajkiem i kozwa cukier 157. Pani dr mowila ze on sie po 24 tygodniu ujawnia najczęściej, u mnie w 26 zaczęło się wariactwo bo wcześniej bylo ok i czasem sobie pozwolilam na loda, ciacho do południa i bylo ok a teraz juz kozwa nie wiem co jeść
Mi też mówiła diabetolog że jak jest 90 to już za wysoko ( tzn jak się jest w ciąży bo jeżeli nie to jest jeszcze dobry poziom cukru). Ja na początku miałam ok 90-95, potem im bardziej zaawansowana ciąża tym rosło coraz bardziej, startowałam od 2 j insuliny na noc a skończyłam bodajże na 12, ale mały urodzony w 40 TC ważył 3360g także było ok 😉

Chleb powinien być z mąk od 1850 i powyżej. Makarony tylko pełnoziarniste. Naleśniki z mąki typ 1850… nie wiem jak wyjdą, akurat nie robię. Zawsze surowe warzywa do posiłku.
Moje śniadania: serek wiejski, twaróg, ryba wędzona, jajka pod różną postacią, fasolka po bretońsku ale już bez chleba, roladki z cukinii lub bakłażana z serkiem dilicate, czasem kanapka z żółtym serem, zupa mleczna z kaszy manny pełnoziarnistej, awokado, nieśmiertelne parówki to tak na szybko. Jogurty naturalne z masłem orzechowym, orzechami, kokosem. Owsianka pełnoziarnista z mlekiem do tego orzechy.

Dziekujemy [emoji8][emoji8][emoji8]
Jak sie macie?

Ogólnie jest coraz lepiej tylko nocki jeszcze słabe - Maja budzi się na każdy płacz Bartka i też płacze wtedy. A śpią w dwóch różnych pokojach.. No i w nocy jest zazdrosna jak karmie, w dzień nie 🤷‍♀️
A jeszcze przygotowujemy się do przeprowadzki pod koniec czerwca, teraz jesteśmy w trakcie odpieluchowywania (od wczoraj) a od września chcę, żeby poszła do żłobka. Dużo zmian przed nią...
Bartuś rośnie szybko, na 7 tyg miał 5.85 kg! KP idzie bez problemu, ma problemy brzuszkowe ale dużo mniejsze niż miała Maja. W niedzielę będzie mieć już 2 miesiące, czas tak zapierdziela że ho ho 😂

Chleb powinien być z mąk od 1850 i powyżej. Makarony tylko pełnoziarniste. Naleśniki z mąki typ 1850… nie wiem jak wyjdą, akurat nie robię. Zawsze surowe warzywa do posiłku.
Moje śniadania: serek wiejski, twaróg, ryba wędzona, jajka pod różną postacią, fasolka po bretońsku ale już bez chleba, roladki z cukinii lub bakłażana z serkiem dilicate, czasem kanapka z żółtym serem, zupa mleczna z kaszy manny pełnoziarnistej, awokado, nieśmiertelne parówki to tak na szybko. Jogurty naturalne z masłem orzechowym, orzechami, kokosem. Owsianka pełnoziarnista z mlekiem do tego orzechy.
U mnie nabiał na śniadanie zupełnie się nie sprawdzał, cukier mi wywalało w kosmos, musiałam jeść kanapkę z chleba żytniego, a dopiero na 2 śniadanie coś z nabiału i było ok.

Ogólnie jest coraz lepiej tylko nocki jeszcze słabe - Maja budzi się na każdy płacz Bartka i też płacze wtedy. A śpią w dwóch różnych pokojach.. No i w nocy jest zazdrosna jak karmie, w dzień nie [emoji2368]
A jeszcze przygotowujemy się do przeprowadzki pod koniec czerwca, teraz jesteśmy w trakcie odpieluchowywania (od wczoraj) a od września chcę, żeby poszła do żłobka. Dużo zmian przed nią...
Bartuś rośnie szybko, na 7 tyg miał 5.85 kg! KP idzie bez problemu, ma problemy brzuszkowe ale dużo mniejsze niż miała Maja. W niedzielę będzie mieć już 2 miesiące, czas tak zapierdziela że ho ho [emoji23]

Oj nie zazdroszczę, pamietam, ze balam sie tego budzenia, ale Lilka kompletnie zlala temat i spala. Budzila sie i przychodzila do nas, bo chciala spac z nami, wiec wtedy szedł z nia do jej lozka moj maz i tam spal. Ale dość szybko i to sie unormowalo.
I faktycznie duzo zmian przed nia. Jak idzie odpieluchowanie?
Moj szogun w zlobku od marca, czuje sie tam jak w domu. Zupełnie jak Lila [emoji4]

reklama
U mnie nabiał na śniadanie zupełnie się nie sprawdzał, cukier mi wywalało w kosmos, musiałam jeść kanapkę z chleba żytniego, a dopiero na 2 śniadanie coś z nabiału i było ok.
Serek wiejski prawie nie ma węgli. Jeśli połączyłaś z chlebem żytnim z mąki typu 720 to nie dziwne że cukier wywaliło . Choć zakładam, że każda z nas też może być inna i troszkę inaczej reagować. Zasada jest prosta, węglowodany złożone muszą być równoważone przez białko, tłuszcz i warzywa.

Do góry