reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Pytam, bo już od dłuższego czasu mam te bóle menstruacyjne, twardnienia bardzo częste i ja nie wiem czy to już jakiś skurcz czy nie... Zawsze myślałam,że skurcz to skurcz, coś się skręca a tu nie wiem co za taki traktowac. Co raz częściej sięgamy po nospe.. Wolałabym z telefonem zaznaczać niż z kartka i długopisem..

Ostatnia edycja:
Pytam, bo już od dłuższego czasu mam te bóle menstruacyjne, twardnienia bardzo częste i ja nie wiem czy to już jakiś skurcz czy nie... Zawsze myślałam,że skurcz to skurcz, coś się skręca a tu nie wiem co za taki traktowac. Co raz częściej sięgamy po nospe.. Wolałabym z telefonem zaznaczać niż z kartka i długopisem..
Wydaje mi się, że teraz skurcze są alarmujące jeśli są regularne. Np co 15min.
Ja pamiętam, że tuż przed porodem, chyba w niedzielę (a w pon mialam wywoływany) zrobiłam sobie masaż sutkow i on spowodował takie naprawdę mocne i dość regularne skurcze, które same się uspokoiły. Ale wierz mi - wiedziałam, że to skurcze [emoji4]

Poród bez wątpienia rozpoznasz. Ból zdecydowanie jest mocny i trudno go z czymś pomylic. Jeśli masz wątpliwości to podejdź na ktg, takie pojedyńcze, nierguralne skurcze a także nie dość mocne nie są porodowymi. Inaczej, jeśli ból mija po kilku godzinach to nie poród.
Nospa w zasadzie nic nie daje, już wielu lekarzy nie stosuje tego leku, ponoć są jakieś skutki uboczne u dzieci.

Poród bez wątpienia rozpoznasz. Ból zdecydowanie jest mocny i trudno go z czymś pomylic. Jeśli masz wątpliwości to podejdź na ktg, takie pojedyńcze, nierguralne skurcze a także nie dość mocne nie są porodowymi. Inaczej, jeśli ból mija po kilku godzinach to nie poród.
Nospa w zasadzie nic nie daje, już wielu lekarzy nie stosuje tego leku, ponoć są jakieś skutki uboczne u dzieci.
Obniżone napięcie mięśniowe niestety zdarza sie po no spie. Zamiast nospy bierz magnez 3x2 lub 3x1 forte. Mój gin mi kazal bo chciałam zeby on mi robil cięcie a byl na urlopie więc zeby mnie nie dopadło wcześniej coś.

Obniżone napięcie mięśniowe niestety zdarza sie po no spie. Zamiast nospy bierz magnez 3x2 lub 3x1 forte. Mój gin mi kazal bo chciałam zeby on mi robil cięcie a byl na urlopie więc zeby mnie nie dopadło wcześniej coś.
W szpitalu też już w zasadzie nospa przestała być powszechna. U mnie nawet jak myślałam że to skurcze to na ktg wcale nie dochodziły do 100% , no i podczas zapisu okazywało się że wcale nie są reguralne, choć tak myślałam 😂😂😂 a ktg miałam codziennie.
Magnez brałam maksymalna dawkę, bez wiedzy lekarzy. Choć oni też od tego odchodzą 😱 magnez w takiej pompie przez kilka godzin podają kiedy dzieci mają problem z serduszkiem.

No właśnie moja gin w ogóle mi nic o nospie nie mówiła. Słyszałam o tym wpływie nospy na dzięcie. Moja siostra leżała na podtrzymaniu i dawali jej ciągle nospe. Urodziła w 8 miesięcu i mała miała właśnie obniżone napiecie mięśni , potem rehabilitacja. Moja lekarka dała mi luteinę i właśnie magnez w dużej dawce, łącznie biorę 6 tabletek dziennie. No to mnie trochę uspokoilyscie ;) dziękuję dziewczyny.

No właśnie moja gin w ogóle mi nic o nospie nie mówiła. Słyszałam o tym wpływie nospy na dzięcie. Moja siostra leżała na podtrzymaniu i dawali jej ciągle nospe. Urodziła w 8 miesięcu i mała miała właśnie obniżone napiecie mięśni , potem rehabilitacja. Moja lekarka dała mi luteinę i właśnie magnez w dużej dawce, łącznie biorę 6 tabletek dziennie. No to mnie trochę uspokoilyscie ;) dziękuję dziewczyny.
Ja tez mam bóle okresowe wiec to chyba normalne. Aczkolwiek dziś w nocy miałam na prawdę skurcz, ale w górnej części brzucha, czułam jakby mi wnętrzności gniotlo, ból nieziemski 😱 nie wiem co to było, trwało chwile i przeszło. Mały rusza się normalnie chociaż troszkę leniwie 😊 czekamy na poniedziałek wtedy zapadnie decyzja o wcześniejszym wywoływaniu.

Ja bralam bardzo duzo nospy na początku, gdzieś do 9 tygodnia. Nie wiem czy to przez to czy nie ale Hubek tez mial obniżone napięcie mięśniowe ale od urodzenia bardzo ładnie trzymał główkę dlatego dopiero neurolog mnie uświadomił a i tak się potem ze mna sprzeczała lekarka w szpitalu ze ma wzmożone. Rahabilitowalismy się dlugo. Jak Hubek mial bodajze 7 m-cy to dopiero zrobil wysoki podpór a co powinien zrobić duzo duzo wcześniej. Ale potem szybko siadł. Jak zaczął chodzic mial 16 miesięcy i uważam że to mu tylko na dobre wyszlo bo chodził bardzo ładnie i ostrożnie

reklama
Ja bralam bardzo duzo nospy na początku, gdzieś do 9 tygodnia. Nie wiem czy to przez to czy nie ale Hubek tez mial obniżone napięcie mięśniowe ale od urodzenia bardzo ładnie trzymał główkę dlatego dopiero neurolog mnie uświadomił a i tak się potem ze mna sprzeczała lekarka w szpitalu ze ma wzmożone. Rahabilitowalismy się dlugo. Jak Hubek mial bodajze 7 m-cy to dopiero zrobil wysoki podpór a co powinien zrobić duzo duzo wcześniej. Ale potem szybko siadł. Jak zaczął chodzic mial 16 miesięcy i uważam że to mu tylko na dobre wyszlo bo chodził bardzo ładnie i ostrożnie
Ja nie brałam nigdy nospy, ani tabletki i u nas nie było ani z jedną ani z drugą (do tej pory) problemu z napięciem. Lila usiadła mając 9 miesięcy a tydzień przed skończeniem roku zaczęła chodzić. Też od początku chodziła bardzo ładnie, więc tu chyba niekoniecznie wiek ma znaczenie.
Ale z tą nospa to coś musi być na rzeczy, bardzo często się słyszy o tej zależności, więc jeśli nie ma potrzeby to ja bym nie brała.

Do góry