reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

A u mnie trzeba było wywołać haha
Leżałam plackiem trzy miesiące. Początkowo dali mi Atosiban i antybiotyki na 10 dni. Uważam że pessar uratował życie mojej córeczki. Wiem że zdania na ten temat są podzielone ale u mnie się sprawdził. Na izbie przyjęć w 24 tc pęcherz płodowy był widoczny w badaniu, zapowiadali poród na dniach hehe. Pessar pozwoliłam wyjąć w 34 tc i stał się cud, rozwarcie tylko na 0.5 cm. Pewnie wytrzymałabym dłużej ale ciachneli mnie w 37+1 tc. Dobrze bo córeczka była tak poowijana pępowiną że bez szans na poród naturalny:) Liczę że teraz już limit pecha mamy wyczerpany.
Podobnie jak Kurcia też czytałam że in vitro związane jest ze zwiększonym ryzykiem porodu przedwczesnego.

reklama
Ja jak Zosię odstawiałam to miała 8 miesięcy. Jadła butlę na noc i potem rano. Chyba 180 ml ale nie pamiętam na sto procent. W ciągu dnia jadła mniej więcej co 3 godziny coś np owoce czy kaszę albo jogurt. Czasami mleko jako posiłek robiliśmy.
Ja za dużo nie poradzę bo naturalnie mleko mi zeszło...
Halo Mamy! Potrzebuję pomocy :)
Kupiłam Anastazji Nan, nie smaowało, potem próbki bebilonu i hipp combiotic i to ostatnie zasmakowało nawet :) Padło na Hippa. I tu moje pytanie: Anastazja 17.07 będzie mieć 10 miesięcy... ile lm i ile razy dziennie ma pić to mleko? Jak schodzić z karmienia piersią? na opakowaniu jest ile miarek do ilu ml mleka ale nigdzie nie ma ile razy dziennie takie dziecko 10 miesięczne je.... możecie pomóc? Jak i o której godzinie dawać mm? Jak z kp? Jak z innymi posiłkami? My jemy słoiki... czy to wszystko to nie za dużo? i Jak pozbyć się powoli mleka? Czytałam o szałwii i jeszcze o jakiś tabletkach na receptę.... Pomóżcie z tym mm bo albo wydaje mnie się że ją głodzę albo przekarmiam... póki co zjadła wczoraj 1xhipp i 1x bebilon (te próbki) i dziś zrobiłam jej o 15.00 7 miarek hippa to wyszło troche ponad 210 ml ale chyba z 60 zostawiła...

Kupiłam Anastazji Nan, nie smaowało, potem próbki bebilonu i hipp combiotic i to ostatnie zasmakowało nawet :) Padło na Hippa. I tu moje pytanie: Anastazja 17.07 będzie mieć 10 miesięcy... ile lm i ile razy dziennie ma pić to mleko? Jak schodzić z karmienia piersią? na opakowaniu jest ile miarek do ilu ml mleka ale nigdzie nie ma ile razy dziennie takie dziecko 10 miesięczne je.... możecie pomóc? Jak i o której godzinie dawać mm? Jak z kp? Jak z innymi posiłkami? My jemy słoiki... czy to wszystko to nie za dużo? i Jak pozbyć się powoli mleka? Czytałam o szałwii i jeszcze o jakiś tabletkach na receptę.... Pomóżcie z tym mm bo albo wydaje mnie się że ją głodzę albo przekarmiam... póki co zjadła wczoraj 1xhipp i 1x bebilon (te próbki) i dziś zrobiłam jej o 15.00 7 miarek hippa to wyszło troche ponad 210 ml ale chyba z 60 zostawiła...
Pij szalwie ile wlezie poki nie masz tabletek, bromergon jest na zatrzymanie laktacji. Mi gin przepisywal.

Ja dużo nie poradze w kwestii przejścia z kp na mm ale moje prawie 8miesieczne maluchy piją mleczko conajmniej 4 razy na dobę.. średnio po 150-170ml ale zdarza im się zostawiać. Dostają również obadek i deserek ale jeszcze głównie mleczko

W tym wieku jadła 5 posiłków
1x kaszka na mm
2x mleko 150
1x obiad 200-250
1x owoc 120

Cześć dziewczyny.
Wpadam się przywitać. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie ;)
U mnie 6 transfer się udał. Jak na razie wszystko jest ok, chociaz nie obyło się bez przygód. Obecnie mam 7+0. Tydzień temu miałam taki krwotok, że widząc minę lekarki myślałam, że już po wszystkim. A tu jednak było ok. Pęcherzyk był na miejscu, a dwa dni później zobaczylam pikające serduszko. Krwawienie musiało być z jakiegoś naczynka, bo krwiaka nie ma.
Lekarka spoza kliniki sugerowała, że to przez duże dawki heparyny (dostalam 0.6), ale jednocześnie uważa ze mam bardzo duzo estradiolu, który zageszcza krew więc nie poleca obniżania dawki heparyny. Ale już we wtorek chciałaby mi zredukowac trochę estradiol i heparyne.
Znowuż mój lekarz w klinice ma mnie troche w nosie, bo na wszystko odpowiada "a moze pani zredukowac a moze pani braaac"... Takze chyba jednak będę słuchać tej spoza kliniki jak ten taki niezdecydowany...

Cóż jeszcze... hm. W klinice żadnych badań oczywiście nie pozlecał. Takze tsh, toksoplazmozy badalam sama... i dobrze bo tsh wyleciało w górę po encortonie...
Taka to opieka w klinice...
Lekarz kazał mi przyjsc tylko w czwartek na jeszcze jedno usg bo "chce skontrolować" ale co i dlaczego? Nie wiem...

Pozdrawiam Was wszystkie.
Huurraaa:tak::tak:. Kurcia tak się cieszę, że w końcu się udało:). U mnie też 6 transfer był szczęśliwy, a teraz tak siedzę i myślę, że Jaś niedługo skończy rok, a przecież niedawno rodziłam:p.
Dbaj o siebie i ciesz się ciążą. Nie pamiętam czy Ty przypadkiem nie byłaś w programie? Jak tak to do końca 3m-ca masz prowadzenie ciąży za free. Jak ten Twój taki ignorant to zmień na np dr P-A.
Ale mi humor poprawiłaś. Gratuluję i życzę spokojnej zdrowej ciąży:*.

Tak, termin na 23 lutego.

Jeśli chodzi o niewydolność szyjki to kiedyś gdzieś czytałam ze samo ivf i grzebolenie przy transferach jest czynnikiem ryzyka.
Ja miałam też lyzeczkowanie i to podobno też może w przyszłości rzutować na niewydolność.
Ja miałam łyżeczkowanie 3,5 m-ca przed szczęśliwym transfetem, ciąża przenoszona, szyjka nie puściła nawet podczas porodu:-D, więc różnie to może być:).

Na opakowniu Hipp2 masz napisane ile masz w jej wieku podawac. To orientacyjna ilosc, ale mniej wiecej sie zgadza. Ja robilam po 180-210ml i czasami zjadala, a czasami nie. 2-3 razy dziennie + 2/3 posilki typu obiadek czy deser.

reklama
Cześć dziewczyny jestem tutaj nowa ale czytam ten wątek oraz kto po od stycznia ubiegłego roku przyszedł czas się ujawnić jestem tym niezwykłym przypadkiem kiedy ivf udaje się za pierwszym razem choć bałam się cholernie że się nie uda bo mieliśmy tylko dwa jedyne zarodki... ale wierzyłam w nie i byłam pewna że zostaną i tak też się stało jestem mamą cudownej parki
Za wszystkie starające się trzymam kciuki
Cieszyłam się każdym sukcesem i płakałam razem z wami trzymalam kciuki za @motylek24 aby wytrzymała jak najdłużej i udało się teraz trzymam kciuki za @Kurcia Tobie się należy spokojna ciąża po tych wszystkich przejściach oraz mnóstwo ciepłych myśli dla @dżoasia i jej cudownych, małych wojowniczek zdrówka dziewczyny
Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe mamusię oraz te które nadal czekają na swój cud
Gratulacje ! Mnie też udało się za pierwszym podejściem:) Witamy wśród nas, rozgiść się w tym wątku.

Do góry