U nas przez to mięśnie szyi i karku słabe, nie trzyma głowy przez to.Mysle ze zdecydowana wiekszosc osob zle podnosi dzieci. Kolezanka sie smiala ze przy czwartym dzuecku ja dopiero nayczyli podnosic prawidłowo.
A ja teraz na lozku klade na brzuszku z wygody. Na co to ma wpływ? Kurna nie chce mi sie z ta glupia mata bawic
reklama
Siostraania pielęgnacja niemowlaka najczęściej popełniane błędy przez rodzicow- jest caly wpis czego nie robić, to podnoszenie za pachy powoduje deformacje klatki tj. defekt wystających żeber. Ja jednak zwracam uwagę gościom, mówię, że chodzimy na rehabilitacje i powinno się robić tak i tak itd.No właśnie, z tym trzymaniem pod pachy. My tak nie robimy, ale niektórzy goście już tak. Niby doświadczone matki i głupio mi zwracać im uwagę (moja asertywność kuleje). Już i tak krzywo patrzą, że po rękach nie pozwalamy całować. Mam nadzieję że takie od czasu do czasu nie zaszkodzi.
misis188
Fanka BB :)
To raczej źle Ci tez mowili bo mi na to zwracalo uwage już 2 fizjoterapeutów. Ja tez podnosilam lapiac glowke i dupke. Teraz juz glowki przy podnoszeniu mu nie trzymam bo biore go obracajac na bok. Ale wczesniej przewracalam na bok-kazdy przewror dziecka jest przez bioreka tak samo powinna byc zmiana pielyszki. Lezy np na lewym boku to moja prawa ręka idzie miedzy jego nozki i pod lewe ramię, lewa reka znow podtrzymuje glowke-jej bok i dziecko bierzemy na siebie. Ale szczerze zle mi sie tak podnosilo i tak czesto nie robilam. Teraz mam latwiej i podnosze go prawidlowoMnie mówili by przy zmianie pieluchy nie brac do góry za nogi jak kurczaka , by nie podnosić pod pachy tylko podtrzymywać pupę. Nawet takie pół raczne co siedzi nie wyciagac z krzesełka pid pachy , takie podstawy mówili na 1 kontroli potem by nie pozwalać siadać w litere W
Ostatnia edycja:
Ewunka
Ja nie dawałam na rece a co dopiero pod pochy . Zwracałam uwagę każdemu ze to nie jest kurczakNo właśnie, z tym trzymaniem pod pachy. My tak nie robimy, ale niektórzy goście już tak. Niby doświadczone matki i głupio mi zwracać im uwagę (moja asertywność kuleje). Już i tak krzywo patrzą, że po rękach nie pozwalamy całować. Mam nadzieję że takie od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Ostatnia edycja:
Ewunka
Wiesz co nie wiem czy źle tak robiłam jak kazali moze to dziwny kraj nie wiem ...To raczej źle Ci tez mowili bo mi na to zwracalo uwage już 2 fizjoterapeutów. Ja tez podnosilam lapiac glowke i dupke. Teraz juz glowki przy podnoszeniu mu nie trzymam bo biore go obracajac na bok. Ale wczesniej przewracalam na bok-kazdy przewror dziecka jest przez bioreka tak samo powinna byc zmiana pielyszki. Lezy np na lewym boku to moja prawa ręka idzie miedzy jego nozki i pod lewe ramię, lewa reka znow podtrzymuje glowke-jej bok i dziecko bierzemy na siebie. Ale szczerze zle mi sie tak podnosilo i tak czesto nie robilam. Teraz mam latwiej i podnosze go prawidlowo
A tego goscia lubiłam do czasu az naswojej stronie nie napisał ze na katar sie umiera ......
Logopeda Ci powie byś rozszezała diete karmiąc szpatułką chirurgiczną ....
Do mnie to nie przemawia .....
misis188
Choc moze w tym podnoszeniu zlym chodzu o to ze czesto lapiac za glowke lapiemy tez kark, nie wiem. Powiedzieli mi ze robie źle. Mi jak podnosic pokazywali fizjoterapeuci ale to samo robi on. Ważne tez jest noszenie dziecka-moj zaś uspakaja sie tylko w niefozwolonej pozycjiWiesz co nie wiem czy źle tak robiłam jak kazali moze to dziwny kraj nie wiem ...
A tego goscia lubiłam do czasu az naswojej stronie nie napisał ze na katar sie umiera ......
Logopeda Ci powie byś rozszezała diete karmiąc szpatułką chirurgiczną ....
Do mnie to nie przemawia .....
Wiecie co? Całe społeczeństwo powinno być krzywe... mnie na pewno tak nie podnosił i prosta jestem... Ja wiem że lepiej robić poprawnie ale to trochę przesada... czy wasze matki też tak was podnosily? Ewunka też znam ten wątek nie ciągnięcia za nogi ale to dotyczy stawow. Pod pachy też nie wolno. Nie wyobrażam sobie tak wyciagac z lozeczka w nocy płacząc dziecko bo łóżeczko bokiem stoi... może jestem zła matka ale noszę tak jak mnie noszone i jak widzę wokół. Pilnuje główki i nie daje całować....
Ewunka
Ja sie stosuje nie za nogi i nie pod pachy .....Wiecie co? Całe społeczeństwo powinno być krzywe... mnie na pewno tak nie podnosił i prosta jestem... Ja wiem że lepiej robić poprawnie ale to trochę przesada... czy wasze matki też tak was podnosily? Ewunka też znam ten wątek nie ciągnięcia za nogi ale to dotyczy stawow. Pod pachy też nie wolno. Nie wyobrażam sobie tak wyciagac z lozeczka w nocy płacząc dziecko bo łóżeczko bokiem stoi... może jestem zła matka ale noszę tak jak mnie noszone i jak widzę wokół. Pilnuje główki i nie daje całować....
No i większość społeczeństwa jest niestety krzywa. Na problemy z kręgosłupem skarżą się coraz młodsi ludzi. Dzieciaki, które są aktywne są pokrzywione. Tylko kiedyś się tego tak nie badało. Teraz na kontrolach w szkołach jest to niezauważane, a potem rodzice idą do specjalisty i wychodzą ciężkie problemy.Wiecie co? Całe społeczeństwo powinno być krzywe... mnie na pewno tak nie podnosił i prosta jestem... Ja wiem że lepiej robić poprawnie ale to trochę przesada... czy wasze matki też tak was podnosily? Ewunka też znam ten wątek nie ciągnięcia za nogi ale to dotyczy stawow. Pod pachy też nie wolno. Nie wyobrażam sobie tak wyciagac z lozeczka w nocy płacząc dziecko bo łóżeczko bokiem stoi... może jestem zła matka ale noszę tak jak mnie noszone i jak widzę wokół. Pilnuje główki i nie daje całować....
reklama
RedHotChiliPepper28