reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

No i większość społeczeństwa jest niestety krzywa:(. Na problemy z kręgosłupem skarżą się coraz młodsi ludzi. Dzieciaki, które są aktywne są pokrzywione. Tylko kiedyś się tego tak nie badało. Teraz na kontrolach w szkołach jest to niezauważane, a potem rodzice idą do specjalisty i wychodzą ciężkie problemy.
Niestety musze siesie z Toba zgodzic. Ale to nie tylkojest winasię zlej pielegnacji za mlody. Wystsrczy podniesc plecak szkolny dziecka-tysiac piecset cwiczen, ksiazek na jeden przedmiot i po jakiego grzyba. To tez zle siadanie i mnistwo innych czynnikow w dalszym zyciu natomiast jesli mozna cos skorygować za mlodu to dobrze to zrobic. Przy czym sama sie przyznaje ze podnosilam zle bo bylo to dla mnie niewygodne. Teraz jest łatwiej i podnosze jak mi pokazano co nie oznacza ze zawsze tak robie.

reklama
Niestety musze siesie z Toba zgodzic. Ale to nie tylkojest winasię zlej pielegnacji za mlody. Wystsrczy podniesc plecak szkolny dziecka-tysiac piecset cwiczen, ksiazek na jeden przedmiot i po jakiego grzyba. To tez zle siadanie i mnistwo innych czynnikow w dalszym zyciu natomiast jesli mozna cos skorygować za mlodu to dobrze to zrobic. Przy czym sama sie przyznaje ze podnosilam zle bo bylo to dla mnie niewygodne. Teraz jest łatwiej i podnosze jak mi pokazano co nie oznacza ze zawsze tak robie.
No tak, samo zakładanie nogę na nogę jak bardzo szkodzi. Tylko każde nawet najdrobniejsze skrzywienie już wymusza dostosowanie się organizmu do tego skrzywienia, konsekwencją czego są kolejne problemy. Dlatego im później dojdzie do tych pierwszych wad tym lepiej.
Próbowałam podnieść Jaśka tak jak na filmiku i jest na to zdecydowanie za duży:p. Zawsze był chyba za duży i zbyt ruchliwy:).
Każda z nas napewno popełnia jakieś błędy (oczywiście nie w złej wierze), a i za 20 lat zalecenia też pewnie będą inne, dlatego warto zachować zdrowy rozsądek żeby nie zwariować:)

Wiecie co? Całe społeczeństwo powinno być krzywe... mnie na pewno tak nie podnosił i prosta jestem... Ja wiem że lepiej robić poprawnie ale to trochę przesada... czy wasze matki też tak was podnosily? Ewunka też znam ten wątek nie ciągnięcia za nogi ale to dotyczy stawow. Pod pachy też nie wolno. Nie wyobrażam sobie tak wyciagac z lozeczka w nocy płacząc dziecko bo łóżeczko bokiem stoi... może jestem zła matka ale noszę tak jak mnie noszone i jak widzę wokół. Pilnuje główki i nie daje całować....
Mnie prawdopodobie rodzice źle nosili i podnosili bo jednak widzę wady w swoim kręgosłupie.

reklama
Odnosnie rehabilitacji i fizjoterapii to powiem awam tylko tyle - wiem ze sprawdzonego zrodla, ze w jako, ze to sie w PL stalo mega modne (choc wiem, ze to brzmi niewiarygodnie) to ok 90% przypadkow rehabilitacji niemowlat to czysty biznes i taka rehabilitacja nie jest dziecku pptrzebna.
Co oczywiscie nie znaczy, ze nikomu, ale jednak podobno wiekszosc przypadkow jedt bardzo mocno naciaganych.

Do góry