reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Babo nie strasz bo ja wlasnie skokowi rizwojowemu przypisuje zly sen synka.
Jeszcze martwi mnie jego waga bo w przeciagu 6-ciu tygodni przytyl ok 800 gram:( to jest wazone na wadze w domu. W czwartek mam szczepienie i w tedy bedr wiedzieć na pewno ile przytyl i czy jest ok. Kiedys on wiecej jadl a teraz troche pociumka i koniec

A wiesz, że mój też już nie przybywa tak jak wcześniej... Pierwsze dwa miesiące to po kilogramie było prawie do przodu a teraz w ciagu 5 tygodni 800 gram. Mieści się to w normie i zdaniem lekarza wszystko jest ok. Poza tym robi kupki, pieluchy moczy, jest radosny, itp.więc mam się nie martwić. Podobno już teraz może trochę mniej przybywać. Poza tym kiedyś Mały leżał bezczynnie a teraz się wierci, kręci, macha nóżkami, rączkami, itp.więc więcej spala.

reklama
To jest takie minimum, czy on nie ma apetytu czy masz mniej mleka? Może warto byloby mu zrobic badanie ogólne moczu. U mnie gdy dziecko marudzilo lub gorzej spało to i gorzej przybieralo. Może być skok a może coś innego.
Badanie ogolne mial robione jakis czas temu. W posiewie wyszly bakterie ale w ilosci minimalnej ktorej sie ne leczy. Musimy powtórzyć badanie jeszcze. Ja go co jakiś czas przystawian i trochę poje. Najlepiej je po dzemce dłuższej bo od jakiegos tygodnia wystawiam go ok 11 na balkon i spi.nawet do 4 godzin ti po tym je super. Zrezygnowalam ze spacerów ktorych bardzo nie lubi i placze.gdzie jeszcze umnie jest jedna droga gdzie moge iść na spacer, miedzy domami to teraz jeszcze dym z pieców wiec ciesze sie ze spi na polu bo sie dotleni a ja cos moge w ten czas zrobic jak ktoś mnie podmieni z pilnowaniem. To wazenie to tez jest na takiej domowej wadze i nie powinnam go tak wazyc bo sie stresuje. Jakis tydzirn temu mi wyszlo 6 kg. Wczoraj rano 5600, wieczor 5800 tak ze to popieprzone jest.

A wiesz, że mój też już nie przybywa tak jak wcześniej... Pierwsze dwa miesiące to po kilogramie było prawie do przodu a teraz w ciagu 5 tygodni 800 gram. Mieści się to w normie i zdaniem lekarza wszystko jest ok. Poza tym robi kupki, pieluchy moczy, jest radosny, itp.więc mam się nie martwić. Podobno już teraz może trochę mniej przybywać. Poza tym kiedyś Mały leżał bezczynnie a teraz się wierci, kręci, macha nóżkami, rączkami, itp.więc więcej spala.
Hubcio tez jest ns meza podany. U nich szczuple dzieci byly. Jakby sie podal na mamusie ti bylby z niego klocek-tak sobie tez ti tłumacze

Super, u mnie jest zupełnie odwrotnie, początkowo słabe przyrosty a w ostatnim miesiącu ponad 1.1 kg. Dużo jeszcze zależy od tego jak się dziecko zachowuje czy marudzi czy jest pogodne i jak idzie na siatce centylowej, jaki ma wzrost, jacy są rodzice itd.

Badanie ogolne mial robione jakis czas temu. W posiewie wyszly bakterie ale w ilosci minimalnej ktorej sie ne leczy. Musimy powtórzyć badanie jeszcze. Ja go co jakiś czas przystawian i trochę poje. Najlepiej je po dzemce dłuższej bo od jakiegos tygodnia wystawiam go ok 11 na balkon i spi.nawet do 4 godzin ti po tym je super. Zrezygnowalam ze spacerów ktorych bardzo nie lubi i placze.gdzie jeszcze umnie jest jedna droga gdzie moge iść na spacer, miedzy domami to teraz jeszcze dym z pieców wiec ciesze sie ze spi na polu bo sie dotleni a ja cos moge w ten czas zrobic jak ktoś mnie podmieni z pilnowaniem. To wazenie to tez jest na takiej domowej wadze i nie powinnam go tak wazyc bo sie stresuje. Jakis tydzirn temu mi wyszlo 6 kg. Wczoraj rano 5600, wieczor 5800 tak ze to popieprzone jest.
Waż bez ciuszków przed jedzeniem i po kupce albo nie waż i sprawdz w poz. U nas to wyglądało tak, przyrosty na początku 20 g na dobe teoretycznie akceptowalne minimum, ale przez 4 tyg dziecko spadło o 2 kanały centylowe i było ciagle glodne. Kazde dziecko inne, najlepiej oceni Ci pediatra.

Waż bez ciuszków przed jedzeniem i po kupce albo nie waż i sprawdz w poz. U nas to wyglądało tak, przyrosty na początku 20 g na dobe teoretycznie akceptowalne minimum, ale przez 4 tyg dziecko spadło o 2 kanały centylowe i było ciagle glodne. Kazde dziecko inne, najlepiej oceni Ci pediatra.
Dlatego musze czekac cierpliwie do czwartku. Ja dopiero dzis to ponanosilam na siatki-obwod glowki i wage. Przeciez kurcze jak.widac ze dziecko jest coraz lepsze, rosnie to jeszcze czlowiek sie stresuje czy aby nie za mało:(

Dlatego musze czekac cierpliwie do czwartku. Ja dopiero dzis to ponanosilam na siatki-obwod glowki i wage. Przeciez kurcze jak.widac ze dziecko jest coraz lepsze, rosnie to jeszcze czlowiek sie stresuje czy aby nie za mało:(
Nie chcialam Cię dodatkowo stresować, dla mnie pierwsze miesiące były bardzo trudne z powodu kp i słabych przyrostow i czasami tylko na to patrze. Do tej pory kazdy placz interpretuje jako oznake glodu i cyc na każde marudzenie. Mam nadzieje, ze z drugim dzieckiem będzie łatwiej i psychika lepsza bedzie☺

Babo nie strasz bo ja wlasnie skokowi rizwojowemu przypisuje zly sen synka.
Jeszcze martwi mnie jego waga bo w przeciagu 6-ciu tygodni przytyl ok 800 gram:( to jest wazone na wadze w domu. W czwartek mam szczepienie i w tedy bedr wiedzieć na pewno ile przytyl i czy jest ok. Kiedys on wiecej jadl a teraz troche pociumka i koniec
Nie martw się na zapas zobaczysz co powie lekarz. Ja raz dostalam ze za malo córka przybrałA była na 50 centylu wagowo a teraz ze niby za duzo juz 90 centyl. Wszedzie gdzie czytam dzieci tak mogą się budzić co chwile ale kp a ona od poczatku mm i to mnie zastanawia.

Zobaczymy co powie lekarz. Początki bykyr mega ciezkie, teraz jest z każdym dniem lepiej choc noce teraz ciezkie. Hubcio placze jak glodny albo chce spać:) tak to udaje placz:)
Nie chcialam Cię dodatkowo stresować, dla mnie pierwsze miesiące były bardzo trudne z powodu kp i słabych przyrostow i czasami tylko na to patrze. Do tej pory kazdy placz interpretuje jako oznake glodu i cyc na każde marudzenie. Mam nadzieje, ze z drugim dzieckiem będzie łatwiej i psychika lepsza bedzie☺

reklama
Dziewczyny ja przychodzę z takim tematem jak karmienie piersią przy rodzinie. :confused: O ile moja mama czy mama mojego męża nie przeszkadza mi kiedy wyciągam cycka i karmie, ojców naszych akceptuję... o tyle jakąś mam blokadę żeby nakarmić małą kiedy w pobliżu gdzieś jest mój Szwagier:baffled: Jest to facet 26 lat posiadający sam dwójkę dzieci ale jakoś tak wyciąganie przy nim cycka jest dla mnie nie komfortowe.,, mamy karmiące piersią jak to u was jest: czy macie jakieś opory? czy wychodzicie do drugiego pokoju przy karmieniu? Co robicie? Dopytam mamy karmiące mlekiem modyfikowanym jak wy to widzicie? czy przeszkadza wam wyciągnięty cycek innej kobiety? Ja chyba przesadzam albo jeszcze hormony we mnie chodzą bo sama nie wiem co mam myśleć i jak ta blokadę odblokować o ile w ogóle warto....
Jesli się krepujesz to zasłaniają się troszkę np od góry cycucha pieluszka ja tak robiłam przy kimś gdy czułam się nie komfortowo żaden problem

Do góry