reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

hope - posłuchałam cie i puszczam małej przy kąpieli muzyczkę :) Bocelli chyba przypadł jej do gustu :tak: no i zanim ja wykapiemy daje na chwilke cysia żeby nie była az taka głodna. Póki co płaczu jest duuuużo mnej .
Lolitka - nie stresuj sie betą , ja też miałam różne przyrosty , czasem mniejsze niż minimalne 77% i było dobrze a lekarka powiedziała mi , ze póki beta przyrosta jest ok. I tego się trzymaj !
wera - jak tam mała ? u nas pojawiły się bóle brzuszka , mała spina się i męczy dopóki bączka nie puści albo kupka nie poleci. Wyłączam z diety wszystko co możliwe czyli warzywa , owoce , mleko i jego przetwory - zobaczymy czy to pomoże.

reklama
A ja już po:-). Z dziewczynkami wszystko ok, ale jak zwykle wypięły się na staruszków;-) i pokazały nam tylko plecki i dupki. Ale najważniejsze że wszystko jest w porządku, dr nie zauważył nic niepokojącego. No i Julka waży już 753g a Lenka 730g :-).
Jestem przeszczęśliwa, bo przed każdym badaniem mam strasznego stracha. Teraz się modlę żeby moje laleczki zechciały posiedzieć w brzusku jeszcze chociaż 2.5 miesiąca...:tak:
Pozdrawiam Was gorąco!!!

Eweli super wiadomosci:tak: A ja wlasnie slyszalam,ze dziewczynki tak nie bardzo na usg chca sie pokazywac.Pewnie bardziej wstydliwe niz chlopcy,bo moj to takiego szpagata walnal,ze nawet pracie w zoomie sobie obejrzalam :-D;-) Oby mu tak nie zostalo hehe.

eweli1982 - cieszę się , że dziewunie zdrowe . A skąd wiesz która jest która :)?

Dziewczyny może znacie jakieś sposoby na ból brzuszka u takiego kilkudniowego maluszka ? Moja mała spina się , wygina , płacze i dopiero jak zrobi kupkę to jej przechodzi ale czasem trwa to 2 h. i mi jej szkoda . Kolka to to chyba nie jest bo kolki pojawiają się cos koło 6 tygodnia.

eweli1982 - cieszę się , że dziewunie zdrowe . A skąd wiesz która jest która :)?

Dziewczyny może znacie jakieś sposoby na ból brzuszka u takiego kilkudniowego maluszka ? Moja mała spina się , wygina , płacze i dopiero jak zrobi kupkę to jej przechodzi ale czasem trwa to 2 h. i mi jej szkoda . Kolka to to chyba nie jest bo kolki pojawiają się cos koło 6 tygodnia.

hej dodora moj tez mial bole ale jadlam normalnie ale wywalilam z diety wszystkie wzdymacze-czyli to po czym sama mam gazy-kapusta, straczkowe itp, nie musisz i chyba nie powinnas wywalac wszystkiego z diety na raz ale probowac, zaczelabym od jakiegos prostego menu i dodawalabym pojedynczo rozne inne rzeczy i w ten sposob wiadomo o co chodzi a ty potrzebujesz zdrowego pokarmu wiec jak wywalisz mleko warzywa i owoce to niewiele zostanie i padniesz z wycienczenia! ja jadlam nabial i duzo makaronow, tortellini bo to daje power i szybko mozna zrobic, pamietaj o orzechach i wszystkich produktach z orzechami bo od tego na bank boli brzuszek-sama doswiadczylam i jak odstawilam to bylo ok, poza tym zawsze masowalam w nocy brzuszek-ruchy okrezne zgodnie z ruchem wskazowek zegara, i robilam masaz bo nauczylam sie na kursie jak chcesz to przesle ci kopie folderu z masazem dla bobasow-niestety tylko po niemiecku ale moze sie z obrazkow domysllisz, aha i dobrze jest masowac nozki-stopy tez jak zegar czyli bierzesz stopki razem i zaczynasz lewa od dolu po obwodzie do gory i u gory przechodzisz na prawa-to jest odpowiednik jelita i tez pomaga przy bolach i na koniec kup sobie olej kminku czy kminkowy i tym rob masaze bo to tez wplywa kojaco, sama pij tony herbatki z kopru wloskiego albo herbaty dla karmiacych mam, nie pij wody gazowanej ani innych napojow gazowanych, soki i owoce cytrusowe tez nie, to chyba na razie wszystko co mi przyszlo do glowy, trzymaj sie tam!!! mam nadzieje ze przejda bole no i ciesze sie ze z kapiela juz jest ok, pa milego dnia

Lolitko beta nie jest za niska jak na ten tc więc na pewno wszystko będzie dobrze, ja innej opcji nie widzę! Leż tak dużo jak się da i się nie przemęczaj. Podobno jak się skończy 8 tc to zagrożenie poronienia znacznie spada, a u Ciebie już tylko tylko do 8 :). No i dziewczyny mają rację, że już teraz to martwić się będziemy do naszej śmierci, bo o dzieci jest ciągły niepokój.

Eweli1982 zazdroszczę widoczków i bardzo się cieszę, że wszystko oki, ale nie mogło być inaczej! Trzymam kciuki za jak najdłuższe pozostanie laseczek w brzusiu!
Ja też wczoraj znów podglądałam moje dziecię, tak się wierciło, że lekarz się śmiał, ma długie nogi po mamie :) i było zajęte łapaniem czegoś, ale czego? :) ogólnie śliczności i najważniejsze, że zdrowiutkie :).

Dodora- hope ma rację z tymi produktami, trzeba bardzo uważać na to co się je, bo dzieciaczki mają bardzo wrażliwe jelitka. Ja jak urodziłam moja 1 córeczkę przez 2 tygodnie jadłam tylko gotowane i jabłka bez skórki. Potem bardzo powoli dodawałam chyba po 1 lub 2 produkty tygodniowo i do 6 miesiąca nie jadłam cytrusów. Wiem, że może moja dieta była trochę przesadzona, ale dzięki tamu nie miałam zbyt wielu problemów z brzuszkiem. Moja kuzynka dostawała od znajomej lekarki takie rureczki doodbytnicze i po nich też ładnie gazy odchodziły, ale to było 11 lat temu i nie wiem czy to się nadal praktykuje?

reklama
dodora
jak moja będzie mieć problemy z brzuszkiem to dam jej 2 kropelki esputiconu (zalecenie lekarza), ja jem wszystko, oprócz smażonych, tłustych i pikantnych potraw i póki co z brzuszkiem wszystko jest ok i piję też tylko herbatki dla mam karmiących albo dla dzieci powyżej 1 miesiąca :-)
z owoców to mam zalecone jabłka, banany, kiwi, arbuzy (to jem), a z warzyw to prawie wszystko oprócz właśnie fasoli czy grochu

Do góry