reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
gotadora w takim razie dostawiam cię do Misi
trzcinka 29 maj mi według usg wychodzi:tak: chociaż taka długa perspektywa czekania to mi się średnio widzi:confused: no ale zobaczymy, wciągam na listę

20 maj - ja
22 maj – Pingwinek, agapl
24 maj - Madzialenak
26 maj – Misia,gotadora
29 maj - trzcinka

Na razie lista dla mamy i taty :

-Dokumenty ( u nas wszyskie wynki wpiete w jeden skoroszyt, wiec nie musze sie martwic, ze czegos zapomne),

Kosmetyki :
pasta do zebow
szczoteczka
zel pod prysznic
zel do higieny intymnej
chusteczki do higieny intymnej
szampon
wkladki laktacyjne
podpaski poporodowe
wazelina do ust
krem na brodawki
jednorazowe nakladki na toalete
grzebien, gumka do wlosow, opaska
papier toaletowy

Ciuchy

koszula do porodu
pizamy lub koszula na zmiane
majtki jednorazowe ( nie wszyskie kobietki chwalily, wiec radzily najwyzej kupic tanie bawelniane, ktore bez zalu mozna wyrzucic)
klapki pod prysznic
papcie
skarpetki
recznik
maly reczniczek, ktory mozna moczyc i przykladac do twarzy w trakcie porodu ( mysle ze pielucha tetrowa tez sie nada)
szlafrok
biustonosz do karmienia
ciuchy na wyjscie

Inne
drobne na prking/ tv w szpitalu
ksiazka
telefon/ladowarka
kubek
woda mieralna
przekaski do jedzenia
poduszka pod pupe pusta w srodku do siedzenia po porodzie
aparat /kamera
fotelik dzieciecy

Dla taty-
klapki
koszulka na zmiane ( w razie dlugiego pobytu)
ksiazka /ipod/gameboy :)
przekaski

Czekam na sugestie co warto dodac/usunac z listy.

Ostatnia edycja:
Dla dziecka lista skromniejsza, po prostu otworzylam szuflade i pakowalam z ciuszkow to co mysle, ze sie przyda. Wszystko w podwojnych rozmarach na noworodka i na 0-3 miesiecy w zaleznosci jaka Mala bedzie duza:

-paczka pieluch jednorazowych,
- chusteczki do pupki,
- recznik,
- skarpetki,
- bodziaki z krotkim rekawkiem x 3,
-bodziak z dlugim rekawkiem x3,
- miekka czapeczka x2,
- 2 sweterki/kaftaniki,
- kocyk /rozek,
- rekawiczki, lub spioszki z rekawiczkami,
- spiochy,
- pieluszki tetrowe i flanelowa.

Byla tez rada, zeby uszykowac dodatkowa torbe z ciuszkami i zostawic w domu, ktora w razie czego tata moze podrzucic, jesli zdazy sie dluzszy pobyt lub duzo ,luznych kupek na poczatku.
Druga rada to spakowac to w walizeczke na kolkach, latwiej swiezo upieczonej mamie to wziasc jak tata bedzie niosl juz dziecko lub inne torby.Lub tatus bedzie biegal 2 razy. U mnie na porodowke dluga droga przez caly szpital, wiec chyba przemysle sugestie z walizeczka.

Sznurki gratuluje braku cukrzycy .. ja to badanie za jakies 4 tygi robie, podobne b. niesmaczne jest??:baffled:

Kurczę, balam sie tego badania, bo wiele osób mnie postraszylo, ze to jest okropne.
powiem szczerze, nie bylo wcale zle.
miłe panie wcisnęły mi cytrynkę do glukozy i dzięki temu smakowalo jak woda z cytryna i cukrem.
Nie ma sensu źle sie nastawiac :-)

Avocado - u mnie w szpitalu nie trzeba było nic dla maluchów poza pieluchami i chusteczkami do pupy.
Ja ze swoje strony podpowiem, że ciuchy na wyjście warto naszykować i zostawić w domu - nie.ma sensu tego ze sobą tachać. Klapi dobrze mieć regulowane na rzepa - mi po cc masakrycznie spuchły nogi. Warto mieć ze sobą małe ręczniki do podcierania - jednak po porodzie się krwawi i źeby nie brać kilku duźych ręczników warto pomyśleć o takich malutkich. Dla tych co szykują się do cc - ręcznik papierowy do osuszania rany. I polecam mydło Biały Jeleń do mycia rany.
Pozdrawiamy wszystkie ciężarówki :-)
Dorex - trzymamy kciuki za szybkie rozpakowanie :-)

no ludziki jest szansa że rozpakuję się w moim terminie... godzinę temu odszedł mi czop i od drugiej mam jakieś skurcze...tak gdzieś co 25 min, nie są jakieś bardzo uciążliwe bo takie jak na @ ( ostatnia @ dawno temu była więc jednak chyba trochę boli ....) spać już chyba nie dam radę ale obserwuję sytuację i dam znać... trzymajcie kciukasy:tak:
jakby to nie było to, to tradycyjnie po 7 rano się zamelduję;-)

reklama
Do góry