reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

A ja mysle, ze w PL jest tak duzo CC na zyczenie, czy jest potrzeba czy nie, bo nadal rodzenie po ludzku to abstrakcja w wielu szpitalach. Gdyby nie bylo cyrkow ze znieczuleniem i z wszytskimi ulatwieniami dla kobiet rodzacych to byloby inne podejscie i robiloby sie CC wtedy kiedy to jest uzasadnione, a reszta rodzialby naturalnie bez strachu.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Święta racja!!
Ja bez znieczulenia nie dam się dotknąć! :)
No ale jak "specjalista" od opieki okoloporodowej jest Chazan, to naprawdę niedługo kobiety będą rodzic na podłodze,na jakiś slomianych lezankach :/
Az mnie trzęsie jak sobie pomyślę :/

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Święta racja!!
Ja bez znieczulenia nie dam się dotknąć! :)
No ale jak "specjalista" od opieki okoloporodowej jest Chazan, to naprawdę niedługo kobiety będą rodzic na podłodze,na jakiś slomianych lezankach :/
Az mnie trzęsie jak sobie pomyślę :/

Dokladnie. Ja nawet czytac o tym nie moge, bo mi slabo. I nawet ostatnio mama mi mowila, ze marzyla, zeby miec wnuki blisko siebie, ale widzac jak to wyglada w PL to sie bardzo cieszy, ze bede rodzic tutaj w komfortowych warunkach. A czy tak bedzie to opowiem w przyszlym tyg [emoji12]

W PL ok 50-60% ciaz rozwiazuje sie przez cc, takze z tym respiratorem to jakas totalna bajka. Moj wczesniak urodzony w 35 z zamartwica był w inkubatorze, ale oddychał samodzielnie, na chwile go tylko pod tlen dali, wiec jakim cudem donoszony niemowlak bez komplikacji miałby byc pod respiratorem? Znam tylko jeden taki przypadek, gdzie matka miała znieczulenie ogolne i dotarło ono do niemowalaka, przez to musiał byc reanimowany po cc, ale skonczyło sie wszystko dobrze. Jak rozmawiałam o tym kiedys z polozna to mowila, ze raczej tak sie straszy pacjentki, zeby chciały rodzic naturalnie i tyle, ze jednak jest za duzo tych cc na zyczenie.

To prawda, Polska jest krajem z najwyższym procentem cc. Tu na forum również króluje kult cc. Poza tym nie ma czegoś takiego jak cesarka na życzenie. Jakiś powód zawsze się znajdzie.
Urodziłam naturalnie, a moje dziecko jest całe i zdrowe. Było ciężko, ale cały czas byłam pod dobrą opieką a dziecko było bezpieczne.

Dziewczyny duzo zalezy od szpitala w jakim sie rodzi, jedne maja lepsze te porodowki, inne gorsze. Ja bym bardzo chciała rodzic naturalnie, mialam cc i naprawde nie jest to wcale taka super sprawa, dłuuugo sie dochodzi do siebie, jak sobie przypomne problemy ze wstawaniem to naprawde wolalabym tego drugi raz nie przechodzic. Ale pytałam lekarza i mowi, ze w moim przypadku to bez sensu, moge probowac ale i tak sie skonczy cc i ja tez wiem, ze tak bedzie. Po ivf lekarze nie ryzykuja, a ja juz mialam tez jedna cc i to tez samo w sobie jest wskazaniem do ponownego cc. Sama sie z tym zle czuje, bo jestem młoda, zdrowa, ale trafiła mi sie ta paskudna gestoza i nic na to nie moge poradzic :( i tak ciesze sie, ze w ogole jestem w ciazy, a porod to naprawde dla mnie drugorzedna sprawa.
No właśnie, a to nie jest tak,że jak pierwszy poród CC to zaleca się aby kolejna ciąża była rozwiązana przez CC?
Czytałam gdzieś,że tak w sumie powinno być i max 3 CC

To prawda, Polska jest krajem z najwyższym procentem cc. Tu na forum również króluje kult cc. Poza tym nie ma czegoś takiego jak cesarka na życzenie. Jakiś powód zawsze się znajdzie.
Urodziłam naturalnie, a moje dziecko jest całe i zdrowe. Było ciężko, ale cały czas byłam pod dobrą opieką a dziecko było bezpieczne.

Mi zdarzyło się już raz usłyszeć,że ja naturalnie nie urodze i jak będzie trzeba to załatwię sobie kwity na CC. Znajoma,której mama ostatnie dziecko urodziła prawie 36 lat temu i ja tak nastraszyla,że bała się w ciaze zajść...

Dziewczyny duzo zalezy od szpitala w jakim sie rodzi, jedne maja lepsze te porodowki, inne gorsze. Ja bym bardzo chciała rodzic naturalnie, mialam cc i naprawde nie jest to wcale taka super sprawa, dłuuugo sie dochodzi do siebie, jak sobie przypomne problemy ze wstawaniem to naprawde wolalabym tego drugi raz nie przechodzic. Ale pytałam lekarza i mowi, ze w moim przypadku to bez sensu, moge probowac ale i tak sie skonczy cc i ja tez wiem, ze tak bedzie. Po ivf lekarze nie ryzykuja, a ja juz mialam tez jedna cc i to tez samo w sobie jest wskazaniem do ponownego cc. Sama sie z tym zle czuje, bo jestem młoda, zdrowa, ale trafiła mi sie ta paskudna gestoza i nic na to nie moge poradzic :( i tak ciesze sie, ze w ogole jestem w ciazy, a porod to naprawde dla mnie drugorzedna sprawa.

No wlasnie. A porodowki powinny byc dobre wszedzie i wszedzie zapewnic komfort rodzenia chocby pod postacia znieczulenia. A tego nie ma i stad strach wielu kobiet. Ja nie jestem przeciwnikiem cc, jesli sa wskazania to uwazam, ze nie ma sie co zastanawiac, tylko robic. I mojej lekarce tez powiedzialam - chce sprobowac naturalnie, ale w przypdku najmniejszych klopotow maja sie nie zastanawiac tylko robic cc. Bezpieczenstwo mojego dziecka jest dla mnie najwazniejsze.

I nie odbierzcie tego personalnie, bo myślę że cały system tak działa. Rzadko czytam że jakiś lekarz namawia Was do sn. Od razu ustala datę cięcia.
Moja Pani doktor od razu namawiała na sn. Miałam duże wątpliwości po pierwszym porodzie i dużo ze mną na ten temat rozmawiała. Większość jej pacjentek po in vitro rodzi naturalnie ( oprócz ciąż bliźniaczych)

nieagatka mysle, ze opieke lekarska w pl i tak mamy bardzo dobra, w WB pierwsze usg dopiero po 12 tc, nic nie podaja na podtrzymanie, w sumie tak samo w krajach skandynawskich. Na zachodzie usg przeprowadzaja polozne, nie mozna od tak sobie zrobic niektorych badan. U nas jesli mieszkasz w duzym miescie i masz lekarza prywatnie to naprawde mozna zadbac bardzo o ta ciaze.

Zgadzam sie z Toba. Bardziej chodzi mi juz o same porodowki. Nie rodzilam w PL nigdy, ale cala moja rodzina i wiekszosc przyjaciolek tak i naprawde w wiekszosci przypadkow strach sie bac. Ale sa i takie, ktore wspominaja dobrze.
Ale tak z ostatnich 4 miesiecy to mam przyklady: porodu naturalnego przez 24h po to zeby na koncu zrobic cc (u nas nie do pomyslenia zeby ktos sie kobiecie pozwolil meczyc az tyle godzin); porodu bez meza, bo akurat nie bylo wolnej sali do porodu rodzinnego (to tez abatrakcja tutaj, maz czy jakakolwiek os towarzyszaca moze byc przy porodzie zawsze); proba wykonania chwytu Krostellera (nie doszlo do skutku, bo rodzaca zagrozila, ze ich pozwie jesli sie ktos zblizy).
I pisze o przypdkach z mojego najblizszego otoczenia z ostatnich kilku miesiecy tylko...

BeataWarszawa dokładnie, jak raz sie miało cc to jest zalecenie zeby druga ciaze tak tez rozwiazac, wiem, ze jakbym chciała rodzic naturalnie to napewno bez znieczulenia i podobno nie za bardzo mozna podawac oxytocyne, ale nie sprawdziłam jeszcze tej informacji. Co prawda u mnie bedzie 3,5 roku od poprzedniej cc, ale podobno blizna moze sie rozejsc.

Kasia_basia według mnie zawsze uda sie znalesc lekarza ktory nawet sztucznie wpisze jakies tam zalecenie do cc, jak sie chodzi prywatnie to nie ma z tym za bardzo problemu, jeden nie wypisze a drugi zrobi to bez problemu. A pierwszy porod to był sn czy cc?

nieagatka mysle, ze opieke lekarska w pl i tak mamy bardzo dobra, w WB pierwsze usg dopiero po 12 tc, nic nie podaja na podtrzymanie, w sumie tak samo w krajach skandynawskich. Na zachodzie usg przeprowadzaja polozne, nie mozna od tak sobie zrobic niektorych badan. U nas jesli mieszkasz w duzym miescie i masz lekarza prywatnie to naprawde mozna zadbac bardzo o ta ciaze.

Pierwszy poród miałam naturalny, bardzo długi i wykańczający. Traumatyczne przeżycie, ale teraz wiem że byłam nieodpowiednio przygotowana i trafiłam na lekarza-konowała. Teraz podeszłam świadoma, no i standardy się diametralnie zmieniły.
Teraz te standardy znowu idą do kosza, dzięki ministrowi zdrowia.

reklama
Pierwszy poród miałam naturalny, bardzo długi i wykańczający. Traumatyczne przeżycie, ale teraz wiem że byłam nieodpowiednio przygotowana i trafiłam na lekarza-konowała. Teraz podeszłam świadoma, no i standardy się diametralnie zmieniły.
Teraz te standardy znowu idą do kosza, dzięki ministrowi zdrowia.

Ja mam nadzieję,że mimo wszystko personel w szpitalach zachowa zdrowy rozsądek :)

Do góry