reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

jest więc to łamaniem prawa skoro przysługuje każdej kobiecie, nie chodzi mi o takie koszty jakie są na te badania, bo skoro wydałam już tyle to nie mam problemu z wydaniem wiecej, ale to jest takie państwo w państwie i naciąganie ludzi na koszty w każdym miejscu

byłam raz na wizycie tu w przychodni, chciałam zobaczyć, nie chcę wiecej tam iść bo nawet ani rozebrać ani ubrać mi się nie dali

reklama
A ja wam podam przykład.
Wizyta z NFZ jest punktowana 3,5 pkt, gdzie NFZ za punkt płaci 8,70 zł. To jest 30,40 zł.
Wizyta z usg i badaniami labo jest płatna 7 pkt. To jest 60,90 zł. Gdzie przychodnia za badania w lab płaci ok. :
- morfologia 7zł
- mocz 8 zł
- glukoza 6 zł
- grupa krwi 35 zł
- przeciwciała Toxo IgG 22zł
- przeciwciała Toxo IgM 22zł
- cytologia 30 zł
- HCV 35zł
- HBS 25 zł
- VDRL 15 zł
itd. itd.
- usg 60 zł

Więc suma sumarum przychodnia kierując pacjentkę na badania itp. dopłaca do wizyty. Zazwyczaj jest tak, że lekarz ma płacone 50 % z tego co nfz płaci przychodni i jeszcze mu z tego ściągają połowę za badania na które skieruję.

Ja dokładnie wiem, że nam się to należy. Tylko te pieprzone koszyki świadczeń są do dupy. Powinno być każde badanie przez NFZ wycenione i za nie powinni płacić. Takim systemem jak mamy to w życiu nie będzie dobrze. Skierowanie dostaniesz od lekarza, który chce pracować za darmo, albo ma zysk z innych szpitali itp. Takie są realia służby zdrowia z drugiej strony.

Jak się chodzi prywatnie to nic nie przysługuje, tylko skierowanie do szpitala możesz dostać.

Ostatnia edycja:
Ale dziś naprodukowałyście dziewczyny!:szok:
Lilonka trzymaj dzieciaczki jak najdłużej
Kate jedna zabarwiona plamki nie mozna raczej nazwac plamieniem.. ja mialam taka w 9tc i w zeszlym i z dzieciaczkiem wszystko ok. Lekarz nie wiedzial skad to sie wzielo, mysle tak jak Mrcysiowa ze jak sie nie powtarza to chyba nie ma co biec do szpitala, pozatym nie masz bóli, ale jak masz do 10.04 sie martwic to moze jedz...
Madzielanek a moze za duza dawke euthyroxu bierzesz ?

Marcysiowa..pokaz te drobiazgi dla dziewczynek, bo ciekawa jestem...:tak: ja uwielbiam ogladac wasza zakupy te teraźniejsze jak i przyszle:-D
madzialenak...mnie się wydaje, ze ft4 masz tez za niskie trochę...mysle, ze powinno być kolo 1,5 a nawet więcej...ale co do tego nie jestem przekonana...moj lekarz nie kazal mi nigdy tsh badac, bo to w ciąży jest bezsensu...zadzwon do swojego enokrynologa i zapytaj najlepiej.
lilonka...trzymaj się kochana! dzieciaczki sa grzeczne i na pewno jeszcze posiedzą u mamusi w brzuszku...

Aduś to na pewno. Przed transferem przy dawce 88 miałam Tsh 0,7, jak tylko zarodek się zagnieździł wzrosło mi do 2,34 a w ciąży nie może być więcej niż 2,5 więc podniesiono mi dawkę do 100 i już w lutym TSH wynosiło 0,15 więc tym razem doktor zmniejszył mi dawkę z powrotem do 88 a i tak TSH zmalało do 0,03. Pewnie teraz mi zmniejszy do 50, ciekawe czy jutro ginekolog sam zadecyduje czy każe mi iść do endokrynologa. Póki co jutro rano wezmę tylko pół tabletki 100. Na szczęście FT4 mam bardzo dobre a ono jest ważniejsze od TSH.

Miliaa FT4 nie może być 1,5 jeśli norma jest od 0,7-1,48. ja przeliczam ten wynik na jednostki pmol/l czyli:
1,3ng/dl x 12,87 = 16,73 pmol/l a norma dla II trymestru wynosi 9,6-17 pmol/l

Ostatnia edycja:
Badałam też progesteron i mam 52,9 a norma dla II trymestru wg diagnostyki wynosi 22,5-95,3 ng/ml a wg Invicty 19,7-52 ng/ml, nic z tego nie rozumiem, czemu takie rozbieżności w normach :szok: Wynik na szczęście jest ok, ale i tak nie rozumiem tych różnic.

reklama
Gotadora ja biorę 2x2 luteiny dopochwowo, ostatnio czytałam, że jak bierze się sztuczny progesteron to organizm sam hamuje wytwarzanie naturalnego progesteronu tzn. wytwarza go mniej niż powinien. Ja i tak będę sobie sama badać poziom mego progesteronu, a już po odstawieniu luteiny do dopiero będę miała stresa.

Do góry