reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Czesc kochane man pytanie. Czy jest mozliwe zeby endometrium pod koniec stymulacji zmniejszylo swoja grubosc??
przez 11 dni 4 razy lekarze mierzac mowili ze endo ma 8.5mm a wczoraj na ostatniej wizycie lekarz powiedzial ze ma 7
Jest to wogole mozliwe. Jak spytalam sie lekarza to mowil ze nie i nie byl mi tego w stanie wytlumaczyc. I tak sie teraz martwie tym moim endo jutro punkcja :(

reklama
Ok jestem po rozmowie z kadrową, wniosek składamy dopiero po narodzinach razem z aktem urodzenia. Najlepiej w ciągu 14 dni, więc można sobie to wszystko wcześniej przygotować a daty wpisać potem. Od razu składam wniosek o macierzyński jak i rodzicielski. Deklaruję wtedy długość i wysokość procentową, może być 100% przez pół roku i 60% przez kolejne pół roku. Ja biorę 80% przez rok. Urlop macierzyński liczony jest od dnia porodu.

Ok jestem po rozmowie z kadrową, wniosek składamy dopiero po narodzinach razem z aktem urodzenia. Najlepiej w ciągu 14 dni, więc można sobie to wszystko wcześniej przygotować a daty wpisać potem. Od razu składam wniosek o macierzyński jak i rodzicielski. Deklaruję wtedy długość i wysokość procentową, może być 100% przez pół roku i 60% przez kolejne pół roku. Ja biorę 80% przez rok. Urlop macierzyński liczony jest od dnia porodu.
Dziekuje dobra kobieto:*

A te 52 tyg. to mam sobie sama obliczyc i wpisac wtedy dokladne daty od kiedy do kiedy tak? Bo to nie rok kalendarzowy tylko pelne 52 tyg i ani dnia dluzej?

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kasia_basia generalnie ma rację. Jednak przepisy się zmieniły, na złożenie wniosku jest teraz 21 dni. Macierzyński liczy się od dnia porodu. We wniosku określasz czy bierzesz sam macierzyński czy też rodzicielski. Podstawowy urlop macierzyński trwa dokładnie 20 tygodni, do tego możesz wziąć rodzicielski - 32 tygodnie. To są wartości do ciąży pojedynczej.
To są dokładnie 52 tygodnie i ani dnia dłużej. Powinna Ci to wyliczyć kadrowa,ale w necie znajdziesz takie kalendarze, w których to sprawdzisz, gdy będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy będzie poród.

Kasia_basia generalnie ma rację. Jednak przepisy się zmieniły, na złożenie wniosku jest teraz 21 dni. Macierzyński liczy się od dnia porodu. We wniosku określasz czy bierzesz sam macierzyński czy też rodzicielski. Podstawowy urlop macierzyński trwa dokładnie 20 tygodni, do tego możesz wziąć rodzicielski - 32 tygodnie. To są wartości do ciąży pojedynczej.
To są dokładnie 52 tygodnie i ani dnia dłużej. Powinna Ci to wyliczyć kadrowa,ale w necie znajdziesz takie kalendarze, w których to sprawdzisz, gdy będziesz dokładnie wiedzieć, kiedy będzie poród.
Zgadzam sie, teraz na to jest 21 dni, wiadomo im szybciej sie polatwi tym spokoj :) Mnie osobiscie przerazaja te wszystkie sprawy urzedowe. Bylam dzisiaj u endo, wszstkiego sie dowiedzialam co i jak po porodzie jesli chodzi o leki. Teraz czekam do 17.30 i spowrotem jade do gin :) dzien wizytowy dzisiaj mam.

Martini to Cię kalendarz zjadł? :)
Pojedziesz i może dziś się dowiesz juz ostatecznie o porodzie. Bo tak to do końca nie będziesz wiedziała na czym stoisz

Martini to Cię kalendarz zjadł? :)
Pojedziesz i może dziś się dowiesz juz ostatecznie o porodzie. Bo tak to do końca nie będziesz wiedziała na czym stoisz
Nieeee heheh kalendarz nie byl glodny na mnie :) Ja sie umowilam tak z doskoku na ta wizyte, ale juz tu nie pisalam zeby mnie wpisywac...wlasnie doczekac sie nie moge powiem Ci bo mam nadzieje ze juz wszystko bedzie czarno na bialym, bo prawde mowiac czuje sie jak glupek zeby 3 tyg teoaretycznie przed porodem nie wiedziec nawet gdzie sie bedzie - taki psychiczny dyskomfort. Krecenia mnostwo, kazdy mnie ciagnie na swoja strone i czlowiek sie czuje jak jakis przychlast ;)

Nieeee heheh kalendarz nie byl glodny na mnie :) Ja sie umowilam tak z doskoku na ta wizyte, ale juz tu nie pisalam zeby mnie wpisywac...wlasnie doczekac sie nie moge powiem Ci bo mam nadzieje ze juz wszystko bedzie czarno na bialym, bo prawde mowiac czuje sie jak glupek zeby 3 tyg teoaretycznie przed porodem nie wiedziec nawet gdzie sie bedzie - taki psychiczny dyskomfort. Krecenia mnostwo, kazdy mnie ciagnie na swoja strone i czlowiek sie czuje jak jakis przychlast ;)
No to rozumiem :p
Powiem Ci, że to jest chore. Każdy kręci, a Tobie mętlik w głowie robią. Trzymam kciuki, żeby dziś już było czarne na białym :)

reklama
A tam daje tez ponoc akt urodzenia dziecka i to oryginal. Nie moze byc kopia? Myslalam ze oryginal zostaje u mnie.
No i tez daje sie zaswiadczenie ze szpitala o urodzeniu dziecka. Mozna im kopie dac?

Moze zadaje idiotyczne pytania, ale nie wiem czy mi do czegos jeszcze te oryginaly nie beda potrzebne. No i u mnie w pracy maja burdel wiecznie cos ginie i potem tego nie odzyskam.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry