reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Jestem wlasnie po wizycie położnej. Pogadaliśmy o tych wszystkich formalnościach które trzeba załatwić. Ah trochę tego bedzie. No i nie wiedziałam ze dziecko trzeba od razu zameldować. A będziemy ją meldować u moich rodziców bo tu wynajmujemy mieszkanie. Ciekawe kto to ogarnie skoro oni mieszkają 200 km od nas. Masakra.
Tętno Małej oki, podusili brzuchol i pojechała. Mam zadzwonić jak bedzie po wszystkim.
Kinia napiszesz nam co się dowiedziałaś o tych formalnościach? Co, kiedy i gdzie? :*

reklama
Dziewczyny, Wam tez tak faluja brzuchy?
Wczesniej bylo kopanie i delikatnie brzuch podskakiwal.
Dzisiaj to juz mam fale na brzuchu, maly wystawia noge albo pupke bo mi rosna takie gorki w roznych miejscach brzucha. Niesamowite to jest[emoji4]

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Oj faluja faluja. A najgorsze jest to ze dziewvzyny ustawiły się w krzyż. ..jedna w poprzek a druga głową w moim kroczu a nogi na zoladku. Mam taki refluks ze wczoraj siedziałam na lozku 3 h i nie wiedziałam co.zrobić. wypilam litr mleka żeby obciążyć żołądek i się udało zasnąć. Jedzenie juz nie pomaga. A co bekniecie lecę do kibel ka z zawartością w buzi...

Ja ostatnio.uszylam.poduszkę do karmienia i dwie zabaweczki. Cudów nie ma ale.się czymś zajmę :) w nast tyg kocyki i czapeczki ze skrzydelkami. Was też tak.bolą. zebra ze 30.minut posiedzicie i potem caly dzień z głowy ? A co do forealności to mieliśmy na szkole.rodzenia. i najsmiejszejsze było to ze jak nie wybierzesz w ciągu 21 dni imienia to sami losują :)
A poduszka ma kolor.różowy w białe. Wstążki tylko tak.wyszło dziwnie
20161012_144837.jpg

Załączniki

• 20161012_144837.jpg
    20161012_144837.jpg
    41,7 KB · Wyświetleń: 178
A moglabys napisac jak jest z tymi formalnosciami? Ile czasu na to jest i co gdzie?

Jasne. Najpierw do urzędu po akt urodzenia. Najlepiej ze trzy egzemplarze. Wydają jeden za każde kolejne sie płaci. Z automatu nadają dziecku pesel. Szpital w dniu narodzin sam informuje urząd miasta o narodzinach. Potem trzeba dziecko zameldować. Bez meldunku nie dostanie sie becikowego. I od razu w swojej gminie składamy wniosek o becikowe. Zostaje ubezpieczenie dziecka w miejscu pracy. Złożenie deklaracji. W wybranej przychodni bo to trzeba od razu załatwić. W internecie wydrukuj już sobie wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Znajdziesz gotowe połączone wnioski. Warto przejrzeć te papiery póki jest na to czas. Jest. A to 21 dni żeby wysłać do pracodawcy. Chyba wszystko.

Ja ostatnio.uszylam.poduszkę do karmienia i dwie zabaweczki. Cudów nie ma ale.się czymś zajmę :) w nast tyg kocyki i czapeczki ze skrzydelkami. Was też tak.bolą. zebra ze 30.minut posiedzicie i potem caly dzień z głowy ? A co do forealności to mieliśmy na szkole.rodzenia. i najsmiejszejsze było to ze jak nie wybierzesz w ciągu 21 dni imienia to sami losują :)
A poduszka ma kolor.różowy w białe. Wstążki tylko tak.wyszło dziwnieZobacz załącznik 777883
Ale cudne

Jak macie jakieś spotkanie z położna to poproście ją o zaświadczenie o tym ze jesteście pod opieką ginekologa. Ja dziś wlasnie takie dostałam. No i zróbcie sobie ksero karty ciąży, tak żeby była strona na której odbyła sie pierwsza wizyta. Minimum od 10 tyg ciazy kobieta musi być pod opieka lekarza, inaczej nie dostanie becikowego. Absurd.
Aha po zapisaniu malucha do wybranej przychodni i lekarza powinno sie otrzymać kalendarz szczepień. Przynajmniej w większości placówek tak jest.
Chyba o niczym nie zapomniałam.

Jasne. Najpierw do urzędu po akt urodzenia. Najlepiej ze trzy egzemplarze. Wydają jeden za każde kolejne sie płaci. Z automatu nadają dziecku pesel. Szpital w dniu narodzin sam informuje urząd miasta o narodzinach. Potem trzeba dziecko zameldować. Bez meldunku nie dostanie sie becikowego. I od razu w swojej gminie składamy wniosek o becikowe. Zostaje ubezpieczenie dziecka w miejscu pracy. Złożenie deklaracji. W wybranej przychodni bo to trzeba od razu załatwić. W internecie wydrukuj już sobie wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski. Znajdziesz gotowe połączone wnioski. Warto przejrzeć te papiery póki jest na to czas. Jest. A to 21 dni żeby wysłać do pracodawcy. Chyba wszystko.
A pracodawcy tez trzeba wyslac akt urodzenia dziecka?
Mozna to wszystko wyslac czy trzeba osobiscie, bo powiem szczerze ze nie chce mi sie ich ogladac i z nimi gadac, ani mojemu mezowi[emoji30]

reklama
Jak macie jakieś spotkanie z położna to poproście ją o zaświadczenie o tym ze jesteście pod opieką ginekologa. Ja dziś wlasnie takie dostałam. No i zróbcie sobie ksero karty ciąży, tak żeby była strona na której odbyła sie pierwsza wizyta. Minimum od 10 tyg ciazy kobieta musi być pod opieka lekarza, inaczej nie dostanie becikowego. Absurd.
Aha po zapisaniu malucha do wybranej przychodni i lekarza powinno sie otrzymać kalendarz szczepień. Przynajmniej w większości placówek tak jest.
Chyba o niczym nie zapomniałam.
Ja becikowego nie dostane, bo przekraczamy kwote do jakiej przyznaja.

A z dzieckiem trzeba do przychodni chodzic, bo ja wolalabym wzywac prywatnego lekarza do domu jak bedzie dziecko chore.

Do góry