reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Tak. Państwo dorównuje do 1000 zł. A to dlatego że teraz 1000 zl dostają kobiety które wogole nie pracowały więc dla pracujących to byłoby niesprawiedliwe gdyby dostawały mniej

Napisane na MotoG3 w aplikacji Forum BabyBoom
A jak ktos mial pol etatu, to macierzynski wyplaca 1000zl?
Bo ja czytalam gdzies o tym i ludzie pisali ze jak ktos mial pol etatu, to macierzynski dostanie jak za pol etatu.
A jak ktos nie pracowal to dostanie tys. zl.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jak sie gdzies zarejestrujesz, to i tak wezma Ci srednia z ostatnich 12 miesiecy.

Jeśli to inna firma to podobno nie, bo zmienia się płatnik składek, więc kasę liczą od pocazatku umowy. Średnia dotyczy sytuacji gdy pracowałaś w jednej i tej samej firmie i tam się zmieniło wynagrodzenie/wymiar etatu. Tak przynajmniej twierdzi nasza księgowa.

A jak ktos mial pol etatu, to macierzynski wyplaca 1000zl?
Bo ja czytalam gdzies o tym i ludzie pisali ze jak ktos mial pol etatu, to macierzynski dostanie jak za pol etatu.
A jak ktos nie pracowal to dostanie tys. zl.

Wydaje mi się że to byłoby niesprawiedliwe i chore . Bo dlaczego kobieta która nie pracowała wogole ma dostać więcej niż ta która pracowała chociaż na pół etatu.

Wydaje mi się że to byłoby niesprawiedliwe i chore . Bo dlaczego kobieta która nie pracowała wogole ma dostać więcej niż ta która pracowała chociaż na pół etatu.

Dla mnie tez to by bylo niesprawiedliwe.
Ale kiedys o tym szukalam informacji i tak wlasnie pisali.
Tez sie wkurzalam, bo lepiej wyjda na tym bezrobotni.
Za jakies pol roku sie przekonam jak to bedzie

"Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia uzyskanego u płatnika składek w okresie nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, w trakcie którego powstała niezdolność do pracy." - tak brzmi wyciąg z ustawy. To byłoby mega krzywdzące inaczej, bo wyobraź sobie taka sytuacje - od stycznia do czerwca, pracujesz w kiepskiej firmie za 1400, znajdujesz od lipca nowa super prace, zarabiasz np 5000zl, umowa na czas nieokreślony i we wrześniu łamiesz nogę, a do tego czasu zdążyłaś np wziąć kredyt bo pojawiła się zdolność i nagle ZUS Ci wlicza w zasiłek pensje od poprzedniego pracodawcy w większości. Automatycznie dzięki temu nie stać Cie na spłatę. Zasiłek chorobowy jest po to, żeby w czasie niezdolności do pracy moc się utrzymać na podobnym poziomie. To przykre, że trzeba tak kombinować w tym kraju :/

"Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się z uwzględnieniem wynagrodzenia uzyskanego u płatnika składek w okresie nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego, w trakcie którego powstała niezdolność do pracy." - tak brzmi wyciąg z ustawy. To byłoby mega krzywdzące inaczej, bo wyobraź sobie taka sytuacje - od stycznia do czerwca, pracujesz w kiepskiej firmie za 1400, znajdujesz od lipca nowa super prace, zarabiasz np 5000zl, umowa na czas nieokreślony i we wrześniu łamiesz nogę, a do tego czasu zdążyłaś np wziąć kredyt bo pojawiła się zdolność i nagle ZUS Ci wlicza w zasiłek pensje od poprzedniego pracodawcy w większości. Automatycznie dzięki temu nie stać Cie na spłatę. Zasiłek chorobowy jest po to, żeby w czasie niezdolności do pracy moc się utrzymać na podobnym poziomie. To przykre, że trzeba tak kombinować w tym kraju :/
No to trzymam kciuki zeby Ci sie udalo znalezc nowa prace[emoji6]
Myslisz ze cos znajdziesz teraz jak juz jestes w ciazy i jeszcze przepracowac 3 miesiace?
Ja sie poddalam. W lutym znalazlam nowa prace, chcialam byc uczciwa i powiedzialam ze sie lecze i bede podchodzic do in vitro.
Popracowalam 2 tygodnie bez umowy, od marca mieli mnie zatrudnic i nagle sie babie odwidzialo i tak mnie potraktowali...szkoda gadac. Jeszcze wisza mi kase, ale olalam, szkoda mi bylo nerwow i zdrowia na szarpanine z nimi.

Strawbelka mamy dwie firmy rodzinne, po prostu przeniosę się do drugiej. I tak usługi dla obu świadczyłam tak naprawdę.

A i w obcej firmie raczej bym znalazła od ręki, raczej jestem dość pożądanym nabytkiem, zw na doświadczenie ;) Ale to już mega zamieszanie i po co to komu, musiałbym zataić fakt o ciąży. I tak mnie wkurza, że muszę kręcić coś, kurde krasnoludki za mnie tych lat nie przepracowały. A kasa pójdzie na pensje pierwszej damy i podwyżki dla posłów..

Ostatnia edycja:
Strawbelka mamy dwie firmy rodzinne, po prostu przeniosę się do drugiej. I tak usługi dla obu świadczyłam tak naprawdę.

A i w obcej firmie raczej bym znalazła od ręki, raczej jestem dość pożądanym nabytkiem, zw na doświadczenie ;) Ale to już mega zamieszanie i po co to komu, musiałbym zataić fakt o ciąży. I tak mnie wkurza, że muszę kręcić coś, kurde krasnoludki za mnie tych lat nie przepracowały. A kasa pójdzie na pensje pierwszej damy i podwyżki dla posłów..

Zebys przez to nie miała problemów. Dla Zusu to bedzie tak trochę wyglądało jak wyłudzenie pieniędzy, a wiem, ze za takie osoby maja sie szczególnie "zabrać" ostatnio czytałam o takich sytuacjach i jak zobaczą, ze płaciłeś składki od najniższej i nagle będąc juz w ciazy płacisz od duzo większej pensji w innej firmie to podobno i tak maja prawo przyznać od najniższej bo jest podejrzenie wyłudzenia i zostanie Ci tylko sad. Takie sytuacje sie zdążają wiec trzeba uważać.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Tak wiem o tym. Ale w sumie nie mam za bardzo innej opcji. Z reszta z l4 nie bede się spieszyć, kilka ms minie, a poza tym wcześniej zarabiałam z innych źródeł, legalnie - mam
przecież umowy, wymiana kilku na jeden etat to nie jest aż takie dziwne, wielu freelancerów przechodzi na etat. A i od śmieciówek jakieś częściowe składki są odprowadzane. Nie wspomnę o tym, ze przez kilka lat podwójne składki płaciłam bo miałam DG i pełny etat jednocześnie. Też znam z bliskiego otoczenia sytuacje, że ZUS cofał świadczenia. Firmę znam i pracowników z biura, oni mnie też, w razie kontroli nie powinno być wtopy. Oby.. Nie uśmiecha mi się ta sytuacja, nie lubię i nie chcę kręcić, ale biedowanie za 600zl tym bardziej..

reklama

No zeby tylko Ci sie Zus nie przyczepil.
Bo z firmy rodzinnej do firmy rodzinnej i nagle jeszcze Cie zatrudnia na wysoka stawke i do tego juz w ciazy. Zus sobie obliczy kiedy zaszlas.
Ja Ci dobrze zycze;) Ale rozegraj to tak zeby bylo wiarygodne, bo na bank bedziecie miec kontrole.
No chyba ze popracujesz kilka miesiecy, to moze Zus sie nie przyczepi;)

Do góry