wszystkozajete
Moderatorka
Rozczarowanie dnia - mogę się pożegnać z kasa ze zwolnienia i macierzyńskiego. A niech spłonie ten cholerny ZUS!
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
A co sie stalo???Rozczarowanie dnia - mogę się pożegnać z kasa ze zwolnienia i macierzyńskiego. A niech spłonie ten cholerny ZUS!
Ale jak to? Nic nie dostaniesz?Mam pol etatu w rodzinnej firmie (tak było najkorzystniej dla wszystkich). Nawet po zwiększeniu na cały zasiłek podobno przysługuje mi ze średniej z roku, więc jakieś groszowe sprawy.
Choć nadal mam nadzieje, że może księgowa się pomyliła :/
Ale dlaczego? Jak zarabialas przypuscmy 6tys miesiecznie to tetaz tez powinnas miec 6 tys mies.Tak, dostane jakieś 600 zł co stanowi mniej niż 10% moich realnych zarobków.
Ale dlaczego? Jak zarabialas przypuscmy 6tys miesiecznie to tetaz tez powinnas miec 6 tys mies.
No chyba ze bylas zatejestrowana na pol etatu na najnizsza krajowa. A wyplate to 6 tys poprostu dostawalas pod stolem.
Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Jak sie gdzies zarejestrujesz, to i tak wezma Ci srednia z ostatnich 12 miesiecy.Byłam zarejestrowana na 1/2 na najniższą, a faktyczne moje zarobki były z tytułu umów o dzieło i zleceń. Nic pod stołem nie dostawałam, ale etat był najniższy, a reszta śmieciówki. Nie pozostaje mi nic innego jak zaryzykować i zatrudnić się od nowa w innej firmie i liczyć na to, że jak przepracuje te 3-4 ms to ZUS się nie dowali..
Tak. Państwo dorównuje do 1000 zł. A to dlatego że teraz 1000 zl dostają kobiety które wogole nie pracowały więc dla pracujących to byłoby niesprawiedliwe gdyby dostawały mniejFaktycznie średnia jest liczona z całego roku licząc od miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wystąpi l4. Zleceniowki się nie liczą, wiem bo sama się rozczarowałam, oprócz etatu mam jeszcze zlecenia, myślałam ze fajnie podniosą mi średnia:/
Teraz jest chyba tak, ze jeżeli pracowałaś i twoje macierzyńskie po obliczeniach jest niższe niż 1000 zł, to ZUS wyrównuje właśnie do tego tysiąca. Ale przy twoich zarobkach to faktycznie grosze