reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Mam pol etatu w rodzinnej firmie (tak było najkorzystniej dla wszystkich). Nawet po zwiększeniu na cały zasiłek podobno przysługuje mi ze średniej z roku, więc jakieś groszowe sprawy, a umowy o dzieło (a tak rozliczałam większość dochodów) się nie liczą tu..
Choć nadal mam nadzieje, że może księgowa się pomyliła :/

Mam pol etatu w rodzinnej firmie (tak było najkorzystniej dla wszystkich). Nawet po zwiększeniu na cały zasiłek podobno przysługuje mi ze średniej z roku, więc jakieś groszowe sprawy.
Choć nadal mam nadzieje, że może księgowa się pomyliła :/
Ale jak to? Nic nie dostaniesz?
Ja tez mam pol etatu w pracy i normalnie dostaje jak za pol etatu kase.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale dlaczego? Jak zarabialas przypuscmy 6tys miesiecznie to tetaz tez powinnas miec 6 tys mies.
No chyba ze bylas zatejestrowana na pol etatu na najnizsza krajowa. A wyplate to 6 tys poprostu dostawalas pod stolem.

Byłam zarejestrowana na 1/2 na najniższą, a faktyczne moje zarobki były z tytułu umów o dzieło i zleceń. Nic pod stołem nie dostawałam, ale etat był najniższy, a reszta śmieciówki. Nie pozostaje mi nic innego jak zaryzykować i zatrudnić się od nowa w innej firmie i liczyć na to, że jak przepracuje te 3-4 ms to ZUS się nie dowali..

Byłam zarejestrowana na 1/2 na najniższą, a faktyczne moje zarobki były z tytułu umów o dzieło i zleceń. Nic pod stołem nie dostawałam, ale etat był najniższy, a reszta śmieciówki. Nie pozostaje mi nic innego jak zaryzykować i zatrudnić się od nowa w innej firmie i liczyć na to, że jak przepracuje te 3-4 ms to ZUS się nie dowali..
Jak sie gdzies zarejestrujesz, to i tak wezma Ci srednia z ostatnich 12 miesiecy.
Ja tam tez mialam nieciekawie w pracy, bo po kilku latach chcieli mnie wywalic, jak zaczelam miec problemy, jedno poronienie, drugie poronienie.
Potem zmniejszyli mi na pol etatu.
Olalam, na prace i zarabianie przyjdzie czas, pieniadze nie sa najwazniejsze, najwazniejsze zebysmy donosily ciaze i urodzily zdrowe dzieciaczki. Reszta sie pouklada i praca po macierzynskim sie znajdzie;)

Faktycznie średnia jest liczona z całego roku licząc od miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wystąpi l4. Zleceniowki się nie liczą, wiem bo sama się rozczarowałam, oprócz etatu mam jeszcze zlecenia, myślałam ze fajnie podniosą mi średnia:/
Teraz jest chyba tak, ze jeżeli pracowałaś i twoje macierzyńskie po obliczeniach jest niższe niż 1000 zł, to ZUS wyrównuje właśnie do tego tysiąca. Ale przy twoich zarobkach to faktycznie grosze

reklama
Faktycznie średnia jest liczona z całego roku licząc od miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wystąpi l4. Zleceniowki się nie liczą, wiem bo sama się rozczarowałam, oprócz etatu mam jeszcze zlecenia, myślałam ze fajnie podniosą mi średnia:/
Teraz jest chyba tak, ze jeżeli pracowałaś i twoje macierzyńskie po obliczeniach jest niższe niż 1000 zł, to ZUS wyrównuje właśnie do tego tysiąca. Ale przy twoich zarobkach to faktycznie grosze
Tak. Państwo dorównuje do 1000 zł. A to dlatego że teraz 1000 zl dostają kobiety które wogole nie pracowały więc dla pracujących to byłoby niesprawiedliwe gdyby dostawały mniej

Napisane na MotoG3 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry