reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
Genna, Kasik36,Anulla28, dokładnie, jutro się dowiem co powie moja lekarka. Anulla, ja mam różnie wizyty, zależy czy mi coś dolega czy nie, ale tak średnio co 3tyg u mojej lekarki a te usg specjalistyczne miałam w 12, 20, 28 i teraz 31t. Potem to nie wiem jak często. Wyliczyła mi że przy porodzie powinien ważyć ok 3,500 kg biorac pod uwage moj wzrost i wage sprzed ciązy. Ale sama stwierdziła że tak nie musi być, że może wolniej rosnąć albo szybciej.

Ostatnia edycja:
Kasik ja szukałam szkoły rodzenia w najbliższej okolicy i okazało się, że w przychodni która jest położona najbliżej jest położna, która taką szkołę prowadzi. Warunkiem uczestniczenia w zajęciach w szkole rodzenia było złożenie deklaracji wyboru położnej, a że akurat nie miałam wybranej położonej to chętnie na to poszłam. Położna okazała się bardzo fajna, tak jak ja lubi naturalne kosmetyki, i nie dość że szkołę rodzenia prowadzi na nfz w ramach edukacji przedporodowej, to ktg również + jeszcze później przychodzi do domu jak już dziecko się urodzi. Póki co jestem z niej zadowolona. Generalnie każda kobieta powinna złożyć taką deklarację wyboru położnej. W ciągu roku można zmieniać położną 3 razy, nie musi być to położna z najbliższej przychodni ale warto zapytać ją, czy będzie mogła do Ciebie dojeżdżać bo słyszałam, że różnie z tym bywa, jeśli np do wyboru masz bliższą przychodnię

Magda piękna roześmiana Zosia :happy: jeeej nie umiem robić inhalacji :eek: trzeba się doedukować ;-) Co do stroju do chrztu to marzą mi się jakieś fajne porcięta a nie sukieneczka, ale jeszcze nie wiem co można kupić ;-)

Liskka synuś rośnie, na zdrowie ;-) ja też trochę martwię się małymi minusami które ostatnio usłyszałam mimo, że lekarz mówił że wszystko jest w normie...

O tej kobiecie też słyszałam. I ja tego się boję, choć nie powinnam myśleć o takich sprawach... ale moja mama pierwszą ciążę donosiła, jednak dziecko urodziło się martwe, stąd mój strach

Smerfeta w naszej miescinie jest tylko jedna przychodnia i jedna polozna wiec wyboru nie mam ;) A Ty nie mysl o tym co spotkalo Twoja mame, to byly inne czasy, inne badania itp. My jestesmy pod stala kontrola usg, ktg itp.

Lilka no widzisz no właśnie u mnie podobnie dlatego dziwne że tej babce nie robili no bo gdyby to by zobaczyli że dziecko jest martwe

reklama
Smerfeta, moja mama też urodziła martwe i też się obawiam, ale staram się nie zadręczać. W przypadku mojej mamy, to na pewnym etapie ciąży lekarz zauważył, że serduszko słabo biło, to przepisał mamie witaminki :wściekła/y:. No ale to było ponad 30lat temu i lekarz z małego miasta. Pociesza mnie fakt, że u mojej małej serduszko bije prawidłowo, więc mam nadzieję, że będzie ok. A że ja sie urodziłam niecałe 2500 kg, to ciekawe ile moja córa będzie ważyć, moze poród nie będzie tak ciężki jak mi się wydaje :sorry:

Liskka, mój lekarz mi nie określił przybliżonej nawet wagi dziecka do porodu, bo mówi, że dzieci rosną skokowo i się nie da, chyba jak zwykle u niego :confused2:. Najważniejsze, ze mały lisek się już obrócił główką w dół i oby nie zrobił psikusa i nie zmienił pozycji ;-)

Do góry