reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Agaawa, ja miałam leginsy i tunike na wyjście zresztą to samo w czym pojechałam ;)
Staniki z alles są śliczne ale ja postanowiłam że kupię taki jak już urodze i będę karmić. Myślę że jak wybierzemy się z Zosią na pierwsze zakupy to matka sobie sprawi takie cudo bo w tym szmacianym to wyjść do ludzi wstyd ;)
Masz super plany na walentynki :) wywołanie porodu ;)

Jakoś nie mogłabym niuni nie umyć przed spaniem. Dupcia cały czas w tym pampersie a ona uwielbia wodę ;) Jest płacz przy rozbieraniu a tylko wodę poczuje na dupci i spokój od razu ;) leży rozłożona jak żabka :) Chociaż słyszałam że niby nawet nie powinno się myć codziennie.

reklama
Magda7891, super ze mała lubi wodę a zatem kapanie należy do przyjemnych obowiązków :)
Tutaj nie zalecają kapania aż do momentu odpadnięcia pępka,
Tylko przemywanie gazą na przewijaku. Co kraj to obyczaj, a potem kąpiel zalecają codziennie ale tez młodsze szkoły mówią ze co dwa dni .

Odnośnie staników, to jak to jest ? Teraz skoczyłam rozmiar w gore, ale po porodzie jak nadejdzie mleko robią sie większe ? Nie wiem jaki rozmiar kupic.

Agawaa, plan walentynkowy super[emoji6]

Liskka, oj z tymi stanikami to różnie bywa... Mi rozmiar z 75B skoczył do 80D ale przed porodem trochę zmalały. Jak zaczęłam karmić to ledwo w stanik sportowy upychalam cycki. Staniki do karmienia kupiłam 80C i jest luźny w obwodzie teraz więc muszę nowy sobie sprawić ;) ale miseczka dobra.

Agawaa ja tez sie troche zdziwilam ze juz koniec wizyt, widocznie na NFZ taka olewka jest :baffled:. Poza tym moja lekarka idzie od 23.02 na urlop na 2 tyg wiec podejrzewam ze gdyby nie to to by kaza mi przyjsc za 2 tyg. Mowila tylko ze w razie jakbym sie zle czula lub podejrzewala ze juz sie zaczyna to mam jechac na IP.A ktg nie mialam ani razu. No nic zostalam sama ze soba, dobrze ze mam polozna do ktorej zawsze w razie jakichkolwiek pytan moge zadzwonic.

A Walentynki moj mężuś tez zapowiedzial ze idziemy na randke, a potem robimy sobie sexsowna noc haha. Troche sie boje tego pierwszego razu po 9 miesiacach, a raczej tego czy nie bede krwawic po nim, tam w srodku wszystko take unerwione teraz. Lekarka wczoraj dala mi zielone swiatlo do tych spraw, mowi ze jak najbardziej, a nasienie podobno tez pomaga w przyspieszeniu porodu :-) .

Ewelina ja kapie codziennie aby malej wyrobic rytm dnia. Sonia tez uwielbia kapiel. Jedyne czego nie lubi to ubieranie i mycie buzi. u nas niestety pojawiaja sie kolki ale nie jest jeszcze tragicznie.

Bziumelka, współczuję kolek... oby nie dokuczały jednak. Zosia niezbyt lubi myć włosy ;)
Wczoraj tatuś załatwił skierowanie do ortopedy na bioderka więc dzisiaj od razu niunie zarejestrujemy do dr.

Montana, to jak na NFZ to troche rozumiem, ale z drugiej strony weź do przychodni rozporządzenie Min,Zdrowia i tam jak wół stoi, ze w termińie ktg ci sie należy i to chyba co dwa dni, juz nie pamietam. Ja chodze prywatnie, to i tak sie umawiam jak chce. Ale kurczę mońitoruj Dzidziolka przed porodem. Chociaż Ty pewnie przed terminem urodzisz, coś czuje:)) tak sie tez nastawilaś widze:)) trzymam mocne kciuki za Ciebie, bo my to prawie forumowe bliźniaczki:)

lisska tymi stanikami to jakaś tragedia jest. Ten stanik nie usztywniany z babyono, który podobno dziewczyny polecają w rozmiarze 70-75d miał moim zdaniem rozmiar 90b. I do tego szmata taka. Ble.... Ja kiedyś usłyszałam taką opinie, żeby stanik do karmienia kupić na ok. 2 tyg przed porodem i troszkę miejsca sobie w miseczkach jeszcże zostawić. No i tak tez zrobiłam. Będę sexi flexi na poporodowej sali. Moze poczucie psychiczne będę miała dzieki temu lepsze? Kto wie?

Agaawa, dokładnie mysle tak zrobić, jakoś na początku przeżyjemy te staniki a po jakimś czasie kupie jakiś ładniejszy do karmienia :)

Dziewczyny, odnośnie kąpieli... To używacie wkładów do wanienek czy normalnie tradycyjnie na pieluszce podtrzymujecie główkę?

reklama
a kąpiecie bąble codziennie ? czy co drugi dzień ?

U mnie sa dwa odmienne zdania na temat kąpania po narodzinach. W tym bardziej nowoczesnym szpitalu każą kąpać dopiero po 2 tygodniach i co drugi dzień bo te mazie sie tyle wchłaniają i pępek się lepiej goi, a w tym starym starym szpitalu każą kąpać po 2 dniach od narodzin i też co 2dni. W sumie to znam dzieciaki i tak chowane i tak i bardziej jednak przemawia do mnie metoda kąpania po 2 tygodniach. Ten mały koleżanki lepiej się jej chowa.

Ciekawe zdanie jest tez na temat podgrzewania mleka. Jedna położna mówi zrobic (ściągnąć) i jak dziecko nie dopije to podać za jakiś czas nie podgrzewajac, poprostu podać w temp. Pokojowej, a druga położna każe podgrzewać.

I tu z kolei też bardziej przemawia do mnie metoda nie podgrzewać.

Jak jest u was?

Ostatnia edycja:
Do góry