reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Niepokorna, ja estrofem brałam do 13-14 tc. pewnie dr będzie i u Ciebie powoli odstawiał.

Kinga,
bardzo się cieszę, że wracasz do gry, no i że się do nas odezwałaś :-) Trzymam kciuki z całych sił.
A powiedz mi, jak Tata?

Elleni, nic bardziej mylnego z badaniami genetycznymi. Nie ma czegoś takiego, że należą się one po IVF.
Z racji wieku jest ono zalecenie do zrobienia, ale to już od Ciebie zależy, czy znajdziesz klinikę, którą ma jeszcze kontrakty, żeby mogli Ci zrobić je na NFZ. Oj ile ja się naszukałam. Obdzwoniłam wszystkie placówki w 3mieście, nawet do NFZ dzwoniłam.
Bo sławetna Invikta oszukuje pacjentów, że nie ma już kontraktów i namawia na badania płatne -500 zł.
A NFZ dał mi kontrakty do czerwca 2016 r :szok:
Także najlepiej już teraz rejestruj się na badania prenatalne i połówkowe na NFZ.
Płacimy niemałe składki i to co powinno się należeć z automatu wymaga wiele zachodu.

Sylwia, wiedzę, że przez święta nie próżnowałaś. I praktycznie jesteś już gotowa na przywitanie Wiktorka :-)

reklama
Witam dziewczyny, których jeszcze nie miałam okazji poznać:) Kinga, petit, elleni oraz Niepokorna:-) gratuluję nowym mamusiom i trzymam kciuki za te, które przygotowują się dopiero do transferu.

petit nie wiem gdzie przeczytałaś, że Nifty można robić już w 10 tc. To za wcześnie. Badanie może nie wyjść prawidłowo, bo będzie za mało materiału (chodzi o krew płodu w krwi matki). Test Nifty wykonuje się najwcześniej po skończonym 12 tc ciąży. Najpierw możesz zrobić badanie usg genetyczne i następnie, jeśli się zdecydujesz, to test Nifty. Jeśli od razu jesteś pewna, że chcesz robić test Nifty, to usg genetyczne jest nawet zbędne w tym wypadku (nie tak jak w Pappa, gdzie Pappa jest uzupełnieniem badania usg genetycznego). Na zrobienie testu Nifty jest sporo czasu (kilka tygodni), a nie tak jak w Pappa, które trzeba robić najlepiej tego samego dnia co usg genetyczne. Poza tym pisałam już kiedyś, że nie należy stawiać testu Pappa i badania Nifty na równi, bo test Nifty jest o wiele dokładniejszy w określaniu prawdopodobieństwa ewentualnych wad (ze względu na to, że najpierw wyodrębnia się krew płodu z krwi matki, i to ją się bada, a nie krew matki). Test Nifty pozwala też na określenie płci. Na wynik czeka się ok. 14 dni, dlatego, że w Polsce nie ma laboratorium i próbka jest wysyłana zdaje się do HongKongu.

Sylwia ja jeszcze 'inwentaryzacji' ciuszków nie robiłam, ale na oko widzę, że mam ich jednak trochę więcej. Jeśli chodzi o rozmiar 56, to samych body mam szacunkowo ok. 10 sztuk. Są to body z długim rękawem. Z uwagi na to, że to malutki rozmiar i dziecko nie pochodzi w nim dłużej niż miesiąc (a nawet krócej, jeśli maluch urodzi się duży), to uznałam, że marzec jest chłodnym miesiącem i body z krótkim rękawkiem w rozmiarze 56 się mi po prostu nie przydadzą. Dopiero w rozmiarze 62 mam body z krótkim rękawkiem. Moim zdaniem powinnaś dokupić zwłaszcza body. Od znajomych i koleżanek wiem, że takiego maluszka po porodzie przewija się nawet kilkanaście razy na dobę i prawie za każdym razem jest kupka. A wiadomo, że ubranko może się też zabrudzić. Dodatkowo ulewanie i inne atrakcje. Pamiętam, jak jedna z dziewczyn na forum, pisała, że w ciągu godziny zdążyła przebrać dziecko już 3 razy:) Więc uznałam, że lepiej mieć chociaż tych bodziaków trochę więcej. Może ja to mam przesadnie dużo, ale najwyżej potem sprzedam lub oddam komuś, jeśli się mi nie przydadzą. A na początku z organizacją dnia wiem, że będzie ciężko, zanim się przystosuję, więc wolę mieć więcej bodziaków niż zastanawiać się, kiedy znajdę czas na pranie, prasowanie, etc.
Z rozmiaru 56 mam też na pewno więcej pajacy. W marcu wydaje mi się to najbardziej praktyczny zestaw: body+pajac. Mam też kilka par półśpiochów. Niedrapki mam tylko jedną sztukę i nie będę ich kupować więcej, bo przy pajacach są takie zawijane rękawki. Czapeczek mam kilka sztuk (4 lub 5).
Po Nowym Roku będę prała i prasowała to napiszę Ci, ile dokładnie czego mam.

Elleni, nic bardziej mylnego z badaniami genetycznymi. Nie ma czegoś takiego, że należą się one po IVF.
Z racji wieku jest ono zalecenie do zrobienia, ale to już od Ciebie zależy, czy znajdziesz klinikę, którą ma jeszcze kontrakty, żeby mogli Ci zrobić je na NFZ. Oj ile ja się naszukałam. Obdzwoniłam wszystkie placówki w 3mieście, nawet do NFZ dzwoniłam.
Bo sławetna Invikta oszukuje pacjentów, że nie ma już kontraktów i namawia na badania płatne -500 zł.

no widzisz, mnie też zapisali na genetyczne płatne w tej klinice w której przeprowadzali in vitro ale zmieniłam lekarza i klinikę na inną (bo w tej gdzie przeprowadzają in vitro nie ma porodów, a do państwówki nie chciałam isć rodzić) i tam lekarz mi powiedział,że kobietom po in vitro test pappa jak i genetyczne w okolicy 13 tyg i późniejsze te (nie pamiętam juz który to tdz, około 25?30?) należy się i jest całkowicie za darmo. Nawet tam gdzie byłam kobietka nie była mi w stanie pomierzyć wszystkiego bo syn był tak ułożony i kazała za tydzień przyjść i domierzy resztę dlatego napisałam to co ja miałam we wcześniejszym poście.
Dawno to nie było bo 2 lata temu.

elleni widzę, że to będzie Twój drugi maluszek:) Super i gratuluję:) Fajnie, że Twój synek będzie miał rodzeństwo:) A kiedy masz pierwsze usg? My z mężem czekamy na pierwszego dzidziusia, a już zdarza się nam rozmawiać o kolejnym, hehehe;) Ale oczywiście czas pokaże, jak to będzie:) Na razie nie możemy doczekać się naszego synka, a zostało nam jeszcze ok. 9 tygodni do terminu porodu:)

avocado możesz proszę napisać, jaki wzrost i masę urodzeniową miała Kudłata? U mnie raczej na tę chwilę duży chłopiec się szykuje i zastanawiam się, na jak długo starczą mi ciuszki w rozmiarze 56, a Ty piszesz, że Twoja córcia dopiero teraz przechodzi na 62.

Ostatnia edycja:
Kinga cieszę się,że wróciłaś, tutaj to się cuda dzieją, więc Nowy Rok na pewno będzie obfitował w dzieci :-)
Tak na szybko, póki młody śpi, czy można karmiąc jeść pieczarki???? wszędzie piszą,że grzybów nie można...ale w sumie, to taki "bezpieczny grzyb"...?wczorajszy dzień był koszmarny, wiszenie na cycach 24 h, z małymi drzemkami, ale teraz znowu jakoś lepiej, pewnie się to unormuje, każdy tak mówi....;)
DSC05659.jpg
A! wyobraźcie sobie,że większość ubranek jest na Eryka za duże....w kombinezonie 62 dziecka nie widać! a ma niby 57 cm!ja tak kupowałam większe, bo dzieci szybko rosną, a ze szpitala wychodziliśmy tak dziwnie ubrani w za duze rzeczy,że lepiej,że nikt nas nie widział, hehehe :tak: po prostu nie uświadamiałam sobie,że dzieci są takie malutkie!nawet takie "chłopy" jak Eryk :-)
A powiedzcie mi, jak mam wywalić stary suwak?????

Załączniki

• DSC05659.jpg
    DSC05659.jpg
    16,8 KB · Wyświetleń: 68
Ostatnia edycja:
Aleksandretta pierwsze USG mam 10 stycznia ;) mam nadzieję, że wszystko będzie ok i usłyszę serduszko. Na razie kreska na teście ciemnieje z dnia na dzień więc HCG rośnie widać ;) oby tylko nie pozamaciczna była.
Wam już mało zostało do spotkania <3 ehh piękne chwile przed wami ;) pierwsze spotkanie jest przeżyciem nie do opisania :-) pamiętam jak łez nie mogłam opanować słysząc pierwszy krzyk <3

Kinga cieszę się,że wróciłaś, tutaj to się cuda dzieją, więc Nowy Rok na pewno będzie obfitował w dzieci :-)
Tak na szybko, póki młody śpi, czy można karmiąc jeść pieczarki???? wszędzie piszą,że grzybów nie można...ale w sumie, to taki "bezpieczny grzyb"...?wczorajszy dzień był koszmarny, wiszenie na cycach 24 h, z małymi drzemkami, ale teraz znowu jakoś lepiej, pewnie się to unormuje, każdy tak mówi....;)
Zobacz załącznik 601156
A! wyobraźcie sobie,że większość ubranek jest na Eryka za duże....w kombinezonie 62 dziecka nie widać! a ma niby 57 cm!ja tak kupowałam większe, bo dzieci szybko rosną, a ze szpitala wychodziliśmy tak dziwnie ubrani w za duze rzeczy,że lepiej,że nikt nas nie widział, hehehe :tak: po prostu nie uświadamiałam sobie,że dzieci są takie malutkie!nawet takie "chłopy" jak Eryk :-)
A powiedzcie mi, jak mam wywalić stary suwak?????

martka, ale słodziak!!! jeju jak Ci gratuluje!! co do pieczarek nie pomogę Tobie, okażę sie jak zjesz :-)

reklama
martka ale cudowny Eryczek!!! :-)

Dziewczyny jeśli któraś nie kupowała jeszcze kosmetyków dla maluszka, to w aptece internetowej Dbam o Zdrowie można trafić na różne promocje, np. Sudocrem jest w promocji:)

Do góry