reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Zwirku nie zmienialam.... Mebelki stoja juz ponad miesiac i nic do tej pory sie nie dzialo. Sobie po nich chodzila, spala na gorze przewijaka i bylo dobrze. Chyba zamkne drzwi i jej wpuszczac nie bede. A szkoda bo to moja przyjaciolka jest. Bardzo blisko jestesmy ze soba ona chodzi za mna, spi na brzuchu...i tak ciezko mi z tym... No ale noworodek i kocie siki... Tak nie moze byc :/ no chyba ze jej przejdzie.

reklama
Milagros, polecam Ci urineoff. Rozkłada kryształki moczu i niweluje zapach. także spokojnie można używać do podłogi, dywanów i mebli tapicerowanych.
Ja kiedyś zrobiłam błąd i zmieniłam żwirek catsbest eco plus na cats bests natural gold i przez 2 tygodnie pralka tylko prała, bo mój kocur sie zbuntował i sikał, gdzie popadnie. Szczególnie upodobał sobie świeżo wyprane pranie. Maskara jakaś. Ale zmieniłam żwirek spowrotem i był już spokój.

A mam pytanie co do mleka, chyba do Sylwii: synek koleżanki, ma już 5 lat, zęby mleczaki, wszystkie czarne!!!masakra! pytam, co sie tsało, bo zawsze miał ładne białe ząbki, a jakaś dr jej poradziła,żeby dziecku w nocy (jak miał te 2-3 lata) nie dawać butli z mlekiem, bo będzie z tego próchnica butelkowa.A teraz denstystka jej mówi,że te zęby to z powodu zbyt szybkiego odstawienia mleka i niedoboru wapnia.I co wy na to????jeszcze ja muszę zapytać, jakie mleko to było, bo teoretycznie mleka krowiego nie powinno się dawać, prawda?tylko modyfikowane....:zawstydzona/y:

Skąd oni tą dentystkę dorwali :-). Oczywiście że butelkowa próchnica. Według założeń powinno się karmić dziecko jak najmniej w nocy, a po pierwszym roku życia w nocy tylko przepajać wodą bez dodatków. Boże broń żadnych rumianków z glukozą , wody z glukozą czy mleka modyfikowanego. Mleko modyfikowane jest słodkie, zawiera sporo cukru, w nocy zmniejszone jest wydzielanie śliny i jej właściwości przeciwpróchnicowych. Cukier z mleka się osadza na zębach, obniża się ph, ślina już tak nie opłukuje zęba bo zmniejszone wydzielanie nocne i powstaje próchnica.

Nie ma co się martwić - zdarza się. To tylko mleczaki - lapisowanie powinno wystarczyć, bo leczyć tak rozległą próchnicę to raczej bezsens. Ważne aby pilnować pierwszych stałych zębów, które niedługo będą wychodzić za ostatnimi zębami mlecznymi.

Z tym niedoborem wapnia to raczej lipa totalna. Mineralizacja zęba zaczyna się już w życiu płodowym (zarówno zębów mlecznych jak i większości stałych). Wiadomo że pierwsze mleczaki wychodzą 6-9 miesiąc życia i końcowa ich mineralizacja następuje 1,5 roku później. Czyli wypada gdzieś w 3 roku życia. Potem spożywanie wapnia nie ma żadnego wpływu na uzębienie mleczne.

Martka, a to nie prochnica? (Sylwia nie zabij mnie smiechem) jak dziecko ma prochnice i np dostaje zelazo to do przebarwien dochodzi...

Ja swoje pierwsze zeby mialam specjalnie na czarno pomalowane zeby 2 byly dobre. Nie mam ladnych zdjec z tego okresu ;)

milagros boże broń śmiać się nie będę, bo nie ma powodów. Owszem przebarwienia powstają z podawania żelaza, ale to nie próchnica lecz zaburzenia mineralizacji. Szkliwo w tym miejscu jest słabsze niż w innym.

Z tą profilaktyką uzębienia to temat rzeka. Wpływ na dziecięce uzębienie zarówno na jego jakość jak i położenie mają czynniki już od czasów niemowlęcych.

Teraz jadę do pracy, bo o 20 mam jeszcze pacjenta (teraz w przerwie przyjechałam w domu na obiadek). Jeżeli chcecie to jak wrócę, opiszę wam jak powinno się pielęgnować poczynając od higieny wałów dziąsłowych po profilaktykę uzębienia stałego. Opiszę Wam także co ma wpływ we wczesnym okresie życia na wady zgryzu (czyli poduszki, smoczki, ułożenie do karmienia). To będzie dość sporo informacji i możliwe że będzie trzeba podzielić na parę podejść ;-), bo mogę paść na takim wielkim referacie. Ale jak chcecie to powiem co i jak od strony stomatologicznej trzeba robić. Oczywiście jeżeli macie takie życzenie.

Póki co spadam, bo muszę już wyjeżdżać

Sylweczko no ale jeśli mu przestali dawać w nocy to mleko, to skąd próchnica? też mi sie to wapno dziwne wydawało....

A kiedy przestali podawać mleko w nocy? Czy nie dają herbatek słodzonych w nocy czy wód z dodatkiem? Wszystko ma wpływ - mam pacjentkę która w nocy popija herbatę z colą. Efekt takiej diety - fatalny

reklama
kurcze, nie wiem, co mu dawali....Ale stwierdzili,ze nie ma sensu leczyc mleczaków, skoro mu zaraz wypadną.
Pewnie,że chcemy wykładu :-) skopiuję sobie i będę do niego zaglądać :-D
Ale jak dziecko w nocy głodne, to co, nie dać mu jeść?albo rozbudzać myciem zębów takiego 1-2 latka?

Do góry