Moja tez gadala ze juz trzeba uczyc jak Misia rok skonczylaMasakra,bo wiem ze moje dziecko niby jiz poelichy niw chce nosic bo zmiana pieluch u niej to prawiem MMAale robic na nocnik tez nie chce.siada i po sekindzie wstajeznam 7 latke z zaparciami leczonymi lekami i wizytami u paychologa. Skad sie wziely - za wczesne odpieluchowanie. Nie polecam. Opowiedz Mamie jak bedzie smecic
reklama
nieagatka
Fanka BB :)
moja mama tez twierdzila, ze bardzo zle robie czekajac tyle. Ze to niehigieniczne, ze kto to widzial. No ale ja jak to ja. Robie po swojemu.Moja tez gadala ze juz trzeba uczyc jak Misia rok skonczylaMasakra,bo wiem ze moje dziecko niby jiz poelichy niw chce nosic bo zmiana pieluch u niej to prawiem MMAale robic na nocnik tez nie chce.siada i po sekindzie wstaje
motylek24
Posylaj do przedszkola. Moja córka odżyła, żłobek pod koniec to była męczarnia.Dziewczyny, tak sobie już rozmyślam kiedy malego do przedszkola puścić. Wiem, wiem, ale ja już tak mam, że muszę miec wszystko obmyslone. On w lutym będzie miał 2 lata, i co? Puścić go we wrześniu jak będzie miał 2,5 roku czy czekać i puścić jak będzie miał 3,5 roku?
Bym musiała go na siłę odpieluchowac w przyszłe wakacje gdyby szedł do przedszkola jako 2,5 latek.
W moim żłobku jest tylko jedna grupa dzieci. I są one wiekowo pomieszane. I tak mysle ze jak nie puszczę Kajtka do przedszkola jako 2,5 latka, to będzie siedział w zlobku również z takimi rocznymi maluszkami, a w przedszkola by sie może więcej nauczył
Odpieluchowanie daj spokój, u mnie w państwowym i też niektóre dzieci sikały w majtki. Mam dwoje dzieci syn odpieluchowanie przed 2 rokiem życia. Córka miała 2.4 l tylko dlatego że wcześniej byliśmy nad morzem i uznałam że jednak pielucha będzie do piasku wygodna.
Ostatnia edycja:
Artemida90
Kochana powiedz mi.moja mama tez twierdzila, ze bardzo zle robie czekajac tyle. Ze to niehigieniczne, ze kto to widzial. No ale ja jak to ja. Robie po swojemu.
Od 2 dni Wiktor chodził całkiem bez spodni, w niedziele rano jak zrobił siuku i się rozebrał powiedział „stop majtki” i chodził całkiem na goło. Praktycznie każde siku było na ogrodzie na płytki, raz nawet zrobił 10cm od nocnika. Wieczorem udało się go namówić na siedzenie na nocniku przy bajce i za ciastko. Jak tylko usiadł poszło pierwsze siusiu. Za ok pół godziny usiadł i zrobił dwójkę - usiadł sam z siebie. I później znowu usiadł sam - tyle ze założone miał majtki i zrobił na nocniku siku w majtkach. Oczywiście i tak dostał owacje i naklejkę. Dziś taka sama historia. Co ja sie naproszę żeby w końcu usiadł a jak już siada i zrobi to sam sobie bije brawo i wola szczęśliwy.
No ale to przekupstwo nie wiem czy w dobra stronę idziemy. Ja wiem ze on ma jakaś traumę związana z nocnikiem ale ona sie kończy jak tylko coś uda sie zrobić i potem już sam siada. Ale niestety do czasu - rano jest reset ustawień i znowu wraca do swojego „nie” ze on nie usiądzie i koniec.
nieagatka
wiesz co - u nas w zlobku mieli system naklejek wlasnie. I wiem, ze wielu psychologow taka metode poleca, ze zbierasz naklejki i np za 5 czy 10 czy iles jest nagroda. Robisz tablice czy kartke i najklejasz i jak np uzbiera ich 5 to wtedy ciastko czy cos. Zeby nie kazde siku bylo nagrodzone slodyczem bo bez sensu, ale zeby jakas motywacja byla.Kochana powiedz mi.
Od 2 dni Wiktor chodził całkiem bez spodni, w niedziele rano jak zrobił siuku i się rozebrał powiedział „stop majtki” i chodził całkiem na goło. Praktycznie każde siku było na ogrodzie na płytki, raz nawet zrobił 10cm od nocnika. Wieczorem udało się go namówić na siedzenie na nocniku przy bajce i za ciastko. Jak tylko usiadł poszło pierwsze siusiu. Za ok pół godziny usiadł i zrobił dwójkę - usiadł sam z siebie. I później znowu usiadł sam - tyle ze założone miał majtki i zrobił na nocniku siku w majtkach. Oczywiście i tak dostał owacje i naklejkę. Dziś taka sama historia. Co ja sie naproszę żeby w końcu usiadł a jak już siada i zrobi to sam sobie bije brawo i wola szczęśliwy.
No ale to przekupstwo nie wiem czy w dobra stronę idziemy. Ja wiem ze on ma jakaś traumę związana z nocnikiem ale ona sie kończy jak tylko coś uda sie zrobić i potem już sam siada. Ale niestety do czasu - rano jest reset ustawień i znowu wraca do swojego „nie” ze on nie usiądzie i koniec.
No i gratki. To juz postep, powolutku zalapie. Super dajecie rade
Artemida90
No ciastko jest na początku żeby go zachęcić żeby usiadł. Naklejki na razie nakleja na nocniku. Dziś już nie policzę ale robi co chwile od momentu kiedy pierwszy raz usiadł. Mam wrażenie ze czasem wymusza już cokolwiek z tych narządów no ale nie siedzi jakoś długo bo po minucie już coś jest. A cieszy się jak nie wiem.wiesz co - u nas w zlobku mieli system naklejek wlasnie. I wiem, ze wielu psychologow taka metode poleca, ze zbierasz naklejki i np za 5 czy 10 czy iles jest nagroda. Robisz tablice czy kartke i najklejasz i jak np uzbiera ich 5 to wtedy ciastko czy cos. Zeby nie kazde siku bylo nagrodzone slodyczem bo bez sensu, ale zeby jakas motywacja byla.
No i gratki. To juz postep, powolutku zalapie. Super dajecie rade
nieagatka
mojej corki przyjaciolka przy odpieluchowaniu robila albo wolala, ze chce doslownie co 20min i tak chyba z miesiac. A lotem sie unormowalo.No ciastko jest na początku żeby go zachęcić żeby usiadł. Naklejki na razie nakleja na nocniku. Dziś już nie policzę ale robi co chwile od momentu kiedy pierwszy raz usiadł. Mam wrażenie ze czasem wymusza już cokolwiek z tych narządów no ale nie siedzi jakoś długo bo po minucie już coś jest. A cieszy się jak nie wiem.
I niech sie cieszy, jest z czego, to sukces
I jak samopoczuoc-boli brzuch jak pomyslisz?Ja myślałam że mam w uj zaległości na forum a tu taka cisza my w piątek do żłobka
My tez od piatku do onnego zlobka wiec jestem mega zestresowana bo tu wiem ze nic zlego jej sie nie dzieje-Miska w pozamie czeka przy drzwiach zeby juz isc woec chyba jej tam dobrze.A jak bedzie w nowym zlobku ,nie wiem
reklama
Orchidea33
wspolczuje.. my zaczynamy w grudniu i juz mnie brzuch boliJa myślałam że mam w uj zaległości na forum a tu taka cisza my w piątek do żłobka