reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Dziewczyny czym mogę przemyć oczko małemu? Wstaliśmy i taki widok zastałam ... Jutro położna , a ja się zastanawiam czy nie jechać na IP z nim 😔
Zobacz załącznik 1552070
Na zadna IP tylko przemywaj tak jak Ci dziewczyny mowily.Moja miala meega raz zapchany jak miala jakos 16miesiecy ale tak ze musialam jej pomoc w otwarciu oka.Przemywalam jalowymi gazikami i zwykla woda i masowalam.trwalo to jakies 3-4dni az w zlobku poszla jej mega ropa i sie sk9nczylo.u nas zapchal sie przy katarze.

reklama
oj jak karmie to bardzo chetnie je 😅. On ma 9 mcy i 10.5kg 😉. Dobra, dam na luz. Jakos sie powoli nauczy. Bede mu dawac do zabawy/zjedzenia samodzielnego i pozniej nakarmie lyzeczka, zeby w ogole cos zjadl.
Pewnie masz racje odnosnie instamam i tych dzieci co jedza same. Co do tych zabaw to tez mozna sie zalamac. Ja to w stosunku do instamam bardzo malo kreatywna jestem 🙈.
Ja mysle ze jest ok
Ja tez dawalam tak i tak. Wyrzucala kawalki na podloge i do tej pory tak robi. Ale powoli zaczyna tez juz jesc ladnie. Trafia widelcem do buzi (11 mcy) i lyzeczja. I je rekami. Np jajko jak uwielbia to do zera zje sama rekami. Daj czas:) zalapie w koncu. To nie robot ani lalka z insta:) ja tez karmie lyzeczka ale i daje kawalki.

to moze i moj sie przelamie 😀 wydaje mi sie, ze to dla niego latwiejsze. Mama karmi a on niczym sie nie przejmuje 😂 i tak jak piszes, nie brudzi raczek 🤣.
A jak tam Twoje maluchy?? Zasuwaja juz po podlodze? Moj zasuwa na czworakach i wstaje i nawet na sek juz go nie ma jak zostawic samego.
Zasuwaja czolgajac sie jak żołnierze :) w czworakach się bujają, ale jak chcą gdzieś dojść to siup na brzuch i suną 😆 wszędzie ich pełno. Zaczynają też powoli wspinaczki. Jest wesoło :)

@Będęwkoncumama! jak dziewczyny pisały, to zatkane kanaliki, żadna poważna dolegliwość, jedynie uciążliwa. Zobacz na YouTube jak masować oczko. Kuba tez tak miał trwało to kilka dni i pamietam, ze dzięki filmikowi na YT udrożniłam ten kanalik Kubie, bo ja to robiłam bardzo delikatnie, a to palcem przy ujściu powieki, tu w samym rogu trzeba palcem/ a nawet paznokciem troche ucisnąć i wtedy właśnie pamietam, ze wyszła ropką, przemyłam i się skończyło ropienie. Pamietam, ze córeczce siostry 9 miesięcy ropialo oczko. Do roku się z tym nic nie robi, po roku chyba lekarz może zlecić jakieś udrażnianie, ale może kilka dni i będziecie mieć to już za sobą 🙂

Ja mysle ze jest ok
Ja tez dawalam tak i tak. Wyrzucala kawalki na podloge i do tej pory tak robi. Ale powoli zaczyna tez juz jesc ladnie. Trafia widelcem do buzi (11 mcy) i lyzeczja. I je rekami. Np jajko jak uwielbia to do zera zje sama rekami. Daj czas:) zalapie w koncu. To nie robot ani lalka z insta:) ja tez karmie lyzeczka ale i daje kawalki.
a kiedy zaczelas jej wprowadzac widelec i lyzke? Moj lyzeczka na razie tylko kreci i przeklada z raczki do raczki 😀.
Uspokoiłyście mnie 😉 bo juz myslalam, ze tylko ja jeszcze daje lyzeczka a reszta przeszla na blw 😅.

Zasuwaja czolgajac sie jak żołnierze :) w czworakach się bujają, ale jak chcą gdzieś dojść to siup na brzuch i suną 😆 wszędzie ich pełno. Zaczynają też powoli wspinaczki. Jest wesoło :)
a to rusza pewnie niedlugo 😀 u nas od czoglania i bujania sie w czworakach do czworakowania minal gdzies tydzien. Teraz juz tak zasuwa, ze ciezko nadazyc 😄. Wstajemy przy wszystkim co tylko mozna. To najgorsze bo mnostwo upadkow mamy 😕 niby pilnuje, niby on zaczal uwazac ale czesto ladujemy na podlodze 😕.

a kiedy zaczelas jej wprowadzac widelec i lyzke? Moj lyzeczka na razie tylko kreci i przeklada z raczki do raczki 😀.
Uspokoiłyście mnie 😉 bo juz myslalam, ze tylko ja jeszcze daje lyzeczka a reszta przeszla na blw 😅.
W sumie to chyba widelec od dawna i lyzeczke trzyma, bo ona jest ostrozna i nigdy sie niczym nie dziubnela ani za gleboko nie wlozyla. Wiec zeszlo sie zanim jesc nim zaczela tak naprawde. Ale widzi jak ja jem i zaczela robic to samo:) to ona zdecydowala kiedy chce juz sama jesc. Ja ja karmie zupka ale wczoraj miala gesty obiadek i nie chciala jesc. A lyzeczka sama zjadla drugie tyle (polowa na stole😂)

Ja na poczatku chcialam wprowadzac blw ale strach o corke byl silniejszy.Moja jadla na poczatku sloiczki nie chiala nic innego,no ale ja ja karmilam.sloiczki byly u nas dosc dlugo i to te dla maluchow totalnie rozdrobnione bo Miska jak staralm sie dac cos innego nie chciala jesc.Trwalo to do ok.15miesiaca😱wiadomo byly zupy-nie kremy tylko normalne jej dawalam od samego poczatku -i o dziwo zupy tolerowala.Makarony,i maczne rzeczy tez ale do zlobka na poczatku nosilam sloiczk8 bo drugiego dania nie chciala jesc.Az nadszedl moment ze zaczela jesc wszystko,sloiczki poszly precz.Tylko jestem zdziwiona bo w zlobku chce byc karmiona a w domu to 2 lyzki ode mnie i dalej sama chce.A w zlobku nawet musy panie musialy jej wyciskac a poza zlobkiem sama je,wiec nie wiem🤷‍♀️

Kajtek ma prawie 1,5 roku i ja wolę go karmić łyżeczką. Nie mogę syfu znieść 🤷‍♀️. Raz dziennie i to nie zawsze, daje mu jesc rączkami. Ale on ma teraz faze na jedzenie widelcem i próbuje sam nim jeść

reklama
a to rusza pewnie niedlugo 😀 u nas od czoglania i bujania sie w czworakach do czworakowania minal gdzies tydzien. Teraz juz tak zasuwa, ze ciezko nadazyc 😄. Wstajemy przy wszystkim co tylko mozna. To najgorsze bo mnostwo upadkow mamy 😕 niby pilnuje, niby on zaczal uwazac ale czesto ladujemy na podlodze 😕.
Hehe moje się bujaja w czworakach już grubo ponad miesiąc a może i dwa 🤣 jakoś im nie spieszno, żeby ruszyć, ale też ich nie poganiam bo nawet jak się czolgaja to są zaszybkie 😂

Do góry