reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

Tak, będę, nie czuję się mocna w zastępowaniu mięsa dla niemowlaka, ba w ogóle w karmieniu niemowlaka, a co dopiero w zabawę wartościami 🙈
slusznie, zeby nie podawac dziecku miesa trzeba miec ogromna wiedze, nie wystrczy ot tak byc wege, bo mozna duzo krzywdy zrobic. Spadki zelaza po 6 miesiacu sa bardzo czeste, dlatego takie wazne jest rozsadne i zrownowazone rozszerzanie diety.

reklama
na pewno warto miec na uwadze, zeby przy rozdzerzaniu diety skupic sie na warzywach, owocach czy rybach i miesie, a mniej na glutenie w postaci chocby kaszek, to lepiej podawac mu w malych ilosciach. Poza tym mysle, ze jesli je ladnie nowe pokarmy to mozesz wykluczyc jakies karmienie, w sensie zredukowac i zastapic stalym posilkiem. No i zaraz zacznie sie ruszac to powinien wolniej przybierac. A ile ma wzrostu tak z ciekawosci?
myślałam, żeby zredukować Karmienie koło północy, bo i tak muszę go budzić. Mąż reż byłby szczesliwy, bo chodzilibyśmy wcześniej spać ale ja się boję. Jeśli karmię jedną piersią o 20-21, a Młody wstaję o 7, to jedna pierś będzie miała przerwę 11 h, a druga 15-16. Rano mi eksplodują... sama już nie wiem...

Mi też ostatnio pielęgniarka powiedziała na badaniu że mam wybudzać małą w nocy do karmienia bo za mało przybrała na wadze 🙈 błagam.... Wybudzać 4 miesięczne dziecko bo za mało tyje 🫣
lekarze i pielęgniarki mają jakiegoś hopla na punkcie wagi. Tak jakby waga była jedynym czynnikiem potwierdzającym prawidłowy rozwój.

myślałam, żeby zredukować Karmienie koło północy, bo i tak muszę go budzić. Mąż reż byłby szczesliwy, bo chodzilibyśmy wcześniej spać ale ja się boję. Jeśli karmię jedną piersią o 20-21, a Młody wstaję o 7, to jedna pierś będzie miała przerwę 11 h, a druga 15-16. Rano mi eksplodują... sama już nie wiem...
ale czemu wybudzasz na karmienie? Zwlaszcza majac tak duze dziecko?
Twoje piersi same dostosuja sie do nowego rytmu i takie przerwy nie beda problemem.

bo rano mam tak pełne piersi że czasami się w nocy z bólu budzę. Ale chyba muszę spróbować.
mysle, ze powinnas. On na pewno tego karmienia nie potrzebuje skoro sie nie budzi.
A ja wczesniej mialam na mysli odstawienie jednego kameienia w ciagu dnia i zastapienie posilkiem jesli ladnie je, to tez zmniejszy kalorycznosc, co w przypadku takiego duzego niemowlaka tez byloby ok. Oczywiscie nic na sile, ale moje ok 8 miesiaca juz byly obie gotowe na to zeby zredukowac mleko i zastapic obiadkiem.

lekarze i pielęgniarki mają jakiegoś hopla na punkcie wagi. Tak jakby waga była jedynym czynnikiem potwierdzającym prawidłowy rozwój.
Dokładnie. Tym bardziej że mała urodziła się 2800, wychodząc ze szpitala miała 2650 coś koło tego, a teraz na 5,10 kg, w zeszłym tygodniu skończyła 4 miesiące więc uważam że wszystko jest ok. Ważne że przybiera

mysle, ze powinnas. On na pewno tego karmienia nie potrzebuje skoro sie nie budzi.
A ja wczesniej mialam na mysli odstawienie jednego kameienia w ciagu dnia i zastapienie posilkiem jesli ladnie je, to tez zmniejszy kalorycznosc, co w przypadku takiego duzego niemowlaka tez byloby ok. Oczywiscie nic na sile, ale moje ok 8 miesiaca juz byly obie gotowe na to zeby zredukowac mleko i zastapic obiadkiem.
przy kp zalecenie jest, żeby karmić na żądanie. Ale jest jakaś nadzieja, bo w ciągu ostatnich 2 tyg. od kiedy podaje stale pokarmy 3 razy sam sobie zredukował karmienia w ciągu dnia o jedno. 😀

reklama
Dokładnie. Tym bardziej że mała urodziła się 2800, wychodząc ze szpitala miała 2650 coś koło tego, a teraz na 5,10 kg, w zeszłym tygodniu skończyła 4 miesiące więc uważam że wszystko jest ok. Ważne że przybiera
czyli Dominik za duży, a Dagmara za mała? ;) jeśli mieści się na siatce centylowej, to bym się przejmowała. Ja się martwię, bo zaraz z tej siatki Młody mi wyskoczy. 😉

Do góry