reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

Katasza - rodzice krytykuja w tym foteliku, ze ma nisko zaglowek (dzieci szybko wyrastaja) i ze ogolnie jest "malawy". Pozycja lezaca (rozklada sie latwo jednym ruchem reki) nie jest bezpieczna do jazdy. A teraz najwazniejsze, czyli bezpieczenstwo wg. ekspertow najwazniejszych instytucji testujacych w DE:

ADAC daje ocene "mierna" za bezepiecznetswo i "dostateczna" za obsluge

Stiftung Warentest: "mierna ocena za bezpieczenstwo w crash testach przy uderzeniu frontalnym"

czasopisma samochodowe: "duze obciazenie glowy i klatki piersiowej w crash testach" - odradzaja zdecydowanie :no:

Zrodlo: Storchenmühle Starlight SP Test Kindersitz

reklama
Dzięki dziewczyny. Przeglądałam polskie opinie i są pozytywne. testy te które znalazłam też wypadały ok. Moja siostra ma dla starszaka recaro young Sport i bardzo sobie chwali. A te foteliki różnią się tylko ceną.

Szkoda tylko, że te opinie są sprzed kilku lat bo tak sobie myślę, że pewne rzeczy mogli w tym czasie poprawić.

Andav dokładnie tak jest to samo te opinie instytutów .Przykład ja Ty i jeszcze jakieś koleżanki zakładamy instytut ,stowarzyszenie itp i dajemy pozytywną opinię innej naszej koleżance która coś wytwarza i to sprzedaje.Przeważnie za przysługę coś się dostaje choćby w ramach tzw wdzięczności.Ja zawsze czytam opinię użytkownikóe ,a rankingi to tak dodatkowo:tak:Katasza foteliki ładne :-D

Katasza - Recaro i Storchemühle, jak wyczytalam, to to samo tylko Storchenmühle ma ciut nizsza cene ze wzgledu na inna tapicerke, czyli rzecz w sumie bez wiekszego znaczenia.

Andav - sprzedawcom ufalabym mniej niz testom ;-)

Katasza - jak do tej pory nie bylo jeszcze (przynajmniej ja nic o tym nie wiem ;-)) afery z korupcja czy wiarygodnoscia testow takich gigantow jak ADAC, Stiftung Warentest czy Öko-Test. Zastrzezenia bywaja co do kryteriow - producenci, ktorzy zle wypadli uwazaja, ze sa np. zbyt wysrubowane (tak sie bronia na przyklad producenci wozkow dla dzieci, na ktorych testy nie zostawily suchej nitki - jakos nawet super bogate firmy nie dostaly oceny chocby "dostatecznej", wiec obawy azuli o kupowanie dobrych wynikow sa tu moim zdaniem przesadzone). Wiele firm "bije sie" o to, zeby byc przetestowanym, bo dobra opinia w testach oznacza wzrost sprzedazy. Zle opinie sa do znalezienia tylko w czasopismach branzowych i necie, producenci i sprzedawcy je skrzetnie przemilczaja. Uwazam, ze nie ma podstaw do podwazania glosow krytycznych testujacych, bo gdyby nie mieli podstaw to skonczyloby sie to procesem sadowym a o takim jeszcze nie slyszalam. Rodzice moga zachwalac wygode, obsluge czy kolor ale nie sa w stanie przeprowadzic crash testow. A opinie o bezpieczenstwie Strochenmühle sa miazdzace - ja bym sie nie odwazyla kupic tego fotelika :-(

Kugela- ja tych opinii nie podważam i też zdaję się w dużej mierze na wyniki testów. Bardziej chodzi mi o to, że stronka którą podałaś wyświetla opinie magazynów motoryzacyjnych z lat np. 2006, 2007. Czyli sprzed 5-6 lat. I zastanawiam się tylko na ile producenci postanowili skorygować wytknięte im błędy.

to jest dobre pytanie Katasza. Producenci wozkow dzieciecych niestety nie wzieli sobie nic do serca :wściekła/y: Producenci zabawek - niektorzy faktycznie cos poprawili :tak:Tylko ADAC testuje regularnie foteliki, rok w rok. Twoj model nie byl testowany ani w 2011 ani w 2012. Inne modele Stochenmühle mialy opinie bezpieczenstwa od "dostatecznych" do "dobrych", bardzo dobrej nigdy :sorry2:

ADAC Test - Kindersitze

Twoj model ADAC testowalo ostatni raz w 2007 i ocena bezpieczenstwa byla "dostateczna"

ADAC Test - Kindersitze

PS. Nie wiem, czy Ci sie wyniki wyswietla, bo dosc duzo tam naklikalam w wyszukiwarce ;-)

Dzięki.

Co do wózków to np. X-lander wziął sobie do serca komentarze użytkowników i sporo mankamentów poprzednich roczników pousuwali No ale wiadomo- wszystko od producenta zależy.

reklama
jesli juz o fotelikach piszemy to ktoras (andav?) sie pytala o isofixy. Ja bylam od poczatku za, moj maz raczej na nie, wiec kazalismy sobie w sklepie to zaprezentowac. Mieli w sklepie fotele samochodowe i moglimy wszelkie mozliwe przymocowania obejrzec i wyprobowac. Roznica jest prosta: foteliki na pasy sa przymocowane tylko na pasy i kiedy dziec nie jedzie w aucie to i tak trzeba przymocowac fotelik pasami - wiadomo, ze wiecej z tym roboty ale do przezycia. Isofixy maja podwojne mocowanie - pas i isofix wlasnie, jak dziecka nie ma w aucie nie trzeba ich dodatkowo motac. Wiadomo, ze wybor zalezy od auta, tego, ile sie z dzieciem i jak daleko jezdzi i mozliwosci finansowych - nam sie isofixy podobaja :-)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry