reklama
anik.
Mama Krzysia :)
Oooo... niezły pomysł...
Flaurka
Fanka BB :)
Kugela - to co piszesz jest troche utopijne, glownie ze wzgledu na postepujace zubożenie spoleczenstwa w Polsce - nie uwierzę, ze Polacy kupuja chleb w marketach ze wzgledu na jego zniewalajacy smak - raczej polowa ceny zacheca. I tak z wiekszością rzeczy tu jest - wolowina jest dobrym miesem, ale drogim, dlatego kurczaki lecą glownie, panga tez ludzi smakiem nie zachwyca, ale jest tania, wedliny tradycyjne sa droższe od plastikowych - mysle, ze często cena jest wyznacznikiem popytu, i nawet jak znajdzie sie grupa osób, ktore stac na to co lubią, to nie zmieni sie ogólny trend.
I nie porownuj nawet tych krajów, bo to sie mija z celem. Tak dla zobrazowania: niemiecki emeryt bierze butelke whisky i jedzie na ryby, a polski emeryt bierze butelke z moczem i idzie do analizy...
Ja tez czasem pieke chleb sama, ale w ramach domaslenia sobie, a nie jako codzienność.
I nie porownuj nawet tych krajów, bo to sie mija z celem. Tak dla zobrazowania: niemiecki emeryt bierze butelke whisky i jedzie na ryby, a polski emeryt bierze butelke z moczem i idzie do analizy...
Ja tez czasem pieke chleb sama, ale w ramach domaslenia sobie, a nie jako codzienność.
Jesteście po prostu bezbłędne
Jak chcecie to taki wątek zakładajcie ,ale moja doba ma również tylko 24 godziny .
Na szkolenie zapraszam jak najbardziej .
Zrobimy mały żłobek ,zalegniemy w kuchni robiąc chleb ,deserki dla dzieci i przekąski a potem wieczorkiem impra z przerwami na karmienie
Co do własnych wyrobów.
Mam koleżankę z bb ,która sama od paru ładnych miesięcy kręci kosmetyki .Są naprawdę super i ma coraz więcej zamówień ;-):-):-)
upiec chleb to żaden wyczyn ,bo ten mój prawie sam się robi i zawsze wychodzi ;-):-):-) ,więc żaden problem.;-)
Robiąc przetwory samodzielnie nawet z tych sklepowych warzyw również oszczędzamy czas i pieniądze ,a satysfakcja gwarantowana .
Niestety słoiczkowe jedzenie dla dzieci jest często wątpliwej jakości w chwili słoiczkowania ,bo wiadomo ,że w chwili przyjęcia to wszystkie produkty muszą spełniać wszelkie normy ...
Smutne ,ale prawdziwe
Wolę więc nieraz coś dokupić w sklepie niż podawać słoiczki ,ale to moje zdanie...
Wędlinę na kanapki i mięso też często sama piekę ,gotuję ,obsmażam ,bo zdecydowanie lepsze w smaku i bez konserwantów ...
A w wolnych chwilach wyszywam,haftuję ,robię na szydełku ;-):-):-):-) czyli odpoczywam psychicznie od tego całego zamieszania
Jak chcecie to taki wątek zakładajcie ,ale moja doba ma również tylko 24 godziny .
Na szkolenie zapraszam jak najbardziej .
Zrobimy mały żłobek ,zalegniemy w kuchni robiąc chleb ,deserki dla dzieci i przekąski a potem wieczorkiem impra z przerwami na karmienie
Co do własnych wyrobów.
Mam koleżankę z bb ,która sama od paru ładnych miesięcy kręci kosmetyki .Są naprawdę super i ma coraz więcej zamówień ;-):-):-)
upiec chleb to żaden wyczyn ,bo ten mój prawie sam się robi i zawsze wychodzi ;-):-):-) ,więc żaden problem.;-)
Robiąc przetwory samodzielnie nawet z tych sklepowych warzyw również oszczędzamy czas i pieniądze ,a satysfakcja gwarantowana .
Niestety słoiczkowe jedzenie dla dzieci jest często wątpliwej jakości w chwili słoiczkowania ,bo wiadomo ,że w chwili przyjęcia to wszystkie produkty muszą spełniać wszelkie normy ...
Smutne ,ale prawdziwe
Wolę więc nieraz coś dokupić w sklepie niż podawać słoiczki ,ale to moje zdanie...
Wędlinę na kanapki i mięso też często sama piekę ,gotuję ,obsmażam ,bo zdecydowanie lepsze w smaku i bez konserwantów ...
A w wolnych chwilach wyszywam,haftuję ,robię na szydełku ;-):-):-):-) czyli odpoczywam psychicznie od tego całego zamieszania
e tam, Flaurka, typowy polski pesymizm przez Ciebie przemawia Ja Ci powiem jak to tutaj wygladalo. Najpierw zdrowa zywnosc byla tylko dla zapalencow-ekologow, pozniej dorwali sie do niej bogaci. Po kilku latach, kiedy pojawilo sie wiecej producentow i wiecej kanalow dystrybucji zrobila sie dostepna dla klasy sredniej. To jest tez w PL mozliwe. Glowna przeszkoda jest mentalnosc a nie pieniadze. W jednym z postow podalas przyklad z Persilem. Akurat ten przyklad omawialismy na studiach: niemiecki (lepiej pioracy) kosztuje tyle samo a czesto i mniej niz polski, gorzej pioracy (podobne analogie mozna zanlezc i w innych markach np. niemiecka Milka to nie polska Milka itp). A wiesz czemu? Bo wg. koncernow polski klient jest mniej wymagajacy niz niemiecki... To jest to. Polacy uwazaja czesto gesto, ze nie maja na nic wplywu a tak zle to tez nie jest.
Inna sprawa to powszechnosc zdrowej zywnosci. Aby tak sie stalo i w PL i w DE potrzebne sa zmiany prawne. Bo to, ze wysoko przetworzona zywnosc jest tansza niz nieprzetworzona przeczy wszelkiej logice i jest spowodowane wylacznie chorym systemem doplat. Bez zmian prawnych zywnosc eko pozostanie dostepna tylko dla klasy sredniej (i wzwyz). Biedniejsi moga sobie na nia pozwolic ale nie na 100% tylko, powiedzmy, na min. 30%. Niemniej w PL rynek eko dopiero raczkuje i tu jest jeszcze pole do manewru aby mogl sie rozrosnac do takich rozmiarow jak teraz w DE. Na tyle to polskie spoleczenstwo stac
Inna sprawa to powszechnosc zdrowej zywnosci. Aby tak sie stalo i w PL i w DE potrzebne sa zmiany prawne. Bo to, ze wysoko przetworzona zywnosc jest tansza niz nieprzetworzona przeczy wszelkiej logice i jest spowodowane wylacznie chorym systemem doplat. Bez zmian prawnych zywnosc eko pozostanie dostepna tylko dla klasy sredniej (i wzwyz). Biedniejsi moga sobie na nia pozwolic ale nie na 100% tylko, powiedzmy, na min. 30%. Niemniej w PL rynek eko dopiero raczkuje i tu jest jeszcze pole do manewru aby mogl sie rozrosnac do takich rozmiarow jak teraz w DE. Na tyle to polskie spoleczenstwo stac
azula
Kugela niestety to Flaurka ma rację jak ja mam za 1300 pln wyżywić 3 osoby ???????? M i tak dorabia by z głodu nie pozdychać sami robimy dżemy itp z owoców z ogrodu sami zbieramy grzyby sami robimy wędliny ,Niech się zmienią zarobki My te niemieckie ,a w DE te polskie i wtedy pogadamy..U nas zostały socjalistyczne zarobki ,a przyszły kapitalistyczne ceny.I tu nie o mentalność chodzi bo my też lubimy dobre jedzenie ale cóż starzejące się społeczeństwo może??? Teraz był marsz pielęgniarek ( w migawkach ich twarze średnia wieku z wyglądu po 40-tce) miasteczko stało 1 dzień.Stare podsikujące ,reumatyczne baby nawet już poprotestować nie dadzą rady.
azula - ale to wlasnie oto chodzi, ze jak sie zdrowa zywnosc choc troche "rozszerzy" to cenami nie odbiega od przecietnych produktow "niezdrowych" i w ten sposob w mniejszym lub wiekszym wymiarze stac na nia kazdego. Wiadomo, ze ten proces powinni ruszyc lepiej zarabiajacy ale po jakims czasie wyjdzie on i na zdrowie tym z mniejsza pensja. W DE na przyklad mieso jest szalenczo drogie ale na nabial ekologiczny na dzien dzisiejszy moze pozwolic sobie kazdy, bo nie jest on drozszy od polskiego nieekologicznego My tez robimy wlasne przetwory - w tym roku "strzelilismy" 50 sloikow przecieru pomidorowego Do tego sok z czersni, dzemy z porzeczek, wlasne warzywa, jablka i ziola :-)
Moja koleżanka zrobiła bazarek z rzeczami po swoim synku,jeśli któraś z Was ma ochotę kupić coś dla malucha a przy okazji wesprzeć psiaka to zapraszam
Dzieciaczkowa szafa dla Rafiego - do 15.10.12 - do 23.00
Dzieciaczkowa szafa dla Rafiego - do 15.10.12 - do 23.00
Od 15 października w biedrobce maja byc jakies komplety czapka, szalik i rekawiczki. Nie wiem w jakich rozmiarach ale jesli to nie beda na nasze majowe dzieciaczki to moze link bedzie przydatny do mam starszakow http://www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/oferta3/
edit przypuszczam ze to beda zestawy dla starszaków bo znalazłam wieksze zdjecie
http://www.biedronka.pl/cms/img/u/OFERTA/2012_10_15/nf/03_b.jpg
edit przypuszczam ze to beda zestawy dla starszaków bo znalazłam wieksze zdjecie
http://www.biedronka.pl/cms/img/u/OFERTA/2012_10_15/nf/03_b.jpg
Ostatnia edycja:
reklama
natalka1704
fajne ale dopiero od 2 lat te zestawy tam olisiaa gdzie jest literka "i" to jest info o tym ...przy tej reklamie
ale za to 18.10 sa kocyki dzieciece jak ktos by chcial za 14.99http://www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/oferta4/
ale za to 18.10 sa kocyki dzieciece jak ktos by chcial za 14.99http://www.biedronka.pl/oferta/artykuly_przemyslowe/oferta4/
Ostatnia edycja:
Podziel się: