reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

dila jezeli chodzi o ubrania to na rozmiar 56 mam tak naprawde bardzo malo i nie zamierzam dokupowac, moim zdaniem szkoda pieniazkow bo malenstwo tak szybko rosnie ze nawet jak ubranko na rozmiar 62 bedzie troche za duze to w ciagu 3,4 tyg bedzie juz dobre.moja corcia urodzila sie 50cm a te ubranka na 56 byly idealane wiec chyba te rozmiarowki nie sa tak do konca dokladne.
co do czapeczek to nie pomoge bo wszystkie dostalam, i byly to chyba najmniejsze mozliwe rozmiary, tylko ze moja mala miala malenko glowke.
moze kup po 1 czy dwie z rozmiaru 36/38 i dwie 40/42 . wrazie czego zawsze mozesz meza z karteczka do sklepu dzieciecego wyslac. a jestem pewna ze swiezo upieczony dumny tatus nie bedzie mial nic przeciwko.

pieszczoszka spodnie bardzo fajne

Ostatnia edycja:
reklama
dila tych najmniejszych ubranek nie kupuj dużo bo ona są dosłownie na moment. 2-3 tyg i dzieciaczek z nich wyrośnie. Ja miałam dosłownie kilka szt tych malutkich a jak ubierzesz kila razy za duże to przecież się nic nie stanie a nawet się nie obejrzysz jak dzieciaczek już do nich dorośnie.

może się wydawać, że przesadzam, ale bartka urodziłam we wrześniu, było siarczyście zimno i padał deszcz. jeden ciepły sweterek nie zaszkodzi mieć na takie właśnie okazje. oczywiście nie widomo jak będzie z majem 2012, ale przezorny ubezpieczony.. ten pajac welurowy nie jest jak kombinezon:) może źle się wyraziłam:)
też słyszałam, że dziecko ubiera się jak siebie plus jedna warstwa..

co do rozmiarów.. na początek warto mieć i 56 i 62, ale tylko po "dwa" ciuszki (śpiochy x2, pajac x2, body x2 itd), mój syn urodził się mając 57cm, kiedy przyjechaliśmy do domu okazało się, że wszystkie 56 go krępują i nie ubraliśmy mu ich ani razu na dłużej niż przymierzenie. z kolei moja znajoma kupowała dopiero od 62, a urodziła córkę z 50cm, więc musiała dokupywać i to już, bo wszystko było wielkie. my jeszcze nie kupujemy, będę wysyłać męża - "dumny tatuś w sklepie dziecięcym" sam decyduje:p

A ja dziś w secondhandzie zakupiłam dwie pary śpioszków i trzy pary bodów :) w sklepie dwie czapeczki na 56 i do tego niedrapki. To mój pierwszy zakup :)
A dla siebie sukienkę H&M za 3 zł :D

Ja slyszalam ze niedrapki sa niewskazane....podobna zaburzaja naturalny odruch chwytania i czucia(jakis lekarz pediatra sie wypowiadal w TV)moje dziecko przetrawalo okres niemowlecy bez niedrapek.Opanowalam do perfekcji manewry z obcinaczkami:o)

ależ się temat zakupowy rozwinął.
Powiem tak.
Na razie nie mam nic z ciuszków :no:
Z innych rzeczy mam 2 maty edukacyjne,podgrzewacz,trochę zabawek edukacyjno-rozwijających (sensorycznych) i grzechotek -to mi zostało po Kubusiu.
Z doświadczenia wiem ,że na 56 nie kupię nic ,bo moje dziecko starsze w 62 się ledwo mieściło tuż po urodzeniu.
Jak wyciągnęła nogę to się śpiochy rozpinały :-D:-D:-D
Kuba od początku 62 też był ,pomimo tego,że on się urodził długości 55 cm.
Zakłada się skrpeteczki na nóżki rękawek się podwija i jest git ,bo dziecko ma luz.;-):-):-)
Pierwsze zakupy planuję pewnie na grudzień ,no chyba ,że wcześniej mi coś odbije :szok::szok::-D:-D:-D

A więc wstawiam moja listę. Pierwszy raz będę mamą więc mam nadzieję, że dopiszemy lub skreślimy to co potrzebne i niepotrzebne.

WYPRAWKA:

body krótki rękaw- 2 szt -rozm.56 i 5-6 szt -rozm.62
body długi rękaw 3 szt- rozm.56 i 4-5 szt rozm. 62
Pajacyki bawełniane (lub śpioszki)- 5 szt. - rozmiar 56 i 7 szt -rozm.62
czapeczki cieniutkie bawełniane po kąpieli 1-2 szt (rozm. 36 i 2x 42)
skarpetki 4-5 szt (też zamiast niedrapek)
2 sweterki lub rozpinane bluzy- rozmiar 0-3
2-3 pary spodenek- rozmiar 0-3
2 welurowe pajacyki- rozmiar 0-3
2 czapeczki

10 pieluch tetrowych,
5 pieluch flanelowych
ręcznik z kapturkiem

Do spania:
Łóżeczko, materacyk, poduszka, kołederka,, 2 zmiany poszewek, 4 prześcieradła, cerata, kocyk gruby i kocyk cieńki,becik lub rożek.
Akcesoria:
przewijak na łóżeczko, karuzela , lampka nocna, zamykany kosz na zużyte pieluszki, wanienka, termometr do wody, 2 smoczki, 2 butelki, podgrzewacz do pokarmu, szczoteczka do włosów, nożyczki z zaokrąglonymi szpicami do pazurków, Aspirator do nosa FRIDA, szczotka do czyszczenia butelek, leżaczek, chusta
Kosmetyki:
płyn do kąpieli, oliwka, gaziki jałowe, sól fizjologiczna, balsam i kremu do twarzy, sudocrem lub linomag, chusteczki do pupy w pudełku, pampersy dla noworodka, proszek do prania dla niemowląt, spirytus do dezynfekcji pępka
Na spacer:
wózek, podusia i kocyk do wózka, fotelik samochodowy,

MAMA (do szpitala)
SZLAFROK CIEŃKI,
KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC,
KOSZULA ROZPINANA X2,
STANIK MIEKKI x 2
WKŁADKI DO STANIKA,
MAJTKI JEDNORAZOWE 6 SZT
PODPASKI MAXI ,
KSIĄŻKA, GAZETA,
DOWÓD OSOBISTY,
KARTA CIAZY,
PRZYBORY TOALETOWE,
RECZNIKI,
SZTUĆCE, KUBEK,
ŁADOWARKA DO TELEFONU,
APARAT FOTOGRAFICZNY,
DROBNE PIENIĄDZE,
UBRANKA DLA DZIECKA ,
UBRANIA NA WYJSĆIE ZE SZPITALA

TATA (do szpitala)
pieniądze na polepszenie humoru pielęgniarkom (czyt. łapówki)
rozum
ubranka dla dziecka na wyjscie ze szpitala

Ostatnia edycja:
a pamietacie ostatni maj???? najcieplejszy miesiąc w roku i ponad 30 stopniowe upaly? jja się raczej na to nastawiam poza tym uważam, że lepiej jak dziekcu chlodniej nż ma się przegrzac.

Zaneta ja rodziałam w listopadzie 2 razy i ubierałam dzieci podbnie do twojej sugestii na maj (kocyk był gruby)
ale nie da się powiedziec jak będziemy ubierały, bo nie wiadomo jaka będzie pogoda, w sumie trzeba mieć wszystkiego po trochu.

Niedrapki trzeba mieć ale 1-2 sztuki, bo nie powinno się dziekcu obcinac pazurków przez pierwszy tydzień - sa mięciutkie, rozmiękczone i może się zrobić zastrzał czy coś takiego, a dzieci zwykle rodzą się z długimi panokciami i ranią sobie twarzyczki. Jak obetniemy paznokcie to niedrapki już do wyrzucenia.

dila ja czapeczki dla noworodków kupuje takie bawełniane, one są nieco rozciagliwe i mają numery 1, 2 itd. Oczywiście 1, starcza na dośc długo.
A obwód glowki bywa róznyy, zwykle w okolicach 36

ciuszków na 56 mam doslownie kilka i nic nie dokupię, bo po tygodniu, dwóch będa juz za male.

Ja tak myslę, ze po 5 sztuk body, śpiochów, pajacyków by wystarczyło. Tylko wtedy trzeba chychlać ręccznie, bo na pół pralki się nawet brudów nie uzbiera a mniej to nieco problemowo, bo dzieciak a to uleje, a to kupa wyjdzie bokiem, czasme te 5 sztuk starczy na 5 dni a czasem na 1

reklama
Do góry