reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciążowo - dzieciowe zakupy:)

u nas avent się zupelnie nie sprawdzil, poniewaz byl za twardy, ale tym razem rowniez jedna kupilam poniewaz tylko ona pasuje do mojego laktatora, a do normalnego uzytku kupiłam TT, słyszałam o nich duzo dobrego.

reklama
martaik ja bym nie kupowala zwyklej i to jeszcze elastycznej chusty, w sensie obojetnie jakiej. W tym jednak liczy sie jakosc i firma, tu o bezpieczenstwo chodzi...

Co do kosza na pieluchy od poczatku stal oddzielny na balkonie i tak wkladalo sie pieluchy, te z kupa zawijajac w reklamoweczki male. Wydatek z glowy a tak czy inaczej w domu bym tego nie trzymala;)

Ostro kupujecie, ja jescze nawet o tym nie mysle. Jedynie wiem, ze w PL musze kupic zapas tetrowek i tyle.
Z kosmetykow na pewno bedzie Oilatum do kapieli i Sudocrem (ten mam caly czas dla Patryka).

chusta jaką kupiłam na allegro została mi wczesniej polecona przez kolezankę, ktora z niej korzysta, ponad to posiada atesty bezpieczensta, wiec mam nadzieje ze jest ok:) za to chusta która kupiłam w lumpeksie jest bardzo dobrej firmy:) duzo czytałam na temat chust i wyczytalam iz dla malutkiego dziecka najlepsze sa elastyczne, bede uzywala jej okolo 4 miesiecy, jesli mi sie spodoba to na kolejna wiosne kupie juz tkaną.

Ostatnia edycja:
chusta jaką kupiłam na allegro została mi wczesniej polecona przez kolezankę, ktora z niej korzysta, ponad to posiada atesty bezpieczensta, wiec mam nadzieje ze jest ok:) za to chusta która kupiłam w lumpeksie jest bardzo dobrej firmy:) duzo czytałam na temat chust i wyczytalam iz dla malutkiego dziecka najlepsze sa elastyczne, bede uzywala jej okolo 4 miesiecy, jesli mi sie spodoba to na kolejna wiosne kupie juz tkaną.
Dziewczynki, czy wiadomo Wam cos na temat uzywania mikrofali podczas ciąży? osobiscie uzywam jej 3 razy dziennie po 20 sekund, staram sie wychodzic wtedy z kuchni, ale nie zawsze mi sie to udaje, oczywiscie nie stoje z brzuchem przyduszonym do drzwiczek. Niestety kilka razy zdarzylo mi sie otworzyc drzwiczki zanim dobiegl konca czas grzania, oczywiscie kuchenka natychmiast sie wyłaczala. Wyczytalam w necie ze moze nastapic z powodu oddziaływania mikrofali na ciezarna zanik gałek ocznych u plodu i ogarnelo mnie przerazenie. moje mikrofala jest dosc nowa i przed narodzinami stasia uzywana sporadycznie, od jakiegos czasu uzywam jej do podgrzewania wody. Co o tym sądzicie?

Nom to się zgadza że mikrofalówka nie jest zbyt zdrowa. Mnie uczono jeszcze na studiach że powinno się odchodzić ok 5m od włączonego urządzenia. Poza tym bardziej tu chodzi o jedzenie podgrzewane. Mikrofale powodują mikroruchy cząsteczek wody w pokarmie i dlatego potrawy są ciepłe. Gdy tylko mikroruch ustaje potrawa stygnie (trwa to ok 2-3 min). Wynika z tego że to co my jemy to wrzące jedzenie powodujący mikrouszkodzenia przełyku (podrażnienia, mikroskrzepy itp). Niebezpieczne jest to zwłaszcza przy układach pokarmowych maluchów.

Same emitowane mikrofale też są niebezpieczne ale to już nie słuchałam pani profesor... (jedyne co pamiętam z biofizyki to to że mam kota nie wkładać do mikrofalii i że mam nie chodzić do solarium bo tam nawet kwiatki nie chcą rosnąć).
Jak coś znajdę więcej bardziej przystępnego do poczytania to podeślę

Pozdrówka :*

Klaudia wychowana na Nuku ,a Kubuś na Avencie .
Wszystkie produkty miałam Avent .
Kubuś bardzo zadowolony .
Twardszy nieco smoczek powodował ,że się nie sklejał ,więc ma to też swoje plusy.
Avent jest również antykolkowy ;-):-):-)

Co do serii kosmetyków...
Nic nie kupuję oprócz płynu do kąpieli i kremu do pupy.
Zwykły Linomag do pupy ,a do kąpieli ...
jeszcze nie wiem ,ale na pewno nie emolienty ,bo to się stosuje przy bardzo suchej skórze i przy alergiach .
Jeśli nie ma przeciwskazań ,to wystarczy zwykły płyn pielęgnacyjny.
Takiego używałam dla Kubusia po przetestowaniu chyba wszystkie wówczas dostępnego na rynku .
Potem całej serii dla alergików .
Dla mnie lepsze od Oilatum i reszty...
Ale to moja opinia ;-):-):-)
SANOSAN PŁYN DO KĄPIELI + SZAMPON 2 W 1 500 ML - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl

Emolient powinno się stosować gdy jest podejrzenie o alergię .;-)
Potem gdy coś się naprawdę będzie działo ,to skóra przyzwyczajona do emolientów nie reaguje prawidłowo na natłuszczanie ...
Miałam zabawę z Kubusiem to teraz chcę tego uniknąć .;-):-):-)

Pierwsza butelke jaka kupilam dla mlodego byl Nuck i musze powiedziec ze jakos mu nie pasowala...splaszczona koncowka zatykala sie w buzi.Nastepna i jak narazie ostatnia byla z firmy tommee tippee.Maly od razu ja zalapal bo smoczek ksztaltem przypomina sutek.Jedyne co to przy myciu trzeba rozklejac odpowietrznik bo czasami sie zakleja.Nie polecam tych butelek do zmywarki poniewaz plastki szybko matowieje i przyjmuje latwo kolor z jedzenia tj.marchew czy resztki sosow pomidorowych.Kupilam nawet aventa tak na probe ale niestety smoczek byl juz nie tego ksztaltu i Colin go odrzucil.Teraz przy malej kupie aventa poniewaz plastki moim zdaniem jest troche lepszy i moze nie bedzie sie farbowal.Leniwa jestem i wrzucam wszystko do zmywarki.
O reszcie zakupow jeszcze nie mysle.Mam siate ubran,troche rzeczy po Colinku i to wszystko.Za jakies dwa miesiace planujemy przeniesc Mlodego do wiekszego pokoju i kupic mu nowe mebelki a mala do jego pokoju aby jeszcze raz nie urzadzac pokoiku w misiaczki.

reklama
Ja zostaje przy Avent,najlepsze jakie tylko moglam znalezc.Chociaz wyprobowane rozne,te jednak nie maja sobie rownych.Chociaz o ile pamietam tommee tippee tez nie sa zle i mysle,ze nawet mam jeszcze jedna dla noworodka w nowym opakowaniu(musze sie dogrzebac do nich).
Po prostu przeszlam z tommee na avent,bo jest ciut tanszy :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Do góry