...No oczywiście Kłaczku Tobie dziękuje za przepis , może sie okaże że w moim życiu to będzie pierwsze ciacho ZROBIONE przeze mnie oj a M. czyta co pisze i nie wierzy
reklama
Witam się dziewczynki.
Ja tylko na chwilkę z relacją przedświąteczną ,bo widzę ,że tu nawet i przepisy poleciały
Trzymam kciuki za wszystkie testujące i oczekujące.
U mnie ze zdrowiem coraz lepiej..,znów nerki i pęcherz były ;-)
Zapalam światełka dla wszystkich naszych aniołków(*) (*) (*)
Witam nowe aniołkowe aniołkowe mamy
Wczoraj byłam w kościele i zostałam sobie na czuwaniu
Dziś też na 18 idę do kościoła i potem znów pewnie na czuwanie zostanę ,bo bardzo lubię ;-)
Mięso mam już upieczone,domek praktycznie posprzątany,bigos się gotuje...
Teściowa piecze właśnie makowce,zrobi też młodą kapustkę .
Nasze menu świateczne :
Na świąteczne śniadanko prócz święconki jeszcze tradycyjnie zasmażana biała kiełbaska z cebulką,półmisek wędlin pieczonych z chrzanem i jajka pod wszelką postacią
Na obiadek zaplanowałyśmy na pierwsze danie czarninę z makaronem lub biały barszczyk,a na drugie danie schab z ananasem , żółtym serem i żurawiną z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub kurczak pieczony z pieczarkami .
Jeszcze zostało mi zrobić biały barszczyk i flaki
do tego sałatkę gyros i z makaronu ryżowego
do kompletu karpatka i sernik na zimno lub ptasie mleczko i można świętować.
Kochane zapraszam zajrzyjcie ;-)
http://www.zyczeniawielkanocne.yoyo.pl/zyczenia.swf
Ja tylko na chwilkę z relacją przedświąteczną ,bo widzę ,że tu nawet i przepisy poleciały
Trzymam kciuki za wszystkie testujące i oczekujące.
U mnie ze zdrowiem coraz lepiej..,znów nerki i pęcherz były ;-)
Zapalam światełka dla wszystkich naszych aniołków(*) (*) (*)
Witam nowe aniołkowe aniołkowe mamy
Wczoraj byłam w kościele i zostałam sobie na czuwaniu
Dziś też na 18 idę do kościoła i potem znów pewnie na czuwanie zostanę ,bo bardzo lubię ;-)
Mięso mam już upieczone,domek praktycznie posprzątany,bigos się gotuje...
Teściowa piecze właśnie makowce,zrobi też młodą kapustkę .
Nasze menu świateczne :
Na świąteczne śniadanko prócz święconki jeszcze tradycyjnie zasmażana biała kiełbaska z cebulką,półmisek wędlin pieczonych z chrzanem i jajka pod wszelką postacią
Na obiadek zaplanowałyśmy na pierwsze danie czarninę z makaronem lub biały barszczyk,a na drugie danie schab z ananasem , żółtym serem i żurawiną z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub kurczak pieczony z pieczarkami .
Jeszcze zostało mi zrobić biały barszczyk i flaki
do tego sałatkę gyros i z makaronu ryżowego
do kompletu karpatka i sernik na zimno lub ptasie mleczko i można świętować.
Kochane zapraszam zajrzyjcie ;-)
http://www.zyczeniawielkanocne.yoyo.pl/zyczenia.swf
As 76 dzieki za życzonka , wesoły kurczaczekJa też lubie chodzić na takie czuwania , dużo to mi daje siły, ogólnie lepiej sie czuje duchowo mimo że nie chodze do kościoła co niedziele , staram sie uczestniczyć w czymś takim o specjalnym charakterze. Ja wybieram sie jutro.
Jestem. 2 godzinki i 50 bagietow - koniec. Dzis ostatni dzien - szkoda bo w sumie robota fajna. Mam cicha nadzieje ze sie uda zalapac jak te jakies opakowania przyjda...
) na jakim etapie cyklu jestem.
Achax, anulka, mam opczucie odpowiedzialnosci za Wasze produkcje teraz... Sernik jest prosty jak diabli, a wychodzi sympatycznie. U nas obowiazkowy na kazde swieta bo moj niesamowicie meski mezczyzna jest maniakiem kokosu. Ja w sumie tez lubie wszelkie kokosowosci, wiec... Anulka, jest masa prostych przepisow ktore nie moga nie wyjsc. Raffaello probowalas? Tego sie nawet nie piecze, tylko na krakersy mase wyklada. Proscizna. Potem... O! Szarlotka - mieszasz make krupczatke, grysik, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia razem, scierasz na grubej tarce jablka, sypiesz w blache warstwe sypka, dajesz warstwe jablek i tak na zmiane. Konczysz sypkim, na wierzch wiorka margaryny i w piekarnik. Ja dawalam do tego kardamon mielony... Pycha. Poza tym wszelkie drozdzowe ciasta wychodza calkiem niechcacy, niejako mimochodem - kolacz slaski z makiem, serem i kruszonka, baba drozdzowa z rodzynkami jakze klasyczna i tradycyjna w polskiej Wielkanocy...
Witulka As - ja sie dopiero zabieram za dzialania. Zurek zakiszony, zakupy zrobione.
Mamy dzis holiday'a - urodziny krolowej sie obchodzi i dzis wszystko wyzamykane. Jutro jeszcze na szybkiego jakies pomidorki, salate, cebulke zielona i rzodkiewki kupie i w zasadzie mam wszystko. Moge zaczac walczyc w kuchni.
Wiem, ale z drugiej strony zawsze mialam potrzebe kontrolowania sytuacji na ile sytuacja byla do kontrolowania. W tym momencie tempka i objawy daja mi mozliwosc orientowania sie (albo i nieKłaczku no i na reszcie gadasz normalnie Ty wiesz, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu?
Achax, anulka, mam opczucie odpowiedzialnosci za Wasze produkcje teraz... Sernik jest prosty jak diabli, a wychodzi sympatycznie. U nas obowiazkowy na kazde swieta bo moj niesamowicie meski mezczyzna jest maniakiem kokosu. Ja w sumie tez lubie wszelkie kokosowosci, wiec... Anulka, jest masa prostych przepisow ktore nie moga nie wyjsc. Raffaello probowalas? Tego sie nawet nie piecze, tylko na krakersy mase wyklada. Proscizna. Potem... O! Szarlotka - mieszasz make krupczatke, grysik, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia razem, scierasz na grubej tarce jablka, sypiesz w blache warstwe sypka, dajesz warstwe jablek i tak na zmiane. Konczysz sypkim, na wierzch wiorka margaryny i w piekarnik. Ja dawalam do tego kardamon mielony... Pycha. Poza tym wszelkie drozdzowe ciasta wychodza calkiem niechcacy, niejako mimochodem - kolacz slaski z makiem, serem i kruszonka, baba drozdzowa z rodzynkami jakze klasyczna i tradycyjna w polskiej Wielkanocy...
Witulka As - ja sie dopiero zabieram za dzialania. Zurek zakiszony, zakupy zrobione.
Mamy dzis holiday'a - urodziny krolowej sie obchodzi i dzis wszystko wyzamykane. Jutro jeszcze na szybkiego jakies pomidorki, salate, cebulke zielona i rzodkiewki kupie i w zasadzie mam wszystko. Moge zaczac walczyc w kuchni.
kłaczku teraz po tym jak M. przeczytał że będe piec to choćbym na głowie miała stać i piec to musze to zrobić a co ! udowodnie że ja też potrafie.No własnie czytałam o tej szarlotce i tak sie zastanawiam czy takie jabłka ze słoika do ciasta są dobre?Bo jak robiłam porządki znalazlam takie (zostało po mamusi która jak przyjeżdża piecze dla zięciunia)Kurcze odezwały mi sie jakieś instynkty których wcześniej nie miałam , owszem gotować potrafie ale piec.... A by było jak teściowa przyjdzie a ja tu ze swoim ciastem wyskocze ha ha. dobra spadam na jakiś czas , dziś zrobie tą szarlotke , oczywiście zamelduje czy sie udała.A jutro sernik , cholera jaka zadowolona siedze przed kompem mają świadomość że ide piec!!!
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Anulka, do tej co ja pisalam trzeba jablka surowe, ale takie ze sloika nadaja sie do wylozenia na kruche, polkruche, nawet drozdzowe ciasto. Szarlotke zrobilabym na kruchym, scierajac na wierzch na grube tarce ciasto - wychodzi taki smieszny wierzch wtedy. A cos takiego? Najlepsze darmowe porady, zrób to sam, jak to zrobić - Tipy.pl
reklama