reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny że polecę angielskim 'the struggle is real' mój organizm dosłownie wariuje przy tej ciąży. Dziś w nocy dostałam takich dreszczy jakby ktoś chciał że mnie ten zarodek wytrzasnąć. Wręcz mną rzucało (nie wiem egzorcyzmy czy co? :) ) Miałam w życiu kilka szoków termicznych ale ten to jakiś kosmos. Rano obudziłam się mokra, takie ciepło a ja pod kołdrą po sam nos. Rano temp. 37.1. Teraz jest ok. Chciałam Was zapytać czy któraś w ciąży miała problemy z nerkami lub pęcherzem. Oczywiście sporo wody piję ponad 2l i często siusiam ale mam wrażenie że mój pęcherz się nie do końca opróżnia a do toalety chodzę bardziej z rozsądku bo nie czuję takiego parcia. No i nerki zaczęły mnie pobolewać od jakichś 2 dni. Oczywiście powiem o tym na wizycie ale mnie to zastanowiło bo nie miałam wcześniej takich sensacji. Miłego dnia wszystkim :)
Pij wodę z cytryną lub łykaj Wit C najlepiej niepowlekaną, pomaga z różnymi rzeczami w pęcherzu :) Ja na samiutkim początku ciąży też ciągle chodziłam siku, to normalne, ale zakwaszanie moczu nie zaszkodzi :)
Hey a jakie szkody może narobić heparyna i acard ?
No w ciąży to właśnie te wzmożone plamienia a w nadmiarze ogólnie siniaki, krwawienia różnego rodzaju wewnątrz organizmu. Jeśli nie ma faktycznej potrzeby lepiej nie brać od tak, do tego kontrolować regularnie układ krzepnięcia bo można przedobrzyć ze wszystkimi lekami rozrzedzającymi krew.

reklama
Dziewczyny, ja biorę heparynę chociaż typowych wskazań nie mam poza 4 poronieniami pod rząd ( obie mutacje MTHFR tylko ).
Żaden lekarz nie zleca mi badań w kierunku krzepliwości.
Jaki badania powinnam wykonać biorąc heparyne ?

Pij wodę z cytryną lub łykaj Wit C najlepiej niepowlekaną, pomaga z różnymi rzeczami w pęcherzu :) Ja na samiutkim początku ciąży też ciągle chodziłam siku, to normalne, ale zakwaszanie moczu nie zaszkodzi :)

No w ciąży to właśnie te wzmożone plamienia a w nadmiarze ogólnie siniaki, krwawienia różnego rodzaju wewnątrz organizmu. Jeśli nie ma faktycznej potrzeby lepiej nie brać od tak, do tego kontrolować regularnie układ krzepnięcia bo można przedobrzyć ze wszystkimi lekami rozrzedzającymi krew.
W skrajnej sytuacji heparyna może doprowadzić tez do krwotoku. Dlatego wszystko trzeba z głową i podkontrolą.

Dziewczyny że polecę angielskim 'the struggle is real' mój organizm dosłownie wariuje przy tej ciąży. Dziś w nocy dostałam takich dreszczy jakby ktoś chciał że mnie ten zarodek wytrzasnąć. Wręcz mną rzucało (nie wiem egzorcyzmy czy co? :) ) Miałam w życiu kilka szoków termicznych ale ten to jakiś kosmos. Rano obudziłam się mokra, takie ciepło a ja pod kołdrą po sam nos. Rano temp. 37.1. Teraz jest ok. Chciałam Was zapytać czy któraś w ciąży miała problemy z nerkami lub pęcherzem. Oczywiście sporo wody piję ponad 2l i często siusiam ale mam wrażenie że mój pęcherz się nie do końca opróżnia a do toalety chodzę bardziej z rozsądku bo nie czuję takiego parcia. No i nerki zaczęły mnie pobolewać od jakichś 2 dni. Oczywiście powiem o tym na wizycie ale mnie to zastanowiło bo nie miałam wcześniej takich sensacji. Miłego dnia wszystkim :)
Izzy nie lekceważ takich objawów w ciąży. Jeśli to nerki, to natychmiast do lekarza. Trzeba zrobić posiew moczu i sprawdzić crp. To nie przelewki. Takie rzeczy w ciąży nie są normalne

Dziewczyny, ja biorę heparynę chociaż typowych wskazań nie mam poza 4 poronieniami pod rząd ( obie mutacje MTHFR tylko ).
Jak dostajesz heparynę, to po 7 dniach od rozpoczęcia podawania sprawdza się, czy nie spada poziom płytek krwi. Jeśli tak nazywa się to małopłytkowością. Jest to przeciwwskazanie do brania heparyny. Po 4h od zastrzyku bada się anty xa. Sprawdza ono czy podana dawka jest właściwa, czy za wysoka bądź za niska. Najlepiej badanie w labie przyszpitalnym by krew nie leżała i nie czekała. Mój gin sprawdzał regularnie ddimery. Czy prawidłowo przyrastają i czy nie za szybko. Tylko robi się to od początku podawania heparyny by mieć punkt odniesienia. Jedno badanie niewiele pokazuje, bo ddimery w ciąży i tak wzrastają. To proces niezwykle potrzebny i konieczny by przy porodzie się nie wykrwawić. Więc z ddimerami szaleć też nie ma co. Niektórzy badają parametry krzepliwości krwi np inr, aptt. Tylko biorąc acard to zbędne badanie, bo acard upośledza płytki krwi. Takie badania ja znam. Trudno mi powiedzieć jakie badanie miałoby ci teraz posłużyć.
Może @aspekt cos podpowie

W skrajnej sytuacji heparyna może doprowadzić tez do krwotoku. Dlatego wszystko trzeba z głową i podkontrolą.

Oprócz tego, ze może niepotrzebnie rozrzedzić krew i powodować więcej plamień, a tym stresować przez długi czas ciężarną, to widziałam np badania na temat tego, ze niektóre dzieci z ciazy z hepryną mają problemy z kośćmi przez to, jak wypłukuje ona wapń i inne minerały, była na pewno dziewczyna po stracie na tym forum, której córeczka miała problemy ze złamanymi rękami już w pierwszym roku życia, oprocz tego była zdrowa. Czyli w gruncie rzeczy osteoporoza, no i można tez sobie wywołać małopłytkowości. To w sumie z tego, co wiem, ale muszę poczytac więcej.
dzięki dziewczyny [emoji3] Czytalam na forum, że prawie każda dziewczyna po heparynie ma siniaki, dla mnie to nie problem.
Ale... Ja i po acardzie i po heparynie maksymalnie po 3 tygodniach przyjmowania mam krew w stolcu.
Po odstawieniu leków ustaje w ciągu 2 dni. Byłam u proktologa i nic nie znalazł.
Mam wysokie czasy krzepnięcia, niektóre ponad normę, miałam badania w kierunku zespołu wildebranda (lekarz podejrzewał - pochodna hemofilii), ale po dokładnych badaniach wykluczono. Mam pai hetero i jeszcze jedna, taka mniej znana.
A mimo to każdy lekarz przepisuje mi z automatu heparynę. [emoji2370] Poza ciążą to nie ma problemu, bo zawsze mogę odstawić, gdy pojawia się skutki uboczne. ale co w ciąży? Nie wiem kogo już słuchać, a sama mam wątpliwości, czy zasadne jest branie heparyny w moim przypadku...

reklama
Zobacz załącznik 1298748
Dziewczyny co to oznacza?- w piątek wizyta[emoji846]u ginekologa
Gratuluje ciąży! [emoji110]
Przy Pai w homo wg mnie musisz miec heparyne. Ja mam w hetero i biorę. Mam też obniżone białko S. Ale ginekolog mówił, że po stratach i tak zawsze daje. Mi zlecił immunolog jako pierwszy.
Mi immunolog kazał zbadać "anty xa" 4 godziny po zastrzyku. Oraz białko S bo miałam za niskie. Na dniach mam konsultacje wyników.
Lekarz rodzinny mówił, ze przy heparynie patrzy się też na poziom płytek krwi w morfologii.

Do góry