reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej dziewczyny co sądzicie o tymm jeśli przepisał gin od 16 dnia cyklu przez 10dni rano i wieczorem duphastion żeby ułatwić zagnieżdżenie i po 10 dniach odstawić a tego ostatniego dnia wychodzi test pozytywny. Wcześniejszą ciąża poroniła ona. Lekarz jej powiedział ze za 2 tyg ma przyjść na wizytę i dopiero wtedy najzwyzej kontynuuje branie. Co o tym myślicie?? Taki nagły spadek? Nie powinien poprostu kazać brac dalej skoro dzięki temu się udało????? Co wy byście zrobiły...
Ja zbadałabym progesteron (i HCG przy okazji wkłucia) i gdyby był wysoki, nie bralabym dłużej duphastonu, bo wiem, że źle się po nim czuje i nie chciałabym go brać bez potrzeby. Ale nie wiemy, czemu Twoja znajoma dostała te tabletki... Lekarz może ma swoją logikę w tym.

reklama
Ona nie chce przepisać każe czekać do wizyty no ja nie mogę.. co robić tabletki ma do jutra.. to by mogło wywołać poronienie jak odstawi na 2tyg??
Mogłoby, nagły spadek proga jest niebezpieczny, dupka trzeba odstawiać stopniowo. Zadzwoń do rodzinnego może ci wystawi, skłam że Gin jest na urlopie i nie może ci wystawić, a niespodziewanie zaszłas w ciążę, wcześniej miałaś poronienia i boisz się o ciążęz tym bardziej żebbierzesz duphaston po owulacji.

Ona nie chce przepisać każe czekać do wizyty no ja nie mogę.. co robić tabletki ma do jutra.. to by mogło wywołać poronienie jak odstawi na 2tyg??
Nie myślałabym w kategorii wywołania poronienia. Jak jutro odstawi to może nie zapobiec poronieniu związanemu z niedomogą (a nie wie czy w ogóle ją ma, skoro nie badała). Jeśli jednak zarodek jest z wada genetyczna lub źle zagnieżdżony, to biorąc duphaston może sztucznie przedłużać ciążę, która być może zakończyłaby się poronieniem samoistnym. Jeśli zaś hormony dobrze pracuja i ciąża jest zdrowa, to odstawienie nie zaszkodzi - myślę, że taka logika kieruje się lekarka, aczkolwiek to nie moja bajka.

Edit: widziałam, że @ness. napisała o nagłym odstawieniu. Często to się pojawia na forach, ale żaden lekarz mi tego nie potwierdził, kazali odstawiać nagle a na moje obawy mówili, że jak chce, to mogę przez 2 dni łyknąć 1 tabletkę.

Jak ma niedomogę lutealną, to może dojść do poronienia.
Może też sobie zbadać progesteron w 10 dniu wraz z betą, bo duphaston nie wychodzi w badaniu. I jak wynik będzie niski, to nie odstawiać.

reklama
Hej dziewczyny co sądzicie o tymm jeśli przepisał gin od 16 dnia cyklu przez 10dni rano i wieczorem duphastion żeby ułatwić zagnieżdżenie i po 10 dniach odstawić a tego ostatniego dnia wychodzi test pozytywny. Wcześniejszą ciąża poroniła ona. Lekarz jej powiedział ze za 2 tyg ma przyjść na wizytę i dopiero wtedy najzwyzej kontynuuje branie. Co o tym myślicie?? Taki nagły spadek? Nie powinien poprostu kazać brac dalej skoro dzięki temu się udało????? Co wy byście zrobiły...
Jak pozytywny test to brac dalej. I szybko do gina na wizytę. Jest w tym sens, ze dopóki lekarz nie potwierdzi ciąży to nie pozwala brac proga. Bo w przypadku ciąży pozamacicznej branie progesteronu może tylko pogorszyć sprawę. Dlatego jak ma pozytywny test to szybko do gina.

Do góry