reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Dostajesz ale niewiele to pomaga niestety.
Najgorsze są pierwsze 3doby. Potem będzie ok. Staraj się na maxa prostować. Wiem, że człowiek się boi, że się wszystko porozrywa, ale nie ma innego wyjścia. Wiem jak to boli, miałam CC rok temu. I staraj się spacerować jak maluszek śpi, musisz się jak najszybciej usprawnić. Ja klnęłam jak szewc, nie tylko pod nosem🙈 bolało przy siadaniu i wstawaniu jak....🤬 Trzymaj się!
💛

Widziałam na innym wątku, że robiłaś też panel na celiakię. Weź skierowanie do gastrologa z podejrzeniem celiakii. Chyba że i tak chcesz iść prywatnie, to tu jest spis przeciwciał do zrobienia:
w pierwszej koleności mozna zrobić. Mnie kazano zrobić wszystkie 6 tam wymienionych na dole, bez IgA całkowitego (gastrolog w szpitalu na NFZ napisał mi na karteczce, więc płaciłam...). Za to mojemu dziecku na NFZ zrobiono tylko IgA całkowite i przeciwko transglutaminazie tkankowej IgA (jak rozumiem, oszczędności). Następny krok to gastroskopia z pobraniem wycinka. Dopiero potem dieta. Rozumiem, że nie jesteś na diecie bezglutenowej? Aha, teraz nie sprawdzę na 100% czy to ta wersja genu, którą masz, ale generalnie badania genetyczne na celiakię wskazują też na podwyższone ryzyko cukrzycy (nie pamiętam którego typu). Jeśli to znajdę, to Ci napisze w osobnym poście.
Zrobię prywatnie przeciwciała bo idę teraz w weekend badać zespół antyfosfolipidowy, ana, itp.
W lipcu tamtego roku miałam gastroskopie ze względu na niska witaminę D, lekarz podejrzewal problemy z wchlanianiem. Wyszło ok poza małym stanem zapalnym, którego nie leczylam. Witamina D wzrosła od tamtego czasu, inne witaminy też mam ok.

to było jej pierwsze poronienie...... do 12 tygodnia 20% ciąży tak się kończy.... i najczęściej to kwestia wad genetycznych. mam sporo znajomych, poronily raz a każda następna ciąża kończyła się sukcesem i urodzeniem zdrowego dziecka. zgadzam się, że przy wielokrotnym poronieniu trzeba ustalić co się dzieje.
Ja uważam, że zawsze przed zajściem w ciążę należy ustalić, czy nie ma infekcji układu moczowo-płciowego w tym uciszonego nosicielstwa. Oraz że trzeba brać suplementy z folianem i D3. Jeśli ma się niedoczynność tarczycy lub problemy z cukrami, trzeba tego szczególnie dopilnować. Bez związku z tym, czy sie roniło, rodziło czy nie. @znadziejami pytała czy są jakieś badania, które się robi świeżo po poronieniu. Takimi badaniami są p/ciała na zespół antyfosfolipidowy. Uważam, że jest to standard (dla tych, którzy mogą wydać ok. 200 zł na badanie) a nie przesadne drążenie. Masz rację, że skoro pęcherzyk od początku byl nieprawidłowej budowy, to wkręcanie się w rozszerzoną diagnostykę problemów może być zbędnym wydatkiem i traceniem czasu na zajście w zdrową ciążę. Ale "zdarza się" wypowiedziane na wizycie po pierwszym poronieniu potwornie świdruje w głowie kobiety, która jednak roni drugą ciążę.

Ostatnia edycja:
Ja nie potrafię wstać, jest tak zle, że poplakalam się z bólu. Stanęłam tylko na nogi i dłużej nie wytrzymałam. A teraz siebie i płacze, że poległam,. Hormony biją mi do głowy.
Kochana, spokojnie, to normalne. Wiem że jest ci ciężko, zwłaszcza że.jestes.do maluszka sama, bo nie ma odwiedzin. Weź sobie go do łóżka swojego i lezcie razem. Niech Ci doradca laktacyjne pokaże jak karmić na lezaco. Wiem że trzeba wstawać i starać się prostować, bo potem może być gorzej. Ja na drugi dzień nie byłam w stanie do łazienki dojść. Normalne. Powiedz że Cię boli o żeby dali Ci coś mocniejszego. Na pewno mają leki które można przy kp. Ja dostałam na drugą noc tak silny lek, że spałam cała noc i rano wstałam bez bólu. Więc są takie. Tylko się upomnij :*

Ja uważam, że zawsze przed zajściem w ciążę należy ustalić, czy nie ma infekcji układu moczowo-płciowego w tym uciszonego nosicielstwa. Oraz że trzeba brać suplementy z folianem i D3. Jeśli ma się niedoczynność tarczycy lub problemy z cukrami, trzeba tego szczególnie dopilnować. Bez związku z tym, czy sie roniło, rodziło czy nie. @znadziejami pytała czy są jakieś badania, które się robi świeżo po poronieniu. Takimi badaniami są p/ciała na zespół antyfosfolipidowy. Uważam, że jest to standard (dla tych, którzy mogą wydać ok. 200 zł na badanie) a nie przesadne drążenie. Masz rację, że skoro pęcherzyk od początku byl nieprawidłowej budowy, to wkręcanie się w rozszerzoną diagnostykę problemów może być zbędnym wydatkiem i traceniem czasu na zajście w zdrową ciążę. Ale "zdarza się" wypowiedziane na wizycie po pierwszym poronieniu potwornie świdruje w głowie kobiety, która jednak roni drugą ciążę.
Sorki że tak się wtrace ;) ale jakie badania najlepiej zrobić w kierunku infekcji i nosicielstwa ? Pytałam kiedyś mojej gin po pierwszym porobineiu to nie kazała mi żadnych robić w tym kierunku

Wiadomo że każdy organizm inny ;) ale widzę też tu na forum że praktycznie każda po zabiegu, dostaje zielone światło po 1 @ ;) także nie ma co powielać mitu że po zabiegu się czeka 3 czy6 miesięcy. Jak lekarz tak mówi tuż po zabiegu, to trzeba do zmienić :p
Mi też tuż po zabiegu mówili o 3msc a Poszłam na kontrole i pozwolił po pierwszej @
Chyba jestem w ciąży [emoji24] Polecę dziś na betę. Bardzo się cieszę ale 3 razy mocniej boję! Trzymajcie proszę kciuki. Jeśli beta będzie pozytywna to lecę do lekarza po te zastrzyki z progiem i umawiam się na intralipid kolejny. Zobacz załącznik 1231009
Trzymam kciuki za was, będzie dobrze musi być 😘😘😘
Ja nie potrafię wstać, jest tak zle, że poplakalam się z bólu. Stanęłam tylko na nogi i dłużej nie wytrzymałam. A teraz siebie i płacze, że poległam,. Hormony biją mi do głowy.
Kochana trzymaj się tam, dasz radę, silna babka z ciebie 😘
to było jej pierwsze poronienie...... do 12 tygodnia 20% ciąży tak się kończy.... i najczęściej to kwestia wad genetycznych. mam sporo znajomych, poronily raz a każda następna ciąża kończyła się sukcesem i urodzeniem zdrowego dziecka. zgadzam się, że przy wielokrotnym poronieniu trzeba ustalić co się dzieje.
Moje też pierwsze poronienie ale ze względu na wiek zrobiłam sobie różne badania, chociaż gin wykluczał, że wyjdzie mi trombofilia a jednak.

reklama
Mi też tuż po zabiegu mówili o 3msc a Poszłam na kontrole i pozwolił po pierwszej @

Moje też pierwsze poronienie ale ze względu na wiek zrobiłam sobie różne badania, chociaż gin wykluczał, że wyjdzie mi trombofilia a jednak.

Kochana a Ty już nie masz dzieci? Pewno dlatego nie widział z w tym problemu. Powiedz proszę ile z podstawowych badań zalecanych przed ciążą wykonałaś ?
Najważniejsze myślę, to nie zrobić sobie bałaganu w głowie bo wtedy nic nie pomoże :)

Do góry