reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej jestem w waszym wątku nową. 2 stracone ciaze . Aktualnie dziś dowiedziałam się o drugiej stracie. Mam pytanie czy jest ktoś kto poronil po odstawiniu bromergonu ?
Bromergon się w ciąży odstawiam, bo on obniża prolaktyne A ona w ciąży fizjologicznie rósnie ). Przykro mi z powodu straty :(

A heparyna i acard to to samo tylko jedno jest w zastrzykach i bierze się rano a drugie w tabletkach i bierze się wieczorem? Czy to 2 różne leki?
To dwa różne leki. Oba działają na krew, ale jednak ich sposób działania jest inny. Heparyna rozrzedza A acard uposledza płytki krwi żeby się z sobą nie zlepiali i nie tworzyły skrzepow.

Przepraszam że post pod postem, ale nie chciałam edytować elaborat :D

reklama
U nas w mieście powiatowym ostatnio przechadzal się po ulicach niedzwiedz.... I w innej wsi obok też. Także grubo się robi....

Co do bety, moim zdaniem powinien Ci zlecić powtórkę i przypuszczam że tak zrobi jeśli ten wynik nie będzie 0. Bo przy cp beta inaczej się zachowuje, a tu musiałby mieć pewność że spada. Ale wg mnie to nie jest cp bo byś coś czuła.
Natomiast, zanim poczytałam posty dziewczyn, postanowiłam ze napiszę Ci prawdę. I mam nadzieję że nie odbierzesz jej źle, bo chce Ci w jakiś sposób pomóc. Jeśli będzie za ostro to z góry przepraszam, ale tu chodzi mi wyłącznie o Twoje dobro, a już nie mogę patrzeć na twoje cierpienia.
Pamiętam jak dołączyła do forum, był to bardzo burzliwy start ;) pamiętam że pytałaś o rady ale i tak wiedziałaś potem sama najlepiej. Pamiętam jak tu dziewczyny pisały o badaniach A ty twardo twierdzilas ze znasz przyczynę, że to padaczka jest powodem strat. Nie sluchalas wtedy o badaniach jakie warto zrobić. Ale mniejsza o to, bo wraz wodze w twoich ostatnich postach że chyba jednak zmieniasz zdanie ;)
Na twoim miejscu przycisnelabym lekarza o badania. Opowiedz mu historię swoją.
Na moje oko powinnaś zrobić więcej badań, bo może być tak, że przyczyną strat jest co innego i padaczka nie ma nic wspólnego z tym. Na pewno warto zrobić badania na trombofilie, zespół antyfosfolipidowy, krzepliwpsc krwi w sensie bialko c i boalko s. poszlabym tez w przeciwciala. Po pierwsze takie przeciwjadrowe (ANA), może też przeciw antygenom jajnika, przeciw lozyskowe, przeciwplemnikowe. Zastanowilabym się właśnie nad szukaniem w immunologii bo widze że tracisz ciążę na bardzo wczesnych etapach. Chociaż jedną w 14 tc to raczej nie będzie immunologii, ale może warto sprawdzić. Te końcówki NK o których tu dziewczyny pisały. Nie zaszkofza tez wymazy w kierunku chlamydii/mykoplazmy/ueraplazmy. Czesto sa to dziady bezobjawowo A potrafią narobić wiele szkody. Nie wiem jak wasze kariotypy? Sprawdzaliscie kiedyś? Jakieś zarodki badalas czy nie było wady genetycznej? Jeszcze nie kojarzę jak z cukrem u Ciebie, kojarzę tylko że mówiłaś że jesteś otyla, warto ez sprawdzić co z insulina jeśli tego nie robiłaś. Tarczyca na takim poziomie typu 10-13 może już zaszkodzić, może da warto sprawdzić poza tej jeszcze ft3 ft4, przeciwciala antyTG i antyTpo żeby dało większy obraz? Jakieś usg tarczycy? Przepraszam, ie pamiętam co miałaś robione. No i na pewno musisz mieć lekarza który to ogarnie. Poszukaj dobrego specjalisty w Niemczech skoro pl nie wchodzi w grę. Poczytaj w necie, popytaj, teraz wiadomo że z wizytą ciężko, ale jak się trochę uspokoi sytuacja to działaj!! :) działaj, bo widać jak Cię to męczy, ile Cię to kosztuje :( mocno trzymam kciuki za Ciebie!! Daj znać jako wynik bety bedzie
Oczywiście że z tymi badaniami teraz pójdę do gin żeby mi je przepisał jeśli nie to do każdego specjalisty skierowania. Zrobiłam sobie screna z badaniami żeby mi się to gdzieś nie zapodziało.

Co do badań to wtedy miałam takie tsh. W styczniu miałam w okolicach 2.5 ft3 i ft4 jest podwyższone i anty tpo i anty tg też mam hashimoto biorę caky czas dawkę 150 dzisiaj gin pobrał mi krew od razu na tsh no i na tą betę. Czekam na wyniki. Podejrzewam że tsh przez ciąże mogło skoczyć do góry ale to się dowiem jak wyniki przyjdą i lekarz do mnie zadz.

Gin zna moją historie gadałam mu 31.03 wszystko zapisał w kompie.

Dobrze pamiętasz że z cukrem problem. Biorę metformine 2000mg wieczorem do tego 0 cukrów pije wodę czysta niegazowana (w końcu znalazłam taka po której nie mam biegunki i mogę ją pić litrami). Mam zamiar też po prosić skierowania na panel hormonalny mimo że miałam robiony w tamtym roku w marcu i kwietniu i wyszły ok ale wiadomo hormony to hormony mogą się zmienić w każdej chwili i wcale nie muszą być dobre tak jak były w ubiegłym roku.

Dziękuję kochana za odpowiedź. Niemcy wątpię ale ten Polak mam nadzieję że się zainteresuje jak widzi jakie cyrki wychodzą.

A z tą ciąża obecna/była nawet nie wiem jak to nazwać to to nie jest na moją głowę naprawdę. Sytuacja jest dziwna i nie zrozumiała dla mnie.

Co do bety dam znać jak tylko otrzymam informacje od gin i co ustali dalej ale tak jak @Madlein pisała wcześniej o łyżeczkowanie. Inaczej chyba nie da rady wywołać miesiączki. No chyba że beta wyjdzie pozytywna to coś lekarz wspominał że za 2-3 tygodnie chce mnie widzieć jeszcze raz ale dlaczego dopiero po 2-3 tygodniach nie mam pojęcia.

Dziewczyny, jutro jadę na badania. Że skierowania mam:
Mutacja Leiden
Protrombina
MTHFR
Przeciwciala antykardiolopinowe igg i igm
Antykoagulant tocznia
Białko c i s
Antytrombina III

Jeszcze chcę zrobić
pakiet tarczycowy (tsh, ft3, ft4, antytpo, antytg, p/c p. receptorom tsh),
d3,
prolaktyna.

Czy coś jeszcze?

Mam syna 4 lata -ciąża bezproblemowa. Po 9 miesiącach starań ciąża - rozwija się dobrze, choć była ciut do tyłu wedle wyliczeń. Serce pięknie biło, maluch rósł. Zaczęły się krwawienia w 8 tyg, ale wszystko na tym etapie było dobrze. Plamienie następne 2-3 tyg. W 11 tygodniu okazało się, że serce już nie bije (A biło jak cholera, najpierw 156 A potem 170). Zabieg.

Może warto dodać, że moja siostra straciła drugą ciążę w 20tyg. Miała podejrzenie zespołu antyfosfo. Plus inne problemy - tarczyca. Coś z prolaktyna też kiedyś.

Proszę doradzcie:*

Acard często bierze się na wspomaganie zagniezdzenia zarodka ;) też rozszerza krew ale nie tak jak heparyna. Mi też wyszła tylko mutacja PAI-1 I dwóch genetykow mi powiedziało że nie mam nawet wskazań do acardu. A od dr Janosz dostałam i acard 75 w staraniach i 150 w ciąży i heparyne 0.4 od pozytywnego testu.
Lekarze nie mogą określić krzepliwowsci krwi na postawie tego jak się krew zachowuje przy pobieraniu krwi ;) U mnie by wyszła straszna teombofilia bo zawsze był problem z pobraniem krwi, A okazało się że to wynik anemii z niedoboru żelaza i ogólnie słabej krwi. ;)
Co do badań to tak jak @Takaja123 wspomniała ja miałam.pakiet na zespół antyfospolipidowy poszerzony o komorki nk i to u mnie było bingo. Miałam.wlewy z Intralipidu i podzialo w dwóch ciazach, tylko jedna miała wadę genetyczna i nie było szans. A teraz jestem w trzeciej, dzisiaj 37+5 ;)
U Ciebie jest dużo strat. Za dużo. Trrzba się przyjrzeć dokładniej. Albo zrobić jak ja. Większość na własną rękę. A potem rzuciłam wyniki na stół lekarzom i prosiłam o interpretację. ;)
Dziękuję za opisanie sytuacji. Co do badań na własną rękę niestety w DE się tak nie da. Pisałam już dziewczynom. Ale za radą @Takaja123 spisze sobie na kartkę badania i dam je przy najbliższej wizycie ginekologowi i żeby wypisał skierowania lub do specjalistów żeby wykonać te badania. Może ten się w końcu porządnie zajmie bo Niemiec ma wszystko w czterech literach. Dla nich nigdy się nic nie dzieje.

Dziewczyny, jutro jadę na badania. Że skierowania mam:
Mutacja Leiden
Protrombina
MTHFR
Przeciwciala antykardiolopinowe igg i igm
Antykoagulant tocznia
Białko c i s
Antytrombina III

Jeszcze chcę zrobić
pakiet tarczycowy (tsh, ft3, ft4, antytpo, antytg, p/c p. receptorom tsh),
d3,
prolaktyna.

Czy coś jeszcze?

Mam syna 4 lata -ciąża bezproblemowa. Po 9 miesiącach starań ciąża - rozwija się dobrze, choć była ciut do tyłu wedle wyliczeń. Serce pięknie biło, maluch rósł. Zaczęły się krwawienia w 8 tyg, ale wszystko na tym etapie było dobrze. Plamienie następne 2-3 tyg. W 11 tygodniu okazało się, że serce już nie bije (A biło jak cholera, najpierw 156 A potem 170). Zabieg.

Może warto dodać, że moja siostra straciła drugą ciążę w 20tyg. Miała podejrzenie zespołu antyfosfo. Plus inne problemy - tarczyca. Coś z prolaktyna też kiedyś.

Proszę doradzcie:*
Zrob jeszcze przeciwciał przeciwko beta-2-glikoproteinie

Wtedy będziesz miała zrobiony cały zespół antyfosfolipidiwy bo same przeciwciała nic nie wniosą

@Takaja123[emoji178][emoji175][emoji176][emoji307][emoji177]
@mohaaa [emoji22][emoji1665][emoji171][emoji170][emoji172][emoji169][emoji3448][emoji3590]
Dziś trudno w to uwierzyć, jednak "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie" chce w to wierzyć tak samo jak wy

reklama
Do góry