reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Renata - podstawowe badania, które powinnaś zrobić: tsh, ft3, ft4, progesteron, chlamydia, toxo, cytomegalia, myco i ureaplasma, przeciwciała kardiolipinowe w klasie IgG i iGm oraz antykoagulant tocznia

Witam dziewczyny sobotnio :-)

reklama
Renata - podstawowe badania, które powinnaś zrobić: tsh, ft3, ft4, progesteron, chlamydia, toxo, cytomegalia, myco i ureaplasma, przeciwciała kardiolipinowe w klasie IgG i iGm oraz antykoagulant tocznia

Witam dziewczyny sobotnio :-)
Myślisz ze AZ tyle ?:errr:kurcze
Ja.conajmmiej myslalam.jeszcze o toxoplazmozie bo to bodajże choroba od zwierzęca a mamy z 6 Kotow w domu te przeciwciała miałam robione tez w szpitalu a ta ft

Renata skoro masz aż tyle kotów w domu to warto zrobić badania na toxo.
Ja poronilam przez toksoplazmoze w 2014 r. ....mimo ze kota nie mam od wielu lat. Ale odczekalam tak jak kazal specjalista, az mój organizm wytworzy przeciwciala i sam zwalczy chorobę....i tak po 4 miesiącach zaszlam ponownie w ciaze.
Ja jeszcze badałam sobie prolaktyne.

Renata skoro masz aż tyle kotów w domu to warto zrobić badania na toxo.
Ja poronilam przez toksoplazmoze w 2014 r. ....mimo ze kota nie mam od wielu lat. Ale odczekalam tak jak kazal specjalista, az mój organizm wytworzy przeciwciala i sam zwalczy chorobę....i tak po 4 miesiącach zaszlam ponownie w ciaze.
Ja jeszcze badałam sobie prolaktyne.

Może cos w tym być z ta toxoplazmoza bo wczesniej w domu Kotow nie bylo dopiero tak od 4 lat chyba dorzuce do tych badan toxo lepiej dmuchac na zimne

Ja bym dorzuciła na wszelki wypadek różyczkę, VDRL (kiła), HBV (żółtaczka), cukier na czczo. A będąc teraz w ciąży nie robiłaś tych badań?
Jak masz ujemną grupę krwi, to jeszcze odczyn Coombsa.

Toksoplazmoza i cytomegalia często nie dają żadnych oznak, więc warto jest zrobić. Toksoplazmoza należy do podstawowych/obowiązkowych badań w ciąży.

Mi po pierwszym poronieniu lekarz mówił, że nie trzeba robić badań. Ja jednak się uparłam i poprosiłam o listę, co powinnam/mogę sprawdzić. Jak znajdę to napiszę - ale wydaje mi się, że dziewczyny już wszystko z tej listy wymieniły.

Co do badania histopatologicznego po poronieniu - wykonuje się je m.in. aby wykluczyć zaśniad, ale także stany nowotworowe np. kosmówczaka, czy też stany zapalne.

Czyli to raczej migrenowe.
Ja wlasnie "kulam" sie po łóżku....nie mogę spać, tak mnie boli glowa :( . A już nie mam żadnych proszków.....Byle do rana.
Zasnęłam o 4... nieprzytomna jestemm
A to nie jest tak ze oni na USG widza ten zasniad ja pytalam Gina przed zabiegiem czy to nie zasniad a on powiedział ze zaraz było by widać eh nie wiem
Podobno zaśniad jest widoczny na USG w formie takiego jakby śniegu. Ale i tak wysyłają do badania. I dobrze, bo potem masz pewność, że wszystko było dobrze I nie ma przeciwwskazań do starań.
Witam dziewczyny :-)
Powiedzcie mi jakie badania ewentualnie moglabym zrobić przed staraniami ?
Ja myslalam TSH , kreatyna , i progesteron u mnie przypuszczać nie zawinilo nic więcej jak to ze miałam zaraz na początkowym etapie a raczej zaraz po zapłodnieniu leczonego zęba kanalowo potem impreza malej 4 drinki potem po tyg jakieś krwawienie po stosunku które musiało być początkowe poronienie gdyż po tym nie miałam żadnych krwawień i plamien dopiero przed miesiączką plemienia brązowe test - pozytywny i lekarz który stwierdził ze ciąża nie rozwija się prawidłowo ja myślę jednak ze jak napisalam wyżej nie rozwijała się prawidłowo bo była skazana na samym.poczatku na niepowodzenie jednak ja wtedy nie przypuszczalna.ze mogę być w ciąży u mnie po prostu musiała się przesunąć owulacja z powodu stresu (śmierć taty)
U mnie też zawiniła tzw statystyka. Tak się zdarza i juz. Od samego początku miałam objawy - ból piersi i straszne mdłości. W pewnym momencie przeszło - jak ręką odjął... czekałam spokojnie na nastepna wizyte a być może właśnie wtedy ciąża przestała się rozwijać. I tak by z bety wychodziło bo zabieg miałam w 9tc a beta zatrzymała się na poziomie chyba 5 tc.
Ja mam zbadana tarczyce, t3, t4, toxoplazmoze, kiłe i żoltaczke. Wszystko wyszło ok. Toxo nigdy nie miałam...a sprawdzalam bo gdzieś pod koniec września zamieszkała u nas młoda kotka. Fajniej by było gdybym ja juz przeszła ale cóż...
U mnie było tak, że praktycznie od początku ciąży byłam chora - gardło, zatoki, potem znowu gardło, potem nerki... możliwe, że infekcje się przyczyniły do tego co się stało.

reklama
[Qh84, post: 13822244, member: 151568"]Ja bym dorzuciła na wszelki wypadek różyczkę, VDRL (kiła), HBV (żółtaczka), cukier na czczo. A będąc teraz w ciąży nie robiłaś tych badań?
Jak masz ujemną grupę krwi, to jeszcze odczyn Coombsa.

Toksoplazmoza i cytomegalia często nie dają żadnych oznak, więc warto jest zrobić. Toksoplazmoza należy do podstawowych/obowiązkowych badań w ciąży.

Mi po pierwszym poronieniu lekarz mówił, że nie trzeba robić badań. Ja jednak się uparłam i poprosiłam o listę, co powinnam/mogę sprawdzić. Jak znajdę to napiszę - ale wydaje mi się, że dziewczyny już wszystko z tej listy wymieniły.

Co do badania histopatologicznego po poronieniu - wykonuje się je m.in. aby wykluczyć zaśniad, ale także stany nowotworowe np. kosmówczaka, czy też stany zapalne.[/QUOTE]

Straszne to wszystko :hmm:
AZ się boje tych moich wyników histopatologicznych bardziej niż tej toxoplazmy itp :baffled:
W poprzednich ciazach badania robilam juz będąc w ciazy przedtem.nigdy się nie badalam dopiero pomyslalam o tym teraz gdy doszło do poronienia chociaż mam cały czas.nadzieje ze.to przypadek albo po prostu za stara juz na dzidzi jestem bo juz prawie 33 :blink:
Ale chciałabym tak bardzo mieć takiego maluszka :happy:jak ja kocham dzieci zawsze chciałam zostać przedszkolanka ale pojawiła się wiki potem następna i następna i za chwile w sumie jak bozia da.będę miała w domu własne przedszkole :biggrin2:

Do góry