aga bardzo madra z ciebie kobieta i to co piszesz jest dla mnie bardzo cenne.wczoraj przestawilismy łozeczko do salonu,spimy narazie tu.wlasnie wczoraj owinelam mala w rozek i do teraz to stosuje,bo jest spokojniejsza,jak zje to zasypia mi na rekach po kilku minutach.staram sie wkladac ja pozniej do lozeczka.w nocy dzis budzila sie co 1.5h,ale juz bylo lepiej.moze to zasluga zmiany pokoju???? nie wiem.co do pomocy to mam tylko meza w domu,ale on malo siedzi z mala,karmi ja jak juz musi...cale dnie jest u mnie...nie wiem on twierdzi,ze ja wszystko robie lepiej niz on...a ja mu tlumacze,ze im czesciej bedzie ja przewijal,karmil itp to tez dojdzie do wprawy.jedynie co robi codziennie to kapie ja,ale po to juz ja sie nia zajmuje...wezmie ja wtedy jak juz sie wkurze,ze chce cos kolo siebie zrobic,ale tez na rekach ja trzyma chwile i wklada do bujaczka

...a ona potrzebuje bliskosci...
anty2 malej juz lepiej.mecza ja wzdecia,ale załatwia sie juz ładnie.
majra mała smoka nie chce,wypluwa.co do butli to tak,je dluuuugo i po mału i czesto

...ale teraz przez te wzdecia to jak je to okrutnie sie nadyma,prezy i wypluwa butle wiec trwa to dluzej...
bett jak sie czujesz???
marta1988 moze masaze i smarowanie amolem???? ja tak robilam.
anilek &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&.
miliondni &&&&&&&&&&&&&&& i dobrze,ze lekarz trzyma reke na pulsie.
hona kurka niedługo koniec

.kochana jak cie swedzi to sie smaruj,bo rozstepy ci sie porobia.mnie teraz po porodzie swedzi na piersiach i robia mi sie rozstepy

.
kwiatuszek23 ja tez malajestem i szczuplutk i w 17tc u mnie prawie nic nie bylo widac.kazdy mowil,ze nie wygladam na ciezarna.kazda kobieta ma inny brzuch.wszystko ma swoje zaleznosci.nie martw sie.ja wogole mialam maly brzuch nawet w 9 miesiacu.jak lezalam w szpitalu w 35tc to sie lekarki dziwiły,ze to ten tydzien jak porownywalam z innymi kobietami na tym etapie to wygladalam na 5 miesiac...
izw hormony swoja droga,ale jak jest napiecie w domu to tez nie jest dobrze.wiem jak doluje brak kasy i perspektyw na zycie jeszcze w takim momencie.pamietaj,ze musisz zachowac spokoj,bo teraz juz dzidzia wszystko wyczuwa.
u nas juz ciut lepiej.dzis bylismy z mala u dziadkow meza...tam tez sie dzidzia urodzila-chlopiec jest 7 dni starszy od naszej Ali...kuzynka meza urodzila i ona zawsze jest najlepsza,najwspanialsza itd i dzis znowu sie to potwierdzilo...oczywiscie zachwyt nad nasza mala niemilosierny,ale juz zle,ze piersia nie karmie,ze sztucznym,ze jak to mozliwe,ze mała nie umie i nie chce ssac,ze pewnie przez to,ze bralam tyle lekow w ciazy to mała taka MAŁA i teraz ma problemy z wzdeciami itd,ze juz byla u lekarza,ze dostaje leki,ze kuzynka karmi piersia i jej synek juz sam głowe podobno trzyma

no nie wiem...tydzien roznicy jest i watpie w to bardzo...no,ale bywa...nio i,ze ona ma tyle pokarmu i,ze maly zdrowiusienki i wogole ahhh,...zesrac sie mozna z wrazenia...powiedzialam tyle,ze gdyby nie te leki to by jej na swiecie nie bylo...takie pieprzenie!!
a oto nasza duza juz Ala

dla e-cioteczek
Zobacz załącznik 499641
Karola to ,że mała w rożku spokojniejsza to naturalne ,bo w ciasnocie brzuszka była ostatnie miesiące i to jej właśnie skrępowanie rożkiem o tym przypomina.
Ze strony neurologii też jest na plus ,bo dotyk ścisły materiału daje dziecku maksymalne dobodźcowanie ciała czyli "karmi "mózg i dziecko się wycisza.
A trzecia kwestia to stała temperatura w rożku ,co dzieci ubóstwiają .
A teraz porcja ode mnie.;-)
Ala jest przecudna !!!!
Karolinka główkę trzymała już od 2 doby po urodzeniu
sama przekręciła się w łóżeczku z pleców na brzuszek na oczach lekarki

Jak miała 7 tygodni przekręcała się sama na boczki i z boczków na plecki.
I jak cudownie to robiła przez pierwsze tygodnie -tak cudownie przestała z dnia na dzień.

Zauważyłam od razu ,ale obserwowałam i nic z tym nie robiłam...
Skonsultowałam się tylko z neurologiem moim i rehabilitantką ,żeby się uspokoić.
Na tej wizycie dowiedziałam się bardzo ciekawych rzeczy ,o czym nie miałam pojęcia ...
Podzielę się z Tobą niektórymi faktami.
Duża cześć noworodków rodzi się ze Wzmożonym Napięciem Mięśniowym i jest to naturalne ,dlatego szybko robią postępy rozwojowe ,ale to napięcie ok 3 miesiąca się naturalnie zmienia.
W naszym przypadku się osłabiło i to podobno lepiej ,a w niektórych przypadkach pozostaje takie jakie jest lub się nasila.
Dziecko ,które w wieku 3-4 tygodni trzyma główkę to nie oznaka zdrowia ,tylko właśnie oznaka Wzmożonego Napięcia Mięśniowego !!!!
Jeśli przy tym maluch odwodzi główkę do tyłu i bierze rączki do dołu lub w tył to na 100% będzie musiał być rehabilitowany .
Bo widać już w tym wieku ,że jego napięcie mięśniowe nienaturalnie go wygina...
Kochana mam 3 dzieci i każde inne.
Nawet swoich nie jestem w stanie porównać ,bo się po prostu nie da
Klaudia jadła wszystko i tak solidnie wyglądała,

-Kuba prawie nic a wyglądał całkiem normalnie ,
Karola je wszystko co jej się da i ciągle jest głodna

Waży na 4,5 mies.7 kg ,więc wcale niewiele.;-)
I tak można sobie wyliczać i wyliczać .Tylko po co????
Każdy jest inny i każdy ma prawo do swojego własnego wizerunku.
Dziecko samo wie co dla niego najlepsze.

Dziecko w tym wieku jak Twoja Ala czasami musi dojrzeć i ona właśnie sobie dojrzewa.
Moja Karolcia też długo dojrzewała

Nawet się nie obejrzysz jak pewnego dnia tak po prostu ruszy Ci jak koń z kopyta z rozwojem.;-):-):-)
Jeśli chcesz to w ramach zabawy z malutką możesz jej robić ćwiczenia obrotowe wg NDT BOBATH
Regulują napięcie mięśniowe,stymulują -dostarczając dużo doznań dotykowych i priopriocepcyjnych dla mózgu dziecka ,a przede wszystkim są super zabawą dla mamy i maleństwa dając kupę radości.
cwiczenia obrotowe - YouTube
A tu wklejam Ci jeszcze fajny kalendarz rozwoju ,na którym ja troszkę bazuję ,ale bez przesady.;-)
Na końcu filmiku jest wyraźnie napisane:
Pamiętaj ,że każde dziecko rozwija się w swoim tempie !!!
1. miesiąc życia dziecka, niemowlę pierwszy miesiąc video - kalendarz rozwoju - www.mamazone.pl
Witajcie babeczki.
Zapalam swiatełka dla nowych aniołków.(*) (*) (*)
Witam nowe aniołkowe mamy.
W sobotę byliśmy na weselu ,więc jeszcze trochę wczorajsza jestem...
Mała na weselu spała tylko 3x po 15-20 minut ,a resztę przechulała z nami.
Tańczyła chyba z całym weselem...
Wczoraj za to w dzień odsypiała ,bo budziła się tylko na cyca
I tyle u nas.
Błoga cisza ,bo starszaki w szkołach,mała gaworzy na macie ,a ja do kompa chwilowo się dorwałam...
Miłego dnia
i fotka Karolisi w czapeczce do sukienki robionej kilka miesięcy temu. ;-):-):-)
Czapka powstała do stroju weselnego