majacyr
Fanka BB :)
Mój jak tylko się mała urodziła to go przytuliłam i mu pokazałam dzidzie.majacyr - bardzo bym chciała aby mój synek łatwo zaakceptował siostrzyczkę , ale mam obawy - mówię mu, że w brzuszku jest siostrzyczka , że będzie pomagał i będzie miał się z kim bawić , ale mam wrażenie, że on nic z tego nie rozumie tak naprawdę . ma teraz 1r i 7 m. mała urodzi się miesiąc przed jego drugimi urodzinami. Synek jest teraz bardzo zazdrosny o swojego tatę np jak się przytulamy to w najlepszym razie chce być też przytulony, ale często próbuje tatę odepchnąć . nie mam pomysłu jak go dobrze przygotować na nowego członka rodziny. Jak masz jakiś sprawdzony patent to będę wdzięczna za radę
jadwiga78 - to mamy już maluchy w podobnym wieku. tak jak pisałam wyżej mam obawy co do relacji synka z nowym maluchem, ale poza tym też tak jak ty jak sobie z dwójką poradzę . Czytałam niedawno, że wbrew opiniom to nie w wieku dwóch lat dziecko jest "trudne" ale właśnie zaczyna się ok 1,5 roku ( co u mnie się sprawdza), potem na 2 latka jest ok i prawdziwy bunt zaczyna się na 2,5 r. . mam nadzieję, że tak właśnie będzie , bo mała urodzi się właśnie prawie na jego drugie urodziny i chciałabym aby ten początek był naprawdę jak najmniej stresujący dla naszych pociech.
Mówiłam np żeby przyniósł pieluchę. Pozwoliłam zakładać ciuszki, a jak dzidzia zasypiała to zajmowałam się synkiem, żeby się nie czuł odrzucony.
Czasem miał swoje bunty lub fochy ale ogólnie dużo mi pomagał i mają do tej pory ze sobą świetną relację.