reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

reklama
Witajcie kobiety. Mam 45 lat i chciałabym urodzić dziecko. Wiem, że to dość późno, ale widzę, że jesteście w podobnym wieku. Mam kilka pytań:
- czy trzeba taką ciążę od początku suplementować lekami?
- czy w ogóle udało się Wam naturalnie zajść w ciążę w ty wieku?
- jak zniosłyście ciążę?

Dodam, że mam już 3 dużych dzieci a w grudniu br przeszłam poronienie w 7 tc

Witamy serdecznie .... mogę podzielić się z Tobą swoją skromna wiedzą... gdy poszliśmy do lekarza popytać co i jak to na początek skierowała mnie na badanie krwi dla kobiet które chcą zajść w ciąże czy czegoś już nie brakuje w organizmie czy potrzeba jakieś witaminy itd ... i umówiliśmy się odrazu na następna wizytę żeby wyciągnąć zabezpieczarke [emoji12](spirale) ... wtedy odrazu dowiedzieliśmy się ze wyniki są Ok .....Aha odrazu po pierwszej wizycie kazała kupić tabletki dla kobiet starających się o dzidziusia które zawierają kwas foliowy ... to narazie tyle bo dopiero po półtorej miesiąca dostałam okres wiec starania przed nami ale zaczelam już trzecie opakowanie tabletek wiec teraz to już przyjemne chwile i oczekiwanie na efekty naszej ,,pracy” [emoji16][emoji6]

Witaj czy wiesz może od którego tc mozna najwczesniej zrobic takie badania są one na fundusz czy prywatnie.
najlepiej od 15 tc, juz wtedy jest bezpieczniej jesli chodzi o poronienie. po 35r.z sa bezplatnie,musosz tylko zglosic sie do poradni grnetycznej na wywiad i obi daja Ci takie skierowanie i adresy placowek z nimi wspolpracujacymi.
Witajcie kobiety. Mam 45 lat i chciałabym urodzić dziecko. Wiem, że to dość późno, ale widzę, że jesteście w podobnym wieku. Mam kilka pytań:
- jak zniosłyście ciążę?

u mnie zupelnie z zaskoczenia i jak najbarfziek naturalnie. nie suplementuje niczym poza folikiem (teraz folik2). ciaze znosze tak jak pierwsza,bezproblemowo,bez mdlosci i innych atrakcji.
Powodzenia

chrzaszczyk ale ci fajnie ze juz 34tydz az mi zazdrosno ze ty juz na mecie . te tygodnie i ten stres, po kazdym tygodniu jest uff jaka to ulga ze jest ok i to czekanie czy wszystko bedzie dobrze. buziaki i trzymaj sie[emoji8]

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

Witaj czy wiesz może od którego tc mozna najwczesniej zrobic takie badania są one na fundusz czy prywatnie.
po 35 roku są na fundusz, ale musisz mieć skierowanie od ginekologa, który powinien Ci powiedzieć gdzie możesz takie badania zrobić. W poradni dowiedziałam się, że amnio robią w max 16 tygodniu, a z tego co się orientuję, to badania robią po usg genetycznym i po teście pappa, czyli jak usg masz najpóźniej w 13T5D, potem tydzień, na wyniki papa, i potem następny tydzień i mogą robić amnio, przynajmniej tak jest w Białymstoku.

- jak zniosłyście ciążę?

na pewno wcześniej trzeba brać kwas foliowy.
pytanie dlaczego było poronienie? jak Twoje wyniki, tarczyca? krew? Czy Twój lekarz coś określał?

Jestem już w 17 T, ciąża naturalna. Na razie ciąża była znośna, ale po świętach zaczynają mi trochę puchnąć nogi, więc zobaczymy jak bedize dalej, czy to że mniej ruchu, a więcej siedzenia? :)

Dzięki dziewczyny za szybkie odpowiedzi. Nie znana jest przyczyna poronienia. Nie robiłam też żadnych badań. Idę do ginekologa 8 stycznia i wszystkiego się dowiem. Obawiam się, że moje cykle choć regularne, to jednak są w dużej mierze bezowulacyjne. Jednak jakoś zaszłam w ciążę, tyle, że dość szybko się skończyła.
Czy uda mi się znowu zajść w ciążę? Czy ją donoszę?
Wiem, że jestem dość stara...

Dzięki dziewczyny za szybkie odpowiedzi. Nie znana jest przyczyna poronienia. Nie robiłam też żadnych badań. Idę do ginekologa 8 stycznia i wszystkiego się dowiem. Obawiam się, że moje cykle choć regularne, to jednak są w dużej mierze bezowulacyjne. Jednak jakoś zaszłam w ciążę, tyle, że dość szybko się skończyła.
Czy uda mi się znowu zajść w ciążę? Czy ją donoszę?
Wiem, że jestem dość stara...

Ejjjjj jaka stara ‍♂️...... jak to mówią trzeba być dobrej myśli i spróbować bo jak się nie spróbuje to się człowiek nie przekona .... zacznij już brać tabletki z kwasem foliowym dla kobiet chcących zajść w ciąże ... trzymam kciuki

Łykam od wczoraj kwas foliowy i czekam na miesiączkę. Od dwóch dni boli mnie brzuch i nic. To ma być pierwsza @ po poronieniu, a że było na wczesnym etapie i bez łyżeczkowania, to okres powinien być w miarę normalnie. Czekam więc cierpliwie.

reklama
chrzaszczyk ale ci fajnie ze juz 34tydz az mi zazdrosno ze ty juz na mecie . te tygodnie i ten stres, po kazdym tygodniu jest uff jaka to ulga ze jest ok i to czekanie czy wszystko bedzie dobrze. buziaki i trzymaj sie[emoji8]

A ja Tobie zazdroszczę- jak ja bym chciała być już w 15 tygodniu:) u mnie dopiero 7t.
I na razie bardziej liczę z ulgą kolejne dni niż tygodnie:-D
Chciałabym żeby to był radosny czas oczekiwania ale jest we mnie też dużo lęku, mam nadzieję że lżej mi będzie po 12 tygodniu.

Do góry