reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Malak ja wlasnie w tym miesiacu tak miałam ze jajnik mnie bolał ponad 8 dni....ale czuje ze kolejny cykl stracony ...piersi mnie bolą i za 4 dni @ powinna przyjsc wiec nie wiem jak to jest u Ciebie...
Ja w sumie w tym miesiacu i tak odpusciłam sobie bo moj maz ma kontuzje kolana .okazało sie ze na rtg jest jakas plama na kosci udowej ,wiec jakos mysli w tym cyklu skierowały sie na cos innego.
Do tego jeszcze troche problemów doszło wiec nawet nie miałam kiedy myslec o fasolce...tylko wlasnie ten jajnik mnie tak dosc długo bolał po owulacji...

reklama
Hej Malak :) Zawsze tuż przed i w trakcie jajeczkowania bolał mnie jajnik i dół brzucha więc może jesteś w trakcie?;) W cyklu, w którym zaszłam w ciążę bardzo bolały mnie piersi.

Malak , Annauelle robiłyście badanie AMH?Jeśli macie wątpliwości czy Wasze jajeczka się nie wyczerpały to polecam to badanie, chociaż nie daje ono 100 procentowej odpowiedzi na pytanie co z płodnością i co dzieje się z jajeczkami ale dużo można z niego wyczytać, przede wszystkim to ile nam jeszcze czasu zostało i czy trzeba się spieszyć ze staraniami. Jeśli poziom jest poniżej normy, wówczas oznacza to najczęściej problemy z płodnością. Ja przed ciążą zrobiłam to badanie i poziom wyszedł mi prawidłowy ale w dolnej granicy. Mój lekarz wytłumaczył mi, że wszystko jest ok ale należy się spieszyć. Ponadto zwrócił mi uwagę na to, że jakość tych jajeczek pomimo poziomu w normie nie zawsze jest dobra i wystarczająca do zapłodnienia, ponieważ natura tak to urządziła że jajeczka najlepszej jakości schodzą w pierwszej kolejności, kiedy jesteśmy młodsze;) Dlatego zaczęłam szukać w necie artykułów na temat czy można w jakiś sposób poprawić tę jakość jajeczek i zaczęłam stosować dietę, która ma wpłynąć na ich poprawę. Poniżej wklejam Wam artykuły, które czytałam:

Link do: Obniżona rezerwa jajnikowa (niskie AMH) i dieta - towsrodku.pl
Link do: Jak naturalnie wspomóc płodność? - DomZdrowia.pl
Link do: » DIETA A PŁODNOŚĆ
Link do: Wpływ diety na płodność - rozmowa z Sylwią Leszczyńską
Link do: Dieta polecana przy in vitro i naturalnych staraniach | Zmagania z niepłodnością (UK i Polska)
Link do: NA ZDROWIE - Jestes Tym co Jesz i Myslisz : Odzywianie przy IVF (i nie tylko)

Dziewczyny nie wiem czy bierzecie jakieś suplementy, ja łykałam wit. D3, ubichinol i olej z wiesiołka przed owulacją, u mnie poskutkowało :)

Kochana Anika76 dziękuję za podpowiedź tyle tylko ,że mieszkam w de i niewiem jakie ma nazewnictwo owe badanie. Mnie lekarz niby zrobił wszystkie i stwierdził że najmniejszego powodu nie ma by starać się o fasolke.Narazie póki co " ciężko " ale pracujemy moja @ ma się pojawić 03.11 więc czekamy.....jeśli się nie pojawi będę miała najlepszy prezent na 40 urodzinki .....oby✊✊✊

Anika 076 kochana i ja rowniez dziekuje za ciekawe info...oczywiscie i ja poszłabym na takowe badanie ale tutaj jak narazie jesli nie zajde przez kolejne poltora roku mam sie zjawic zeby dostac sie na jakiekolwiek badania :( powiem z przekonaniem ze w Pl pod tym wzgledem widze o wiele lepsza opieke lekarską...poza granicami czlowiek moze liczyc tylko na siebie...Ja do Pl szybko nie pojade bo niestety nie moge... :(
Jesli chodzi o suplementy to bralam dosc dlugo inofem, castagnus i wiesiołek...poza tym moj maz caly czas jest na Fermentilu Plus...

Kochana Anika76 dziękuję za podpowiedź tyle tylko ,że mieszkam w de i niewiem jakie ma nazewnictwo owe badanie. Mnie lekarz niby zrobił wszystkie i stwierdził że najmniejszego powodu nie ma by starać się o fasolke.Narazie póki co " ciężko " ale pracujemy moja @ ma się pojawić 03.11 więc czekamy.....jeśli się nie pojawi będę miała najlepszy prezent na 40 urodzinki .....oby[emoji110][emoji110][emoji110]
Czego z całego serca Ci zycze[emoji9]

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziękuję Chrzaszczyku.Z racji tego że weekend życzę wszystkim udanego...Ja niestety pracuje calutki ale dla tych co mogą niech wypoczywaja i zbierają siły na nowy tydzień. Pozdrawiam

Cześć dziewczyny,jestem załamana.....w czwartek musialam wykonać badania do pracy i wykonałem i....okazało się że mam niedoczynność tarczycy muszę zacząć brać thyroxine 75mg, mam niedobór witaminy D 3.......I najprawdopodobniej to przeszkadza w zajscia w ciążę. Boję się brać thyroxine bo nie wiem czy to nie zaszkodzi ...czy któraś z was miala bądź ma podobny problem?pozdrawiam serdecznie

Hej Malak :) nie załamuj się, nic strasznego się nie dzieje u Ciebie. Ja miałam podobnie, po ponad pół roku bezowocnych starań zrobiłam sobie poziom wit D3 i miałam na granicy normy więc włączyłam suplementy. Podobnie było z tarczycą, wynik niby nie wskazywał na niedoczynność ale moja endokrynolog powiedziała, że jest za wysoki do zajścia w ciążę bo powinien być poniżej 2, a ja miałam 3. Lekarka przepisała mi euthyrox 50 mg i po pół roku zaszłam w ciążę :) Leki muszę brać do końca ciąży, dodam że wyniki po lekach mam rewelacyjne. Nie przejmuj się te leki są bezpieczne:)

reklama
Do góry