to nie jest źle po 2 cm, pytanie jak są umiejscowione w głąb, czy bardziej powierzchniowo.W obrebie przedniej sciany dwa obszary o obnizonej echogenicznosci o wym 24,8x 22,4 x 17,3 mm I 17,6 x 21,4 x 15,5 mm.Kolejne dwa obszary o obnizonej echogenicznosci o wym.30,5x 14,3 x 29,7 mm I 25,5x 16,6x 24,6 mm w obrebie tylnej sciany
Mam dwa mięsniaki jeden przy szyjce macicy, a drugi na bocznej ścianie lewej i też maja koło 24-2,6 cm. W pierwszej ciąży lekarz też miał obawy jak to będzie, czy będą się rozciągać z macicą, czy będą blokować rozciąganie, okazało sie, że rozciągały się
Dla mojego lekarza mięśniaki na macicy to wskazanie do cc i od razu i zapowiedział, już na pierwszej wizycie, kiedy jeszcze nie myślałam o porodzie sn, że tylko cc. Powiedział też, że parę lat temu, to zdarzały sie przypadki, że podczas cc lekarz usuwał te mięśniaki, ale było dużo powikłań (np. krwotoki) i teraz nikt tego nie robi podczas porodu.
Ale w dalszej rodzinie, był taki przypadek w zeszłym roku, że dziewczyna też miała mięśniaki i chodziła do jakiejś lekarki w Łodzi (tam się przeprowadzili) i ta powiedziała jej, że z mięśniakami może rodzić sn. Matka dziewczyny notabene jest położną i pracowała u tego gin, do którego ja chodziłam i wiedziała co on sądzi o porodzie i mięśniakach (a do gina na pierwszą wizytę trzeba czekać 2-3 miesiące i to wizytę prywatną!, więc zły nie jest) - ale poparła lekarkę, której nie znała. I dziewczyna rodziła w Łodzi sn, podczas porodu był krwotok, ale macicę udało się oszczędzić, dziecko około 6 miesiąca wylądowało w szpitalu - podejrzewali już sepsę, ale potem okazało się, że przy porodzie został mu w płucach płyn. Ani matka, ani ta dziewczyna za bardzo o tym porodzie sn nie chciały rozmawiać, a mnie temat bardzo interesował, bo też mam mięśniaki, ale odpuściłam pytania.
Ostatnia edycja: