reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Oj juz nie umniejszajmy sobie. Nie jesteśmy aż takie głupie. Wszystko po prostu szybko się zmienia, co chwila coś ulepszaja, a to co człowieka w danym momencie nie dotyczy to i nie interesuje się tym i tyle.[emoji4] Ten co udaje eksperta od wszystkiego tak naprawdę jest ekspertem od niczego.[emoji38] Będziesz robiła dodatkowo genetyczne badania typu nifty?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
Zastanawiam się właśnie nad dodatkowymi badaniami , powiem szczerze, ze mam mieszane odczucia- waham się , a Ty ?

reklama
Zastanawiam się właśnie nad dodatkowymi badaniami , powiem szczerze, ze mam mieszane odczucia- waham się , a Ty ?
Zdecydowaliśmy się na te bezinwazyjne Nifty. Ale jeszcze przed pobraniem krwi poprosiłam pielęgniarkę o chwile namysłu i ostatecznie kazalam pobrać próbkę do badania. Naszczescie wszystko ok[emoji4]dało mi to komfort, spokój.

Zdecydowaliśmy się na te bezinwazyjne Nifty. Ale jeszcze przed pobraniem krwi poprosiłam pielęgniarkę o chwile namysłu i ostatecznie kazalam pobrać próbkę do badania. Naszczescie wszystko ok[emoji4]dało mi to komfort, spokój.

Jak mogę zapytać jaki był koszt ? Słyszałam , ze te badania są bardzo drogie ? Powiem Ci, ze zastanawiam się nad zrobieniem ale boje się chyba :((

Jak mogę zapytać jaki był koszt ? Słyszałam , ze te badania są bardzo drogie ? Powiem Ci, ze zastanawiam się nad zrobieniem ale boje się chyba :((
To zależy od miasta i placówki. Jestem z lubuskiego i u nas najtaniej wyszło 2100 zł, wynik miałam po około tygodniu. Odrazu poznałam też płeć dziecka...też się bałam ale wolałam wiedzieć na czym stoję. Wcześniej nasłuchałam się różnych historii i chciałam jednak sprawdzić.

To zależy od miasta i placówki. Jestem z lubuskiego i u nas najtaniej wyszło 2100 zł, wynik miałam po około tygodniu. Odrazu poznałam też płeć dziecka...też się bałam ale wolałam wiedzieć na czym stoję. Wcześniej nasłuchałam się różnych historii i chciałam jednak sprawdzić.

A to nie jest strasznie myślałam, ze kwota jest dużo większa :)) ale nadal nie jestem pewna , i chciałabym i boje się :(( jutro idę do lekarza , porozmawiam z nim zobaczę co mi powie , mamy jeszcze trochę czasu i musimy porządnie z mężem zastanowić się :))

A to nie jest strasznie myślałam, ze kwota jest dużo większa :)) ale nadal nie jestem pewna , i chciałabym i boje się :(( jutro idę do lekarza , porozmawiam z nim zobaczę co mi powie , mamy jeszcze trochę czasu i musimy porządnie z mężem zastanowić się :))
Witaj Izolda :) Cieszę się, że nasze grono dojrzałych ciężarówek się powiększa ;) Nic się nie martw, będzie wszystko dobrze. Macierzyństwo w tym wieku ma zupełnie inny, głębszy wymiar :)Teraz będąc w ciąży widzę tę różnicę w porównianiu do mojej ciąży kiedy miałam około 20 lat. Myślę, że wraz z wiekiem zdobywamy doświadczenie życiowe i osiągamy pewną dojrzałość emocjonalną, u mnie to sprawiło że jestem w pełni gotowa na bycie mamą, ale to też dzięki stabilizacji zawodowej i materialnej, którą osiągnęłam, a której w poprzedniej ciąży nie miałam.
Co do testów Nifty, to gorąco polecam, chociaż uważam, że są one dla osób zdecydowanych jaką podjąć decyzję, w przypadku gdyby wynik nie był pozytywny. A już obowiązkowo powinnaś zrobić testy pappa. U nas sytuacja wyglądała w ten sposób, że założyłam, iż wykonamy testy Nifty w przypadku kiedy test pappa nie wyjdzie dobry. Test pappa wyszedł dobry, może nie super dobry jak w przypadku młodszych kobiet ale dobry i lekarz stwierdził, iż nie widzi wskazań do Nifty. Nie byłam jednak do końca spokojna bo nie miałam czarno na białym, że na 99 procent dziecko jest zdrowe, a pappa to statystyka i daje około 90 procent i zaczęłam się zastanawiać nad Nifty. Zrobiliśmy je i nie żałujemy, to była cena za mój spokój :)

reklama
Do góry