reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Marbia no u mnie pierworodny 4150 -56 cm ,drugi 3900-62 cm ,a Amelka 2540-50 cm ale ona nadal jest drobniutka widać taka jej uroda:-) :)
Nieufna badania prenatalne to tak naprawdę statystyki i wszystko zależy od tego czy chcesz rodzić jak chcesz mimo wszystko to badania usg dają jakieś wskazówki no i niezapomniane chwile zobaczyć po raz pierwszy malęństwo:yes:,amniopunkcja wiąże się z ryzykiem nie dużym no i jak zawsze 100 % pewności tez nie daje.Ja nie robiłam bo z wyników wychodziło 116:1 ,że może być ZD ,a ryzyko uszkodzenia,poronienia w amniopunkcji to 100:1 ale ja i tak bym rodziła więc po co .No ale to kwestia indywidualna .

reklama
Dziewczyny a czy możecie coś napisać o badaniach prenatalnych? Czy miałyście np amniopunkcje, jakie ryzyka po usg?
ja mialam w 13 tyg w uk badanie usg i krwi - usg wyszo prawidowo a z krwi ryzyko niskie 1:2500 (gdzie za ryzyko uwazaja 1:150)
w polsce w 14 tyg z usg wynik :
trisomy 21 - ryzyko podstawowe 1:97, ryzyko skorygowane 1:550
trisomy 18 - ryzyko podstawowe 1:256, ryzyko skorygowane 1:925
trisomy 13 - ryzyko podstawowe 1:797, ryzyko skorygowane 1:6035

nie bardzo to rozumiem, ale lekarka mówila ze jest ok i nie potrzebuje innych badan. Malutka urodzila sie zdrowa.

Ostatnia edycja:
Po usg: kość nosowa widoczna, NT czyli przezierność karkowa 1,2mm, ryzyko t21 1:770, t19
8 1;1773, T13 1:5582. Serduszko ok
Test pappa wyszedł mi też prawidłowy, nie ma wskazań do amniopunkcji. Czekam teraz teraz na usg połówkowe.

Gratulacje!!!! Jak się czujesz, jak tam córeczka ?

miała 3700 g i 57 cm. uczymy się wszystkiego powolutku. Na razie nie mogę narzekać zbytnio na płacze czy kupy :)
Większy problem mam z blizną po cc, bo nic chce się goić i zrobiła się kieszonka, która nie zarasta :(
po posiewie wyszła enterococcus faekalis - i na razie każą ranę przemywać wodą utlenioną. antybiotyku nie dają bo kp.

reklama
Nieufna, nie jest. Karola rodzilam majac prawie 44 lata, rodzilam SN, tylko bardzo naciskali na ZZO bo "w razie czego beda podpieci". Uparlam sie ze nie chce zadnych znieczulen majacych wplyw na akcje porodowa lub dziecko, stad byla cala akcja. Coz.. Na Polke trafili. ;)

Do góry