reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Hejka😊 ja dziś dokładnie 33+5. Początki były ciężkie, co chwilę coś.. Na tą chwilę, czuję się dobrze jest mi po prostu ciężko, bardzo cierpną mi nogi, jestem opuchnięta i nie mogę spać w nocy, szyjka 3 cm. Za tydzień kolejna wizyta i chyba zapadnie decyzja kiedy cc🤔

reklama
Z tego co piszesz wnioskuje ze u Ciebie ciąża przebiega bez komplikacji - super!
U mnie niestety od 20tc same komplikacje... skracajaca się szyjka i skurcze. Od 23tc mam założony pessar i leżę. Byłam w szpitalu gdzie leżałam 8 tyg. Aktualnie jestem w domu ale siedzę na tykającej bombie - nie mam na razie terminu cesarki - jak uda mi się wytrzymać do 37tc (aktualnie jestem w 33tc skończonym) to w połowie listopada mam mieć cesarkę. Jest to moja pierwsza ciąża, dwukosmowkowa, dwoowodniowa. 2 dziewczynki w brzuchu 😊Niestety nie czuje się najlepiej, wszytsko mnie boli, podbrzusze, więzadła a z racji tego ze jedna jest ułożona bardzo nisko to jak tylko wstaje to czuje straszne napieranie w dół 😢 mam nadzieje ze Ty się lepiej czujesz!
Ja mam parkę, chłopiec u góry, dziewczynka na dole. To moja druga ciąża, mam już córkę 6letnią i przy niej miałam problemy to teraz od 7tyg mam luteinę 2xdziennie. Ogolne samopoczucie bylo dobre ale od 3mcy boli mnie miednica i więzadła ani chodzić ani się obrócić z boku na bok, ale to tylko kosmetyka przy Twoich problemach. Jedynie teraz się przestraszyłam bo mam bóle miesiaczkowe co jakis czas, czytalam ze to skurcze przepowiadające, boje się, że odejdą mi wody za wcześnie tak jak w pierwszej ciąży.

Hejka😊 ja dziś dokładnie 33+5. Początki były ciężkie, co chwilę coś.. Na tą chwilę, czuję się dobrze jest mi po prostu ciężko, bardzo cierpną mi nogi, jestem opuchnięta i nie mogę spać w nocy, szyjka 3 cm. Za tydzień kolejna wizyta i chyba zapadnie decyzja kiedy cc🤔
Hej, mi cierpną dłonie, same, przy chodzeniu, siedzeniu a szczególnie prawa i boli przy tym bardzo. Jak śpię na lewym boku to cierpnie mi prawa ręka. Puchną mi dłonie, miednica i więzadła w kroku bolą przy chodzeniu, lekarz gada, że jeszcze po porodzie bedzie bolalo. Ja mam dzis 33+4 i oba ułożone poprzecznie.

Hej, mi cierpną dłonie, same, przy chodzeniu, siedzeniu a szczególnie prawa i boli przy tym bardzo. Jak śpię na lewym boku to cierpnie mi prawa ręka. Puchną mi dłonie, miednica i więzadła w kroku bolą przy chodzeniu, lekarz gada, że jeszcze po porodzie bedzie bolalo. Ja mam dzis 33+4 i oba ułożone poprzecznie.
A jak z wyprawką? Masz już wszystko kupione?
Mi brakuje tylko laktatora i wózka. Ale wózek to po narodzinach z racji jego ceny, poczekam na kase z PZU 😜 jednak ten Bugaboo juz mam kilka ofert obserwowanych i modlę się żeby mi nikt jakiegoś nie kupił 😃

No to nie jest tak lekko jak już jeden brzdąc w domu i domaga się uwagi..😊
Ja biorę progresteron 2x dziennie, magnez 4 razy dziennie, żelazo i wiadomo o witaminy. Podczas chodzenia też mnie bolą więzadła i ciągnie mnie w pachwinach i czuję nacisk na podbrzusze więc przyszedł czas, że musiałam przystopować chociażby z chodzeniem bo nawet zwykle zakupy w markecie kończyły się bólem no i strachem.. No to ja mam tak samo z nogami, nie dość że nie można się normalnie przewrócić z boku na bok człowiek się kula, to właśnie co chwilę muszę zmieniać pozycje przez ból nóg.
Dziewczyny się bardzo cisną ogólnie i w sumie nie wiem czy to skurcze czy ta na dole tak naciska bo czasami jak mnie skurcz weźmie to w powietrze bym poszła hehe i też mnie dodatkowo stresuje. W ciągu 2 tyg szyjka skróciła mi się z 4.3 cm do 3cm..
Wyprawke mam kompletna właśnie oprócz laaktatora i wózka ale w sumie to się nie spieszyłam z nią za bardzo, no a że teraz już w każdej chwili może się zacząć to lepiej że wszystko jednak w domu jest. Wózek mąż kupi już po porodzie. Co do wózka to był dylemat między bugabo a dorjan quick twin i wybór padł jednak na dorjan. Oglądałam obydwa wózki, przyjechałam się po sklepie i powiem tak. Bugabo fajny, ładny, zgrabny, nowoczesny, przedewszystkim lekki ale gondole jak i siedziska spacerowe są naprawdę w rzeczywistości bardzo malutkie, dla mnie za małe, ja rozumiem że bliźniaki są mniejsze ale całe życie mniejsze nie będą hehe. Do tego siedzisko kubełkowe, w którym można zacząć wozić maluchy dopiero jak będą samodzielnie siedzieć a wiadomo, że są dzieciaczki które jak tylko troszkę podrosną nie tolerują za bardzo gondoli są nerwowe i płaczliwe. Co do dorjana, bardzo ładny wizualnie jak dla mnie w rzeczywistości wygląda o niebo lepiej niż na zdjęciu, również lekko się prowadzi i przedewszystkim jest więcej miejsca dla dzieciaczków, widać to już gołym okiem. Wybrałam więc wydaje mi się opcje wygodniejsza dla dzieci. Co prawda po jakimś czasie i tak pewnie będzie zmiana na spacerówkę ale jednak jak przemyślałam sobie wszystkie za i przeciw to jednak dorjan. Warto naprawdę obejrzeć wózek przez zakupem a nie kierować się wyłącznie opinia innych bo ja też byłam zdecydowana na bugaboo a jednak zmieniłam zdanie ale wiadomo to już indywidualna decyzja 😊
Na koniec dodam, że to moja pierwsza ciąża, dziewczynki i również ułożone poprzecznie 😊

A brzuszek masz duży? Bo mi wszyscy mówią, że jak na bliźniaki to maly🤔
To mnie teraz zagięłaś z tym wózkiem, zaś będę się zastanawiać🤔. A co do brzucha to wydaje mi się że jest porównywalny do poprzedniej ciąży, ewentualnie bardziej do przodu wysunięty a nie rozlany po bokach. W pierwszej ciąży przytyłam 35kg,teraz sie pilnuje, ale jest już 20kg na plusie, ale się tym nie stresuje,bo to jednak dwójka. Jest tylko bardzo zaokrąglony, taka piłka lekarska.

A nie masz możliwości gdzieś podejrzeć w jakimś sklepie? No bugaboo jest naprawdę ładny i tako gadzeciarski ale jest naprawdę malutki w porównaniu z dorjanem. Więc dlatego warto zobaczyć przed zakupem. Napewno są zwolennicy jednego i drugiego i tacy którzy będą krytykować więc uważam, że warto zobaczyć, dotknąć i samemu zdecydować 😊

A nie masz możliwości gdzieś podejrzeć w jakimś sklepie? No bugaboo jest naprawdę ładny i tako gadzeciarski ale jest naprawdę malutki w porównaniu z dorjanem. Więc dlatego warto zobaczyć przed zakupem. Napewno są zwolennicy jednego i drugiego i tacy którzy będą krytykować więc uważam, że warto zobaczyć, dotknąć i samemu zdecydować 😊
W Katowicach maja Dorjana i Bugaboo w jednym sklepie to w weekend się przejedziemy obejrzeć.

reklama
Do góry