reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

@Aniutek89 ja chyba osiwieje przez te 2tygodnie. Cały czas zastanawiam się, czy ten ból jest taki "normalny" jak mowi położna, czy nie. Wiem, że jakbym teraz pojechała do szpitala to już pewnie by mnie zostawili a nie mam pewności, czy to nie moja panika wychodzi. Pochodzilam dużo więcej, to boli. Gdyby zaczęły się skurcze regularne to bym wiedziała, co robić.;) a tak, to czekamy.
U Ciebie dziewczynki dużo się ruszają?
Ewelina a u Ciebie? Gdzieś w tej ciazy zatracam granicę, co jest naturalne i ok, a co nie:szok:

reklama
38 tydzien to juz jest donoszona ciaza nawet u pojedynczej ciazy. Chyba w blizniaczej to szybciej mowi sie o ciazy donoszonej. Ja gdzies wyczytalam ze 36 tydz ale w sumie to na roznych stronach roznie pisza. Dlatego pytalam. Wy jestescie juz na koncowce to na pewno wasza wiedza o podwojnej ciazy jest ogromna

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

@Aniutek89 ja chyba osiwieje przez te 2tygodnie. Cały czas zastanawiam się, czy ten ból jest taki "normalny" jak mowi położna, czy nie. Wiem, że jakbym teraz pojechała do szpitala to już pewnie by mnie zostawili a nie mam pewności, czy to nie moja panika wychodzi. Pochodzilam dużo więcej, to boli. Gdyby zaczęły się skurcze regularne to bym wiedziała, co robić.;) a tak, to czekamy.
Ewelina a u Ciebie? Gdzieś w tej ciazy zatracam granicę, co jest naturalne i ok, a co nie:szok:
U mnie córeczka po prawej stronie jest bardzo ruchliwa od początku jest z niej nie źle ziółko ;-) a córa po lewej grzeczna troche po kopię ale więcej śpi niż się rusza może dlatego jest większa od tej po prawej :-) a bólów brzucha czy twardnienie brzucha nie odczówam. Jedynie co to bardzo ostatnio swedzi mnie brzuszek ale to normalne :-)

Rozumiem Cię :-) jak do tej pory, to zachowywałam spokój. A od jakiegoś tygodnia zaczynam panikować przez te skurcze. Siedzę w necie i 50ty raz czytam różnice pomiedzy skurczami przygotowującymi a porodowymi i wszędzie dopatruje się tych drugich. A za chwilę sama muszę uspokajać męża, że to jeszcze nie to, bo przeze mnie i jemu się udziela :-) niby powtarzam sobie, że w razie porodowych "na pewno będę wiedziała" ale na dłuższą metę to nic nie daje. Dziewczynki ostatnio jakby trochę mniej się ruszają, ale czuję je cały czas. Więcej kopią jak np. za długo jestem na nogach i za mało odpoczywam. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Nie mam żadnego porównania i ciężko mi stwierdzić... :-)
38 tydzien to juz jest donoszona ciaza nawet u pojedynczej ciazy. Chyba w blizniaczej to szybciej mowi sie o ciazy donoszonej. Ja gdzies wyczytalam ze 36 tydz ale w sumie to na roznych stronach roznie pisza. Dlatego pytalam. Wy jestescie juz na koncowce to na pewno wasza wiedza o podwojnej ciazy jest ogromna

No tak piszą, że 36 tc u bliźniaków jest tak jakby bezpieczny i donoszony. Ale prawda jest taka, że liczy się każdy dzień i tydzień i im dłużej w brzuszku posiedzą tym lepiej. Z każdym tygodniem jest coraz bezpieczniej :-) gdzieś czytałam, że dzieci urodzone przed 36 tc to wcześniaki, a przed 28 tc to skrajne wcześniaki

U mnie córeczka po prawej stronie jest bardzo ruchliwa od początku jest z niej nie źle ziółko ;-) a córa po lewej grzeczna troche po kopię ale więcej śpi niż się rusza może dlatego jest większa od tej po prawej :-) a bólów brzucha czy twardnienie brzucha nie odczówam. Jedynie co to bardzo ostatnio swedzi mnie brzuszek ale to normalne :-)
U mnie też ta po prawej bardziej ruchliwa :-)

U mnie też ta po prawej bardziej ruchliwa :-)
U mnie też po prawej córcia i bardziej ruchliwa niż brat;)
Skurcze te słuszne będą trwać ok. 30sek i ból puści na jakiś czas. Będą się tak powtarzać, aż będą regularne i coraz częstsze. Nie pomylisz je z niczym.
Moje dzieciaki mają tak mało miejsca, że ich naprezanie się jest nawet bolesne. A ja z tych wytrzymałych na ból;)

U mnie też po prawej córcia i bardziej ruchliwa niż brat;)
Skurcze te słuszne będą trwać ok. 30sek i ból puści na jakiś czas. Będą się tak powtarzać, aż będą regularne i coraz częstsze. Nie pomylisz je z niczym.
Moje dzieciaki mają tak mało miejsca, że ich naprezanie się jest nawet bolesne. A ja z tych wytrzymałych na ból;)
No właśnie chyba ten brak miejsca i ich ruchy miedzy innymi wywołują te napięcia brzucha. No to dobrze, że jesteś wytrzymała na ból, ja raczej też, dlatego denerwuję się, że mogę za późno zauważyć jakby się faktycznie zaczęło :-) a do szpitala mam 70 km i do tego męża który by musiał po mnie przyjechać te 70 km :szok:. Bo chwilowo mieszkamy ze sobą tak jakby 2 dni w tygodniu, ze względu na remont, którego musi pilnować. Ale przecież wcale się tym nie denerwuje :D trzymam za Ciebie kciuki, żebyś dotrwała jednak z tymi bólami do terminu ❤

No właśnie chyba ten brak miejsca i ich ruchy miedzy innymi wywołują te napięcia brzucha. No to dobrze, że jesteś wytrzymała na ból, ja raczej też, dlatego denerwuję się, że mogę za późno zauważyć jakby się faktycznie zaczęło :-) a do szpitala mam 70 km i do tego męża który by musiał po mnie przyjechać te 70 km :szok:. Bo chwilowo mieszkamy ze sobą tak jakby 2 dni w tygodniu, ze względu na remont, którego musi pilnować. Ale przecież wcale się tym nie denerwuje :D trzymam za Ciebie kciuki, żebyś dotrwała jednak z tymi bólami do terminu ❤
Właśnie też się boję tego, że mam bóle brzucha i czym one mogą być spowodowane. Boję się, że nie zareaguje a coś może się dziać maluszkom. Wolałabym chyba urodzić tydzień wcześniej, ale to maluchy zdecydują, kiedy będą się pchać.;)
To.ja Ci życzę, żeby Twój mąż był przy Tobie jak się zacznie akcja.:D

A w ciazy blizniaczej taki porod to na jaki tydzien przypada ? Przepraszam ze pytam ale jestem zielona jesli chodzi o przebieg ciazy blizniaczej

Mi położna powiedziała, że jak donoszę dzieciaczki do 36 tygodnia, to wtedy będzie super.

A co do ruchów, to mi na razie jeszcze ciężko powiedzieć, która córa bardziej jest ruchliwa, ale mają jeszcze troszkę miejsca na swoje harce :)

reklama
Właśnie też się boję tego, że mam bóle brzucha i czym one mogą być spowodowane. Boję się, że nie zareaguje a coś może się dziać maluszkom. Wolałabym chyba urodzić tydzień wcześniej, ale to maluchy zdecydują, kiedy będą się pchać.;)
To.ja Ci życzę, żeby Twój mąż był przy Tobie jak się zacznie akcja.:D
Najważniejsze, że się ruszają, mój ginekolog to podkreśla :-) dzięki, właśnie tego mi trzeba :-D żeby mężuś był, kiedy będzie potrzebny :-)

Ostatnia edycja:
Do góry