reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Moje Male skonczyly 4 mce i szczerze to nie wyobrazam sobie wozka typu jeden za drugim,wole szeregowke,fakt ze do zadnego sklepu nie wjade i w drzwi mieszkaniowe sie nie miesi ale wagonowka chyba ma troche podobnie z racji dlugosci.Zobaczymy jak bedzie gdy Male beda jezdzic w spacerowkach:)

reklama
A ja sie uparlam na jeden obok drugiego :) upatrzony mam tfk twinner twist duo chyba tak sie nazywa. U mnie tez poki co jest mowa o 38tc i cc. Zeby tylko grzecznie siedzieli. Ladyk a gdzie rodzisz bo widze ze z wwy? No i moi chlopcy tez maja swoje pokoje i talerze :). Ktory u ciebie tydzien? W ogole jak u was z wizytami? Ja poki co mam co 4 tyg. Z tym ze zawsze z usg i pomiarem szyjki. Nie wiem czy po 30tc powinno być częściej? A i chodze na nfz i sie zastanawiam czy przy ciazy dwoowodniowej i dwukosmowkowej potrzebne bedzie robienie przeplywow po 30tc bo nie zapytalam dr a niestety panstwowo w zdrowej ciazy sie nie należy. Robiłam prywatnie i zastanawiam sie czy powtarzać

Jestem w połowie 33 tc. Będę rodziła w Szpitalu św. Rodziny na Madalińskiego. Tam też w poradni przyszpitalnej prowadzę ciążę. Poprzednią ciążę też tam prowadziłam i rodziłam. Wizyty od początku ciąży mam co 2 tyg. Głównie chodzi o kontrolę szyjki. W poprzedniej ciąży mi się skracała, 2x lądowałam na patologii. Dlatego w tej ciąży od początku zapobiegawczo przyjmuję luteinę. USG miałam standardowo, jak w ciąży pojedynczej prawidłowo przebiegającej. Teraz będę miała trochę częściej. Ostatnie miałam 6 sierpnia, a kolejne 31.08. Przy każdym USG miałam też pomiar szyjki. Badanie przepływów miałam podczas USG genetycznego 11-13 tc. Odnośnie porodu, to pewnie dowiem się więcej na konsultacji w przyszłym tygodniu. Listę pytań już mam dłuuuugaśną ;-). Zdecydowaliśmy się na wózek 1 za 2 właśnie ze względów gabarytowych. Wózek będziemy trzymać w schowku, a tam jest wąsko.

Ja tylko dodam ze w Peg perego dzieciaki miga siedzieć twarzą do siebie wiec maja kontakt ze sobą :) i jak dla mnie mieszkanki miasta i to z bloku wyjście idealne:)

Wtrącę 3 grosze, bo właśnie przerobiłam temat wózka.
Dzieci urodziny się w 36 tygodniu drobne jak na standardy wózków (2,4 i 2,8kg). Od poczatku jeździły w ABC Design jeden obok drugiego, w miękkich gondolach. Było super, wózek mieścił sie w każde drzwi (ma 76cm), miałam oko na dzieciaczki, jeden ruch i mogłam poprawić im kocyk czy dać smoczka. Gondole były bardzo przydatne, gdy znosiłam dzieci z góry na dół po schodach. Kiedy jednak skończyły 4 miesiące, wózek okazał sie za maly. Dzieci rozpychały sie, biły po buzi, jedno budziło drugie. Wtedy podjęłam decyzję o zakupie wózka jeden za drugim. Zależało mi na czymś solidnym, bez gondol, ale z rozkładaną na płasko spacerowka. Dzieci jeszcze nie siedzą, ale lada moment juz tak. Chciałam jeszcze foteliki wpinane w stelaż. Wybrałam Peg Perego Duette, oczywiście wersje używaną. Tropiłam portale, aż znalazłam okazję - 700zl za spacerówki z fotelikami i bazami. Wózka używam od 2 tygodni i jestem bardzo zadowolona, kierownica to mistrzostwo świata! Duże kola, sporo miejsca i różne kombinacje ustawień siedzisk /fotelików. Wózek dobrze sprawdza się na polnych drogach (mieszkam na wsi pod lasem), jak i w mieście. Denerwuje mnie tylko chybotanie sie na nierównościach (szyszkach, gałęziach), ale tak jest z każdym wózkiem jeden za drugim.
Co do przepływów - w kazdej ciąży bliźniaczej powinno być robione to badanie. Ja ciążę prowadziłam w ramach nfz i choć mój lekarz nie miał odpowiedniego sprzętu w gabinecie to dostawałam skierowania. Na badanie genetyczne też zresztą (polecam Polna w Poznaniu).

Ladyk24na7 - z tym położeniem płodów to bywa różnie. Moje maluchy przekręcały się jeszcze w 34 tygodniu! Zajmowały wszystkie możliwe pozycje z wyjątkiem główkowo -główkowego. Co 2 tygodnie oglądałam na usg ich wygibasy

Hej dzięki za wszelkie info co do szerokosci wozka to myslalam o bbj citi mini ale te gondole sa malenkie. Ten tfk jest inaczej zrobiony gondole duzo szersze. Jak urodze w listopadzie spokojnie maluchy do wiosny powinny pojeździć. Kurcze trochę mi namieszalyscie tymi zaletami wozka jeden za drugim ale jeszcze myślę troche czasu jest chodź stres mnie ogarnal widząc ze u pazdziernikowych juz się zaczęło w tym mama bliźniąt. Cudownie ze wszystko ok. Oby dzieciaczki szybko rosły w siłę ;)

Hej dzięki za wszelkie info co do szerokosci wozka to myslalam o bbj citi mini ale te gondole sa malenkie. Ten tfk jest inaczej zrobiony gondole duzo szersze. Jak urodze w listopadzie spokojnie maluchy do wiosny powinny pojeździć. Kurcze trochę mi namieszalyscie tymi zaletami wozka jeden za drugim ale jeszcze myślę troche czasu jest chodź stres mnie ogarnal widząc ze u pazdziernikowych juz się zaczęło w tym mama bliźniąt. Cudownie ze wszystko ok. Oby dzieciaczki szybko rosły w siłę ;)

Żartujesz ze październikowe zaczęły już rodzic.. To na początek 3 trymestru trzeba mieć wszystko przygotowane

Żartujesz ze październikowe zaczęły już rodzic.. To na początek 3 trymestru trzeba mieć wszystko przygotowane

Ja jestem na październikowych mamach. Jest nas dwie mamy w bliźniaczej ciąży. Jedna już rzeczywiście urodziła. Urodziła też jedna mama w ciąży pojedynczej. Obie mamy miały schorzenia towarzyszące. Ja mam torby spakowane, zapięte i oczekujące ;-). Ale ja bym bardzo chciała, żeby moi chłopcy jeszcze 3 tyg. wytrzymali w brzuchu....

Ja jestem na październikowych mamach. Jest nas dwie mamy w bliźniaczej ciąży. Jedna już rzeczywiście urodziła. Urodziła też jedna mama w ciąży pojedynczej. Obie mamy miały schorzenia towarzyszące. Ja mam torby spakowane, zapięte i oczekujące ;-). Ale ja bym bardzo chciała, żeby moi chłopcy jeszcze 3 tyg. wytrzymali w brzuchu....

A mogę spytać jakie schorzenia? Co moze byc powodem wcześniejszego porodu?

reklama
Moje corcie do 35tc zmieniały położenie (a urodzily sie (35+1).
Nie wiem jaki macie typ ciąży blizniaczej,u mnie byla jednokosmowkowa dwuowodniowa,wizyty mialam co 2tyg.usg z przeplywami + badanie na fotelu.Od początku mówiono mi żebym była spakowana równo z rozpoczęciem sie 3 trymestru.Ciąży blizniacze sa ciazami wysokiego ryzyka,trzeba uwazac na siebie,kobieta nie musi miec zadnych schorzen ani chorob,nosi pod sercem dwoje dzieci jest to duze obciazenie dla organizmu,duza role odgrywa kosmowkowosc.
takze drogie kolezanki oszczedzac sie,nie zamartwiac i duzo odpoczywac,pozniej nie bedzie czasu na odpoczynek.

Do góry