reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Paulettah, przede wszystkim cholestaza może byc przyczyną wcześniejszego porodu. Ja jestem zdania, że nawet jeśli nie ma żadnych objawów to i tak warto zrobić badania. Była u nas jedna dziewczyna, która urodziła bliźniaczki w 25 tyg właśnie z powodu cholestazy. Wykryli ja dopiero po porodzie.

reklama
Ja miałam złe przepływy zły przyczep pępowiny i jedno dziecko nie przybierało i ciąża została rozwiązana w 31 tyg co do innych przyczyn to napewno szyjka i łożysko albo porostu poród dam sie zacznie o już nie można go powstrzymać czasem dziecia lepiej jest poza mama maja wtedy większe szanse ciąża mnoga to ciąża patologiczna a nie fizjologiczna ważny jest monitoring zwiekszona ilośc usg i badań żeby niczego nie przeoczyć ja już torbę miałam spakowana w 20 tyg bo od tego momentu zaczęły sie problemy i tak co dwa tyg biegałam do szpitala na badania z torba w razie czego

Mama ale dodaj dziewczynom dla otuchy ze teraz masz super synow rozrabiakow :) najmniej patologiczna jest dwuowodniowa dwukosmowkowa wtedy nie ma podkradania itp ale i tak to zawsze dwojka dzieci duzo większy wysilek dla organizmu. Ale będzie dobrze :) damy rade ;) ladyk24na7 a Madalinski jest ok na przyjecie blizniakow? Bo tam nie maja III stopnia. Ten szpital jest kolo mnie ale nawet nie bralam go pod uwagę.

Hehrhehe czas ciąży i szpitalny był chyba najspokojniejszym czasem im byli więksi tym było ciężej a teraz to już armagedon :)nie będę nikogo straszyć co do typów ciąży to najgorsza jednoowodniowa jednokosmowkowa

reklama
Mama ale dodaj dziewczynom dla otuchy ze teraz masz super synow rozrabiakow :) najmniej patologiczna jest dwuowodniowa dwukosmowkowa wtedy nie ma podkradania itp ale i tak to zawsze dwojka dzieci duzo większy wysilek dla organizmu. Ale będzie dobrze :) damy rade ;) ladyk24na7 a Madalinski jest ok na przyjecie blizniakow? Bo tam nie maja III stopnia. Ten szpital jest kolo mnie ale nawet nie bralam go pod uwagę.

Szpital na Madalińskiego od 32 tc jest w porządku. Ma 2 st. referencyjności. Normalnie odbierają tam porody bliźniąt. Wcześniej (czyli przed 32 tc), w razie problemów, trzeba się kierować do ośrodków z 3 st. np. Karowa, Pl. Starynkiewicza, IMiD na Kasprzaka. Ciążę w poradni przyszpitalnej normalnie od początku prowadzę na Madalińskiego.

Do góry