reklama
monia1110
Fanka BB :)
nowiec my juz po wizyciu u pani poloznej ze specjalizacja d.s cukrzycy ciazowej. musze powiedziec ze uspokoila mnie troszke, powiedziala ze napewno jest to typowa cukrzyca ciazowa i zaraz po powinna znikanc, jesli chodzi o maluszki to nie groza im zadne way genetyczne o ktorych sie naczytalam poniewaz wczesniej nie bylam chora. musza jednak nas kontrolowac zeby maluszki nie urosl zbyt duze i zeby sie za wczesnie nie urodzili. niestety istnieje mozliwosc ze przyszlosci maluszki moga byc w niwco wyzszym ryzyku zachorowalnosci na cukrzyce typu 2. a co do mnie to tylko musze zmniejszyc ilosc cukrow dostarczanych do oranizmu i 4 razy dziennie badac poziom glukozy specjanym aparacikiem bo nakluwania palca. no i za tydzien kolejna wizyta kontrolna. takze nie jest tak strasznie jak myslalam.
iws dla mnie w tescie bylo najgorsze to ze nie moglam nic zjesc az do drugiego pobrania krwi no i ze nie moglam opuszcza placowki szpitala przez 2 godz, strasznie sie wynudzialam. no ale zycze powodzonka )
iws dla mnie w tescie bylo najgorsze to ze nie moglam nic zjesc az do drugiego pobrania krwi no i ze nie moglam opuszcza placowki szpitala przez 2 godz, strasznie sie wynudzialam. no ale zycze powodzonka )
Gosia_x_bonus i gratis
naprawdę nie można opuszczać szpitala, czy przychodni ja zwariuję siedząc tyle czasu, tym bardziej, że mam bardzo blisko do domu, a tak będę wdychać grypska jakieś
monia1110
niewiem jak jest w polsce ale tutaj kazali zosytac na wszelki wypadek na terenie szpitala. a i ta cala glukoza nie jest taka zla, ja mialam nawet o smaku pomaranczowym
Hej mamuśki:-)
Nam dzisiaj sie 30tydzien zaczal!!! Co do ciuszkow to mam juz dosyc duzo i postanowilam wiecej nie kupowac. Na poczatke starczy. Teraz zamowimy lozeczka, posciel, pokupuje jakies pieluszki, kosmetyki potrzebne na poczatek a wozek po porodzie. Raczej Jumper Duo. Nawet juz dzisiaj sobie kupilam koszule do szpitala i wkladki laktacyjne:-) Powoli musze zaczac prac rzeczy i chcialabym torbe miec spakowana, zeby juz miec spokoj.
Ja glukoze po 2godz mialam 140..a norma jest własnie do 140. Takze lekarz powiedzial ze teoretycznie nie mam cukrzycy ale diete radzi zrobi. Tylko ciemny chleb, z owocow jedynie kiwi i grejfruty, zadnych sokow bo sa dosladzane..Jestem zrozpaczona, bo ja kocham slodycze i zawsze tak bylo. I nie umiem chyba bez nich zyc, no ale jak to ma wplynac na moje malutkie to chyba musze sie poswiecic!..i ok. 32 tyg mam powtorzyc test obciazenia glukoza! a to bylo takie niedobre..i to siedzenie w przychodnimyslalam ze tam zwariuje!
Ale najwazniejsze ze wszystko wporzadku z maluszkami. No i ze ja sie dobrze czuje, pomimo 12kg na plusie i wielkiego brzuchola
Nam dzisiaj sie 30tydzien zaczal!!! Co do ciuszkow to mam juz dosyc duzo i postanowilam wiecej nie kupowac. Na poczatke starczy. Teraz zamowimy lozeczka, posciel, pokupuje jakies pieluszki, kosmetyki potrzebne na poczatek a wozek po porodzie. Raczej Jumper Duo. Nawet juz dzisiaj sobie kupilam koszule do szpitala i wkladki laktacyjne:-) Powoli musze zaczac prac rzeczy i chcialabym torbe miec spakowana, zeby juz miec spokoj.
Ja glukoze po 2godz mialam 140..a norma jest własnie do 140. Takze lekarz powiedzial ze teoretycznie nie mam cukrzycy ale diete radzi zrobi. Tylko ciemny chleb, z owocow jedynie kiwi i grejfruty, zadnych sokow bo sa dosladzane..Jestem zrozpaczona, bo ja kocham slodycze i zawsze tak bylo. I nie umiem chyba bez nich zyc, no ale jak to ma wplynac na moje malutkie to chyba musze sie poswiecic!..i ok. 32 tyg mam powtorzyc test obciazenia glukoza! a to bylo takie niedobre..i to siedzenie w przychodnimyslalam ze tam zwariuje!
Ale najwazniejsze ze wszystko wporzadku z maluszkami. No i ze ja sie dobrze czuje, pomimo 12kg na plusie i wielkiego brzuchola
lolaa
Zaangażowana w BB
to chyba zalezy od pielegniarki, ja moglam jechac do domu i wrocilam po godzinie, i to do picia wcale nie bylo straszne, a na czcczo to nawet weszlonaprawdę nie można opuszczać szpitala, czy przychodni ja zwariuję siedząc tyle czasu, tym bardziej, że mam bardzo blisko do domu, a tak będę wdychać grypska jakieś
To dlatego kaza byc w przychodni 2 godziny bo powinno sie siedziec przez ten czas podobno. Nie chodzic..to chyba zalezy od pielegniarki, ja moglam jechac do domu i wrocilam po godzinie, i to do picia wcale nie bylo straszne, a na czcczo to nawet weszlo
lolaa
Zaangażowana w BB
a mojej siostrze jak byla w ciązy kazali zostac w przychodni i chodzic m.in. po schodachTo dlatego kaza byc w przychodni 2 godziny bo powinno sie siedziec przez ten czas podobno. Nie chodzic..
Znalazlam na stronie: http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/8021_cukrzyca_ci%C4%85%C5%BCowa_?.html, że:a mojej siostrze jak byla w ciązy kazali zostac w przychodni i chodzic m.in. po schodach
Krew pobiera się na czczo i 2 godziny od wypicia 75 g glukozy rozpuszczonej w 250-300 ml wody w ciągu 5 min. W tym czasie należy siedzieć, nie można przyjmować jakiegokolwiek pożywienia i nie można palić papierosów.
Ostatnia edycja:
reklama
lolaa
Zaangażowana w BB
ale ten test dotyczy diagnostycznego i byc moze to calkowicie cos inego niz przesiewowy ktory my przechodzimy, bo jest roznica w czasie czekania i ilosci pitej glukozy, mi np nikt nie mowil o specjalnych zastosowaniach przed badaniem.Znalazlam na stronie: Cukrzyca ciążowa – co to jest?, Openmedica Zdrowie, że:
Krew pobiera się na czczo i 2 godziny od wypicia 75 g glukozy rozpuszczonej w 250-300 ml wody w ciągu 5 min. W tym czasie należy siedzieć, nie można przyjmować jakiegokolwiek pożywienia i nie można palić papierosów.
Podziel się: