reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Potwierdziło się, że będą dziewczynki. Ucieszyłam się strasznie. Różnica w wadze zmiejszyła się znacznie :) Powiedzcie mi tylko ile mają Wasze szyjki? Ja pod koniec października miałam 34 mm a tydzień później ok. 30 (pomiary wyglądały raz 30,7 inny 29,9). Wiem, że norma jest do 25 - jak powiedział lekarz. Poniżej już zaczyna być problem. Jak jest u Was?

reklama
Anulka - jak tylko z nią pogadam to dam znać. Najlepiej dowiadywać się u doświadczonej mamuśki - ona powie co potrzebne faktycznie a co można sobie darować.
A może któraś z Was ma jakiś taki spis od A do Z wyprawki dla dzidziołków?
Wypytaj sie jak najwiecej:tak: A wyprawke wklejalam juz raz. Jest tutaj: https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/ciaza-blizniacza-19105/index77.html#post4371536, z neta jakas, dla jednej dzidzi ale sobie nia pomagam jak robie zakupy:-)

Witaj Pauli!!! To lez odpoczywaj! Czego sie nie robi dla dobra naszych maleństw;-) No i pisz do nas! Ja tez mam dziewczynki ale jednokosmowkowe:-)

Iws gratuluje córeczek!!! Widze, ze babski krag sie powieksza:tak:A co do szyjki to mi lekarz powiedzial tylko, ze jest ok, rozwarcia nie ma, ale nie podal jaka ma dlugosc..Tylko na polowkowym mi raz mowili o wymiarach szyjki..

Ostatnia edycja:
Iws moja ma raz 28 raz 31 a raz 37 mm, zalezy jaki lekarz mi mierzyl. przy polowkowym bylo niby 28, wczoraj w szpitalu 31, a moj GIN mowi 37. sama nie wiem komu wierzyc;(

witajcie, rzeczywiście ostatnio coś tu cichoooo.

Anulka - jak tylko z nią pogadam to dam znać. Najlepiej dowiadywać się u doświadczonej mamuśki - ona powie co potrzebne faktycznie a co można sobie darować.
A może któraś z Was ma jakiś taki spis od A do Z wyprawki dla dzidziołków?
jeśłi chcecie opinie doświadczonych mam bliźniakow, to polecam ten wątek Oczywiśćie jak wszędzie są różne opinie i trzeba sie zastanowic co samemu się woli czasem...

Witam dziewczyny,
dopiero co sie zalogowalam wiec przepraszam za wszelkie błedy popelnione przy logowaniu i pisaniu. jak wy jestem w ciązy bliżniaczej, dwu kosmówkowej. skonczył sie własnie 19 tydz. od piatku leze i trzese sie strasznie wszystko wina macicy, ktora mimo zazywania fenoterolu i magnezu stawia sie strasznie. wczoraj juz nie wytrzymalam i pojechalam na konsultacje do szpitala. zwiekszyli mi tylko dawke feno i odesłali do domu z informacja, ze jakby sie cos dzialo to mam wrcac z torbą;( i tak leze z nogami do góry od rana i wyczekuje kolejnego skurczu, nie moge wyluzowac. jestem juz po USG polowkowym i wiem, ze beda dziewczynki do tego male sie teraz zaczely wiercic i wszystko stalo sie takie realne, dlatego podwojnie sie denerwuje, zeby nic zlego sie nie stało. domyslam sie, ze ten temat poruszany byl juz pewnie nie raz ale nie mam nawet jak przetyczac wszystkich 93 stron tego forum. jezeli ktoraś z was przezywala cos podobnego i moze mnie podnieśc na duchu bede wdzieczna.​
witaj Pauli. Przede wszystkim postaraj si tak nie denerwować. Przynajmniej czujesz już swoje maluszki, ja jeszcze nie wiem kto mi w brzuchu siedzi i ciągle nic nie czuję... Jak sie objawia "stawianie się macicy"?Bo ja ciągle wypytuję mojego gina o moim zdaniem twardy brzuch ale on twierdzi że macica rośnie to i twardnieje, ale ja się boję ż coś przegapię itd... Na uspokojenie podaje mi że szyjka się nie zmienia więc jest dobrze ( czy Twoje problemy wywołują skracanie szyjki???)

Potwierdziło się, że będą dziewczynki. Ucieszyłam się strasznie. Różnica w wadze zmiejszyła się znacznie :) Powiedzcie mi tylko ile mają Wasze szyjki? Ja pod koniec października miałam 34 mm a tydzień później ok. 30 (pomiary wyglądały raz 30,7 inny 29,9). Wiem, że norma jest do 25 - jak powiedział lekarz. Poniżej już zaczyna być problem. Jak jest u Was?
moja szyjka zmierzona na USG w 13 tygodniu miałą 46 mm, i podobno się nie zmienia. Lekarz kontrolje ją co dwa tygodnie i zapowiedział mi że jak tylko się skroci to zakłada mi szew :/ A ja te dwa tygodnie nie mogę doczekać..
A czy nie wiecie czy można jakoś samemu skontrolować szyjkę? W metodach naturalnych jest badanie szyjki - czy jest wysoko i jak jest twarda. Ciekawe jak to sie, ma do ciąży?

Witam !!!
Jestem nowa i cieszę się, że Was znalazłam :)
Jestem w 25 tyg. ciąży bliźniaczej. (parka)
Od razu przechodzę do pytania, bo już nie mogę doczekać się odpowiedzi.
Martwią mnie ruchy dzieci. Otóż na usg lekarz poinformował mnie o położeniu dzieci: Lewa- chłopczyk, prawa-dziewczynka.
Czuję ruchy z obu stron brzuszka, ale jednak po prawej (dziewczynka) znacznie mniej.
Boje się czy wszystko jest ok. Czy któraś z Was ma lub miała podobny problem?
Nie wiem, być może mała zminiła pozycję i leży teraz jakos inaczej, ale tego w 100% nie jestem w stanie stwierdzić, tak więc proszę o Wasze opinie... z góry dziękuję.

u mmie córcia też leży w lewym rogu, czorcik który jest jeszcze nie zidentyfikowany, ale chyba chłopiec leży pod prawym żebrem, różnie się ruszają dziewczynka jest spokojniejsza, chłopak daje znać więcej, generalnie sa bardzo ruchliwe, ale nie szaleją, poprostu się przelewają i pukają jeszcze nie kopią też czasem się zastanawiam czy nie za malo się ruszają, ale moja gin stwierdziła, że ruchy dziecka w każdej ciąży i u każdej kobiety są inne, jak się mocno martwisz idź do swojego gin, zrób usg, nerwy nie sprzyjają

dziękuję Ci bardzo za tak szybką odpowiedz :)
USG miałam w 21 tc. i wszystko jest ok, ale ... zawsze jest jakieś ale. Czytałam duzo o ruchach płodów i wiem, że powinno się je liczyć w 3 trymestrze. Jak to zrobić w ciąży bliźniaczej? Nie jestem pewna czy dzieciaczki są tam gdzie były 4 tyg. temu. I tak zaczął się mój problem z ruchami maluszków.
Teraz dopadły mnie jeszcze straszne bóle pleców i ból przy żebrach z prawej strony. Nie wiem jak będzie dalej. Już niedługo będę chyba tylko leżała :)

onna te skorcze to takie dziwne uczucie. siedze sobie siedze, (a teraz leze) i nagle czuje sie jakby mi ktos spod mojej macicy wysysał wszystkie wnetrznosci jakbym byla na karuzeli i spadala w dol i nagle czuje jak moj normalny miekki brzuch (czyt. macica) zaczyna twardniec jak kamien, tak ze mam nieraz wrazenie, ze skora na brzuchu zapada mi sie bokami a na srodku pojawia sie twarda jak kamien pilka tzn. macica. trwa to tylko chwilke i nie zawsze tak samo wyglada czasami po prostu robi sie tylko twardy brzuch i nic mi nie wypyacha. do tego jeszcze jest ucisk na pecherz i zdaje mi sie, ze siusiu zrobie pod siebie jak sie rusze;( u mnie niestety powoduje to skracanie sie szyjki i dlatego tak sie denerwuje, inaczej pewnie bym tak nie panikowala. dzis ide do swojego gina zobacze co mi powie.

IVI80 jezeli chodzi o ruchy dziecka to ja mam podobnie jak ty z moimi dziewczynami. w srode na usg genetycznym wyszlo, ze prawa dziewczynka lezy glowkowo, a lewa miednicowo (czyl iglowa do gory) , a w sobote w szpitalu okazalo sie , ze juz obie leza glowkami w dol, a ja jakos w ogole specjalnie nie czulam, zeby ta lewa mi sie przekopyrtala:) zreszta za kazdym razem i na kazdym usg wszyscy mowia, ze lewa jest bardzo ruchliwa i ciezko ja obejrzec bo sie tak wierci (sama to zreszta wiele razy widzialam), prawa zawsze byla leniwa i uparta, a teraz ja czuje wiekszosci tylko ta prawa a lewa sporadycznie. lekarka od genetycznego tlumaczyla mi i pokazywa, ze ta prawa ktora bardziej czuje jest poprostu pecherzem plodowym i macica bardzo przyklejona do moich powlok brzusznych i dlatego ja tak czuje wyraznie. zreszta ciagle przy badaniu musiala ja stukac i mowic " nie przytulaj sie tak do mamusi":) moze u ciebie jest podobnie. nie ma sie czym denerwowac. moze jedna jest po prostu bardziej leniwa:)ktor mowi, ze jest OK to musi tak byc:)

nie moge sobie poradzic z tym suwaczkiem, niby go stworzylam, niby go wkleilam, moge go podejrzec w ustawieniach , a jakos jak pisze to sie nie pojawia;( moze mi pomozecie, zeby bylo dobrz.e

reklama
Dzięki ONNA :) Żaden lekarz nie jest w stanie uspokoić nerwów i "problemów" ciężarnej, jak druga kobieta i podobnej sytuacji.
Co do szyjki, to oczywiście moja jest pod kontrolą gina. Co dwa tyg. na kontrolę. Jak na razie wszystko jest ok i mam nadzieję, że tak zostanie.
W poprzedniej ciąży (córeczka Oliwia 5 lat) miałam problem z szyjką. Juz w 3 m-cu miałam zakładany szew. Tym bardziej teraz cieszę się, że juz 6 m-c i jest ok. Oby tak do konca!
Naczytałam się tyle o wczesniejszych porodach bliżniaków, że najchetniej to bym już torbę do szpitala pakowała. W pierwszej ciąży czekałam bardzo na poród i doczekac sie nie moglam. Teraz staram sie cieszyc kazdym "spokojnym" (jak na razie) dniem, ale przez te wczesniejsze porody boje sie, ze ten czas juz niedaleko. I mimo to ze tym razem nie odliczam dni do rozwiazania, to czas leci mi duzo szybciej.

Do góry