reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
W zasadzie to USG raz w tygodniu:-D to wszystko, raz na jakiś czas morfologie i CRP. Imionka wybraliśmy Amelka i Kamilek :-). Głównie leże, do toalety jedynie mogę iść. Już 6 tygodni za mną, wiec mam nadzieje że zleci. Licze że 36 tydzień to max jak dla bliźniaków jeżeli chodzi o rozwiązanie, jak myślicie?

z tym różnie bywa, nasza znajoma urodziła bliźniaki w 38tyg. więc różnie bywa, mnie powiedziano, że przeważnie rodzą się w 36 tyg. ale każda ciąża jest inna, więc u każej z nas inaczej przebiega i w innym terminie może się zakończyć
jola1985 zdrówka życzę i obyś wyszła ze szpitala jak najszybciej, w domu człowiek inaczej funkcjonuje

Wiem wiem że różnie bywa :-) U mnie ma być cesarskie cięcie ze względu na łożysko więc dlatego tak myśle że powinni 36 tc już coś o mnie myśleć, wogóle słyszałam że jeśli jeden bliźniaków ma więc niż 3 kg to automatem rozwiązują bo się boją że macica nie wytrzyma. Nie wiem jak to jest w praktyce, może ktoś się orientuje? Z wyjściem do domu będzie kiepsko bo mówią ze do rozwiązania raczej z nimi :-)

witaj jola :) wspłćzuję tego szpitala, no ale czasem trzeba sie poświęcic.
A ja dzis po wizycie, podejrzeliśmy dzieciolki przez moment, teraz są ułożone "na waleta" jeden w dół drugi w góę, ale lekarz mi powiedzial że ma to znaczenie przy porodzie. I chyba dość już kategorycznie oznajmil że będę mialą cesarkę. Szyjka się trzyma dzielnie, jest 46mm jak było. NAwet przed wizytą wybrałąm sie na dłuższy spacer, żeby zobacyć czy jakoś to wpłynie :D Mam nadzieję,że ten mój twardy brzuszekteż nie przeszkadza jej, jednak będziemy ją sprawdzac systematycznie. Jeśli się skroći mam zapowiedziany szew i lezenie.
Zaskoczylyście mnie tym urządzaniem pokoju na Boże Narodzenie, ja przecież jestem jakieś 3-5 tygodni za Wami. No ale styczeń jeszcze będę miała mam nadzieję spokojny, zresztą może wybiorę sobie wcześniej co chcę z większych rzeczy a potem tylko zamówić.
mwilyście o kupowaniu lózeczka - nie ma co czekać do rozwiązania, czytaląm że łóżeczko ( i pewnie wszystkie nowe rzeczy) powinny sobie stać rozłożone jakies 6 tygodni, żeby wywietrzały z nich zapachy. Tak że lepiej to kupić wcześńiej. Malowanie tak samo. i uważajcie z malowaniem kaloryferów, bo jak będą grzały to więcej szkodliwych substancji mogą z farb wydzielać.\
Jakie macie ciuszki dla maluchó? Takie same? Podobne? Jak ja bym chcialą wiedzieć jakiej plci są moje dzieciaczki, ale może w 22 tyg na USG cos pokażą?

Witajcie wieczorowa pora:-)
My wlasnie po wizycie u ginka. Szczesliwa jestem strasznie bo wszystko jest wporzadku. Lekarz powiedzial ze jak teraz sie dziewczynki rowno rozwijaja i sa mniej wiecej tej samej wagi to juz nam nie grozi raczej zespol przetoczenia. Dziewczynki ulozyly sie glowkowo obie. Ale gin powiedzial ze on jezeli chodzi o blizniaki to jest za cesarka. Poniewaz jedno moze sie urodzic naturalnie a drugie poczuje miejsce i moze sie rozlozyc wpoprzek i trzeba cesarke robic..ze to niebezpieczne! Wiec ja na 99% bede miec cesarke. I mowil tez ze rzadko sie zdarza zeby blizniaki usiedzialy w brzuchu do 38tyg. Mowil tez ze szyjka ok, zadnego rozwarcia nie ma. Jedyne co zalecil to mnie slodyczy, bo cukier dosc wysoki! I zelazo mi przepisal. Mam 12 kg na plusie:szok: Ale to i tak chyba nie tak zle:-)

onna w 22 tyg na pewno pokażą co mają między nogami. Jeżeli chodzi o ciuszki to jak różnie kupuję. Staram się takie same, ale czasami nie udaje się bo zauważyłam że w niektórych sklepach jest tylko po 1 szt danego rozmiaru. Takie sklepy nazywam że są "nieprzyjazne bliźniętom" :)

anulka!!! ekstra że z dziećmi wszystko dobrze. zazdroszczę Ci tego 29 tyg. Jeszcze tak niewiele przed tobą. Jeżeli obie są teraz ułożone główkowo to znaczy że już do porodu one się nie odwrócą? u mnie też lekarka od początku nastawia mnie na cc.

ja też zazdroszczę chociaż fajnie być w ciąży, moim dzieciom też nie grozi zespół przetoczenia chociaż czorcik lezy poprzecznie dziewczynka lezy jak trzeba, ale może się jeszcze przełoży mnie od początku mówiono, że będzie cesarka nawet nie wspomniano o porodzie naturalnym i tak się już jakoś nastawiłam na opcję z cesarką.

Co do ciuszków, mnie wczoraj kuzynka oznajmiła, że odda mi wory dosłowinie po córci, ale mówiła, że część ma w uniwersalnych kolorach więc jak czorcik będzie chłopcem też będzie miał co nosić, ja nic nie kupuję dopiero po świętach.

miłego dnia

anulka, to super, że możesz być spokojniejsza. Teraz tylko odpoczywać, żeby się szyjka za wcześnie nie zbuntowała. Ja tak odliczam tygodnie do kolejnych "uffffff" - najpierw do 12, teraz do 20, a potem to już chyba co 5 :D
dzieciaki się odwracają póki mają miejsce. Jak zapytałąm lekarza jak są ułożone to mi powiedział,że to jest istotne przy porodzie tylko, dla mnie tam jest istotne już teraz czy macam pupcię czy główkę :)
yenefer, sklepy nieprzyjazne bliźniętom, dobre.... Ja szukam sobie po allegro, znalazłam jednego sprzedawcę co ma niedrogie bodziaczki i nawet rozmiar 50, ale te najmniejsze chciałabym całe rozpinane. Są też takie z zawijanymi rękawkami, robi się taka rękawiczka, fajne bo nie musi się dodatkowo łapek zakładać. Ale to 56, nie sądzę żeby nasze maluszki jako noworodki tyle mialy.

Gosia, to ja podobnie, od siostry, ktora teraz urodziłą mam dostać ubranka po synku, część nawet sama kupowałam ;) Ale chciałabym mieć i nowe.

Co do cesarki to moj lekarz mnie zadziwił totalnie jak oznajmił,że dzisiaj już sie bliźniakó nie rodzi, tylko cesarki. A ja słyszałąm o paru osobach, co rodziły bliźniaki naturalnie, tylko że to rzeczywiśćie ryzyko, ja chyba bym umarłą jakby po jednym porodzie okazało sie że są jakieś komplikacje i wtedy jeszcze dodatkowo cesarka. To ja już wolę od początku i najlepiej w ogolnym znieczuleniu, żeby nie wiedzieć co sie dzieje. Czy to głupie podejście???

reklama
wiesz co ja jestem nastawiona na cesarskę nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że najpierw poród naturalny, a jak się zacznie coś dziać to wtedy cesarka, Boże na samą myśl teraz mnie trzęsie, wolę nie myśleć jeszcze cieszę się dniem codziennym, myślę o świętach, prezentach i staram się odpoczywać, trzeba nabrać sił.
http://www.pro-test.pl/ ponoć jest test wózków

Do góry