reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

ja jestem z Warmi, poszukałam w necie, koszt według cennika 200zl. nie ma mowy o kolejnym płodzie, ale musze zadzwonić, cena obejmuje nagranie na dvd i coś tam jeszcze

p.s dopytałam koszt 200zł. bez dodatkowych kosztów np. w przypadku ciąży bliźniaczej

Ostatnia edycja:
reklama
Ja za USG 3D/4D płaciłam w Krakowie chyba 250 zł. To że ciąża była bliźniacza nie miało wpływu koszt, choć w gabinecie byłam ponad godzinę. Warto powiedzieć przy umawianiu się, że jest się z bliźniętami, to wtedy rezerwują więcej czasu na wizytę i wtedy ani lekarz ani następne dziewczyny nie denerwują się opóźnieniem.
Byłam dziś na badaniu krzywej cukrowej. Ambrozja to to nie była, ale wypić się dało. Najbardziej w kość dały mi te 2 godz siedzenia na twardym krześle. Nawet porywająca książka nie pomogła - dłużyło się koszmarnie i brzusio mam teraz takie zmęczone.

Ja płaciłam 330 zł. Dopłacalam 80 zł za kolejnego dzieciaczka. Robiłam na Agatowej. Jestem bardzo zadowolona. Lekarz wszystko dokładnie omawiała - skupila sie na sercu, kręgoslupie, mózgu. Sprzęt tez mają dobry - wszystko dobrze widać i posługują się nim wprawnie. Dużym plusem było tez dla nas to, że pieniążki za USG idą na Hospicjum dla dzieci - ta poradnia mieści sie właśnie przy tej fundacji.

Warto było wydać żeby zobaczyć nasze dziewunie.
Teraz powoli nastrajam się do zakupów.

Iws gratuluje zdrowych coreczek!:-) Mi w 20tyg powiedzieli ze dziewczynki i na usg 3D w 28tyg potwierdzili.

Pierwsze slysze, ze za blizniaki sie doplaca. U mnie w szpitalu 3D kosztuje 200zl i nic sie nie doplaca za drugiego dzieciaczka. A maja naprawde dobry sprzet. I mam nagranie i zdjecia. Fakt ze nie za dlugie to nagranie bo tylko 9min ale dobre i to..i tylko jedna niunia na zdjeciu pokazala buziaka, a druga sie chowala.

A co do wozkow to ja od poczatku nie biore pod uwage nawet tego dlugiego co dzieci jedno za drugim sa. Nie podobaja mi sie one. I facet w hurtowni tez odradzal bo mowi ze dlugi i ciezko np pod kraweznik nim podjechac. No i ja wole miec dzieciaczki obok siebie na widoku. A na zakupy jak bedziemy chodzic to raczej razem. Najwazniejsze dla mnie jest zeby wypiac foteliki ze stelaza i do auta przelozyc bez problemow, sam stelaz do bagaznika, bo z gondolkami chyba mi by sie do auta mojego nawet nie zmiescil. A na poczatku to pewnie i tak wiekszosc autem bedziemy sie przemieszczac.

Ostatnia edycja:
iws czy na Agatowej trzeba się wcześniej umawiać? Jeżeli tak to ile wcześniej? Czy jak się umawiałaś to mówiłaś że jest to ciąża bliźniacza?
Skoro tak zachwalasz to ja chyba też się tam zdecyduję zrobić USG.

Wiatam wieczorowa pora!!! my dzisiaj po USG chlopcy rosna jak na drozdzach i waza 1401g i 1318g no ale tez chudszy ma znacznie grubszy brzuszek, ogolnie rozwijaja sie ok i wszystko w porzadeczku u nich, po dwoch tyg lezenia gglowkowo jednemu sie znudzilo i teraz wygodnie sobie siedzi :))

co do wozkow to u mnie tesciowa wlasnie dzisiaj w Polsce odebrala JUMPER-a DUO w dwoch oooogromnych pudlach i myslala ze to auto tam w srodku a nie wozek. troszke musiala przepakowac no i powiedziala ze ladniutki jest :)) no i ja zadowolona ze juz mamy to z glowy uff

ciekawe z tym USG, wygląda na to że niektórzy windują ceny. Ja robiłam tylko normalne i różnica jest taka - za ciążę pojedynczą 100zł a za mnogą 180. NIe mam pojęcia ile kosztuje 3d, ale sie nad nim ciągle zastanawiam... Ciekawe cz można zrobić filmik ze zwykłego USG??

Monia ale duze Twoje chlopaki:-) My dzisiaj mamy wizyte!
Super ze macie juz wozeczek. Wlasnie nie wiem czy czekac do porodu z zakupem wozka czy moze wczesniej kupic..
ciekawe z tym USG, wygląda na to że niektórzy windują ceny. Ja robiłam tylko normalne i różnica jest taka - za ciążę pojedynczą 100zł a za mnogą 180. NIe mam pojęcia ile kosztuje 3d, ale sie nad nim ciągle zastanawiam... Ciekawe cz można zrobić filmik ze zwykłego USG??
No wlasnie wszedzie inne ceny sa. Ja za usg polowkowe zwykle placilam u mnie w szpitalu 150zl. I zdjecia plus nagranie tez mam.

iws czy na Agatowej trzeba się wcześniej umawiać? Jeżeli tak to ile wcześniej? Czy jak się umawiałaś to mówiłaś że jest to ciąża bliźniacza?
Skoro tak zachwalasz to ja chyba też się tam zdecyduję zrobić USG.

Umawiałam się wcześniej. Trudno było mi się dodzwonić, ale udało się. Telefonowałam chyba w poniedziałek lub wtorek a chciałam na czwartek. Niby były miejsca, ale jak powiedziałam, że bliźniacza to tylko jedna godzina okazała się możliwa. Przed samym usg dają taką ankietę do wypełnienia - wypełniasz co chcesz - głównie o Twoje zdrowie pytają. Powiedzieli żebym wzięła poprzednie usg jak są i zanim weszłam to lekarz sobie obejrzała.
Byliśmy zadowoleni - nikomu się nie spieszy - omawówienie dokładne - nawet takie błachostki, które niektórym lekarzom mogą wydawać się oczywiste. Nie wiem oczywiście, kto ewentualnie Tobie by robił usg - wiele zależy przecież od lekarza :) Co mi się podobało to nie skupiła się na płci i pokazaniu buzi tylko bardzo dokładnie oglądała mózg, kręgosłup i serce. Ileś pomiarów itp. Dla mnie to bardzo ważne żeby w tym przypadku się nie spieszyć i czegoś nie przeoczyć. No, ale to może wynikaz tego, że to poradnia przy hospicjum więc może mają troszeczkę inne podejście.
Byliśmy ponad godzinę- mamy sporo zdjęć, film 25 minut. Każde dziecko opisane osobno. Dodatkowo - jak się okazało że bliźniaki - to zrobiono mi pomiar szyjki. Bezpłatnie.

reklama
Dziewczyny! Jak z pokoikami dla bliźniąt? Meble już wybrane? Nam się koncepcja powoli zmienia i troszkę mnie to przeraza :)

Jak okazało się że będą dwie dziewuszki - co oczywiście mam nadzieję, że się potwierdzi :) pokoik zrobimy biało-misiowy.

Ja jestem sceptycznie nastawiona do mebli z ikei, ale może któraś miała do czynienia z serią Hensvik - szafa i ten pierwszy regalik. Nie są to ogromne meble ale do Drewexu Hippo i bielonej sosnowej komody byłyby w sam raz. Jak dużo miejsca jest Waszym zdanie potrzeba na ubranka i wszystkie bibeloty-szpargały dla dwójki? Szafa ma 169 cm wysokości - więc nie jest wysoka.

1_HENSVIK-white-crib-childrens-furniture.jpg

Do góry