reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Dziendoberek

My tez zdecydowalismy ze nasze chlopaki beda mialy tylko pierwsze imiona jak narazie to jest nasza wspulna decyzja ale faceci sa tacy zmienni.

a mi juz skoczyl 33 tydzien a pamietam jak w 30 balam sie ze nie dociagne tak daleko

reklama
Witam!!! Zima tuż tuż, chyba bede musiała pomalutku przepakowac torbe z ubrankami dla maluszków na wyjscie :-D:-D:-D

Justella się rozpakował i się jakoś pusto na forum zrobiło. Atak swoją drogą justella na dziś trzecią dobę po porodzie,czyli nawał pokarmu ją czeka, trzeba trzymac za nią kciuki.

Ostatnia edycja:
monia,jak mus to mus,tym bardziej jak dobra praca.

mam dylemat,nie chciałam dawac dzieciom drugich imion,no ale mój chce dac po swoim zmarłym tacie i ciężko mi sie z tego wykręcic.a jak dam po jednym dziadku to drugiemu,żyjącemu może byc przykro.no i bądz tu mądry.nie chce żeby dzieci miały mega długie imiona, drugie imiona i nazwiska przy wszelkich formalnosciach.
wychodzi z tego że jeden będzie:
Leonard Józef W......ski a drugi Maksymilian Krzysztof W......ski, nie no dramat.ratuunkuuu.
może powiem że chciałam ale w usc zapomnieli,albo że miałam zanik pamięci,yyy....

az tak ci sie nie podobaja te 2 imionka??? dla mnie sa nawet oki:)

chodzi o to że są niemiłosiernie długie.i podajesz je w usc i potem już są wszędzie z Tobą.w każdym urzędzie,w każdym papierze,w dowodzie.i braknie kratek na to wszystko.po co tak utrudniac życie???

yenefer,ja ide do usc :O)
to zbyt powazna sprawa zeby powierzyc ją mezowi,poza tym chłopcy maja miec moje nazwisko,i o to też jest spór,bo sorry...zapomniałam,ale mój mąż che dac jeszcze do tego wszystkiego dwu-członowe nazwisko.......

więc zamiast Leonard W......ski ma byc " Leonard Józef B...ś - W......ski" . więc na wszelki wypadek ide ja.nie wiecie ile mam czasu od porodu na zgłoszenie?
co za stres w ogóle...

Cześć dziewczyny,
też mam w brzuszku bliźniaki, u mnie parka, Lenka i Oskarek, jestem w 23 tyg.ciąży.
No właśnie ile czasu jest na zgłoszenie dzieciakow w usc?
u mnie jeszcze jest taka sytuacja, że moje skarby będą miały nazwisko taty, nie planujemy ślubu.Ja mam swoje nazwisko a bąble będa miały po tacie, więc trzeba to wszystko zgłosić w usc, bo podobno zaraz po urodzeniu w szpitalu dzieciaczki dostaną moje nazwisko?!
Wiecie coś na ten temat, jak się to rozwiązuje?

O ile mi wiadomo to jest 14 dni na zgłoszenie. A jeśli chodzi o taką sytuacje jak u Angel to chyba matka musi iść z ojcem do urzędu i ten musi uznac dziecko ale jak to dokładnie sie odbywa to nie wiem.

A co do powierzania tej sprawy mężom to coś w tym jest, np ja miałam mieć inaczej na imię ale mój tata w drodze do urzędu spotkal moją ciotkę która go przekabaciła i dał mi na imię Katarzyna :)
U nas na szczęście imiona zatwierdzone więc mąż śmiało może iść, tym bardziej że sam wymyślał to na pewno nie pomyli :D

I tak w ogóle to witaj Angel w naszych bliźniaczych progach :)

hej! na wizyte w usc ma sie dwa tygodnie. Jak mama i tata nie sa malzenstwem to potrzebny jest odpis aktu urodzenia mamy no i tatus musi uznac dzieciatko, jesli malzenstwo to odpis aktu malzenstwa jest potrzebny. Ewentualnie jesli mama urodzona wtym samym miescie co dzieci to moze nie byc potrezbny jej akt urodzenia. Ja musialam miec no i gonitwa byla straszna bo musialam podanie pisac i to trwalo poki mi przyslali. Jesli po 14 dniach sie nie zglosi do usc to urzad przysyla upomnienie a potem urzad sam przypisuje imie dziecku :)

A! Justella jakos sobie radzi. Pisala ze Kubus jest na noworodkach dostal antybiotyk tak jak moj Macius.

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny,
też mam w brzuszku bliźniaki, u mnie parka, Lenka i Oskarek, jestem w 23 tyg.ciąży.
u mnie jeszcze jest taka sytuacja, że moje skarby będą miały nazwisko taty, nie planujemy ślubu.Ja mam swoje nazwisko a bąble będa miały po tacie, więc trzeba to wszystko zgłosić w usc, bo podobno zaraz po urodzeniu w szpitalu dzieciaczki dostaną moje nazwisko?!

W szpitalu dziecko jest pod nazwiskiem matki zeby bylo wiadomo ze to twoje dzieci ja jak urodzilam corke tez nie mielismy slubu i moja Emilka byla podpisana jako corka Aleksandry M............ej ale jak zglaszalismy to bylo nadane nazwisko tatusia

reklama
chodzi o to że są niemiłosiernie długie.i podajesz je w usc i potem już są wszędzie z Tobą.w każdym urzędzie,w każdym papierze,w dowodzie.i braknie kratek na to wszystko.po co tak utrudniac życie???

yenefer,ja ide do usc :O)
to zbyt powazna sprawa zeby powierzyc ją mezowi,poza tym chłopcy maja miec moje nazwisko,i o to też jest spór,bo sorry...zapomniałam,ale mój mąż che dac jeszcze do tego wszystkiego dwu-członowe nazwisko.......

więc zamiast Leonard W......ski ma byc " Leonard Józef B...ś - W......ski" . więc na wszelki wypadek ide ja.nie wiecie ile mam czasu od porodu na zgłoszenie?
co za stres w ogóle...

no tak rozumiem....dosc dlugie sa.....i moze lpeiej ze beda 1 imionka:) a co do 2 czlonowego nazwiska...to bardzo jest to klopotliwe...

Cześć dziewczyny,

witamy i Gratulujemy

Do góry