reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Witam, tydzień temu zrobiłam test i wyszły 2 kreski, wiem że pospieszyłam się z usg ale trudno.. na usg uwidoczniono 1 malutki pęcherzyk ciazowy 3mm, ale do pęcherzyki żółtkowe w jajniku.
Wyniki beta hcg w czwartek 1844 dziś 4050. Progesteron 66. Czy jest możliwość negocjacji ciąż blizniacza tylko jeszcze nie widać drugiego pęcherzyka? Lekarz doszukiwał się też pozamacicznej ale mam jednak nadzieję, że jak miałyby być dwa to że będą oba prawidłowo zlokalizowane.
Czy możecie powiedzieć czy ktoś miał takie wyniki na samym początku ciąży?

Dokładnie tak jak @Kocka pisze, kontroluj sytuację bo beta już spora, a w pozamicznej o ile dobrze pamiętam czasem jest tak że jest chyba pęcherzyk rzekomy czy pseudopecherzyk (nie jestem pewna nazwy) i on może jakby wydawać się tym pęcherzykiem ciazym w macicy, a prawdziwa ciąża pojawia się w jajowodzie np. Nie chcę straszyć, bo nie znam sytuacji, ale byłabym ostrożna i szła na USG znowu.

Ostatnia edycja:
W tym tygodniu pójdę jeszcze raz do lekarza. Usg w piątek wykazało oecherzyk 3 mm(w środę nie było go wcale) a czwartkowa beta była ¹800. Zastanawia mnie wysoki poziom progesteronu, to pewnie przez te dwa ciałka żółte w jajniku... no i przyrost beta jest też spory. Wychodzi 130% chociaż czytałam o wyższych przyrostach. Nic czas pokaże. Muszę uzbroić się w cierpliwość. Na pewno doszlo do podwójnej owulacji, pytanie czy do podwójnego zapłodnienia.
Jeśli chodzi o dni po owulacji to wielkosc pęcherzyka ciazowego by się zgadzała. To raptem byłoby 6 dni po spodziewanej miesiączce, a 10 od pierwszych 2kresek takich bladych.

A i przy poza macicznej ponoć beta wolniej rośnie. Jedynie co to Pani dr mówiła że mogłaby być taka sytuacja że jedna ciąża jest w macicy a druga gdzieś indziej umiejscowiona. A pamiętacie przy jakiej becie miałyście robione usg?

A i przy poza macicznej ponoć beta wolniej rośnie. Jedynie co to Pani dr mówiła że mogłaby być taka sytuacja że jedna ciąża jest w macicy a druga gdzieś indziej umiejscowiona. A pamiętacie przy jakiej becie miałyście robione usg?
Kurcze ja już słabo pamiętam, wydaje mi się, że przy becie 17tys miałam USG i wtedy były dwa pęcherzyki z pęcherzykami zoltkowymi.
We wcześniejszej ciąży też miałam podwójna owulację (na jajniku dwa ciałka żółte) a pęcherzyk ciążowy był tylko jeden i jeden zarodek (akurat ta ciąża przestała się rozwijać, ale to raczej z powodu wady genetycznej).
Także kto wie co będzie u Ciebie, rzeczywiście przy becie 800 pęcherzyk może być malutki, więc trzymam kciuki za chociaż jednego bobka, a jeśli marzysz o tym to nawet za dwa 😍

Hejka, Dziewczyny czy moglybyscie pokazać Wasze USG z prenatalnych? U nie dzis 12t4d z OM i w środę ide na USG właśnie. Jestem ciekawa jaki u Was był widok, nie byłam wcześniej na badaniu prenatalnym tym bardziej z bliźniakami. Strasznie się stresuje, czy serduszka biją i czy wszystko ok.

reklama
Z pierwszych mam takie. Fajne badanie, ruszają nóżkami i rączkami. Lekarz sprawdzi czy mają dobra budowę serca, czy są wszytskie narządy wewnętrzne czy jest ryzyko wad wrodzonych.

Załączniki

• IMG_20220711_120034.jpg
    IMG_20220711_120034.jpg
    101,3 KB · Wyświetleń: 73
  • Screenshot_2022-07-11-12-00-00-092_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2022-07-11-12-00-00-092_com.miui.gallery.jpg
    154,2 KB · Wyświetleń: 74
Do góry