reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Witam, w piątek byłam u ginekologa który zobaczył 3 pęcherzyki ciążowe.
Wczoraj kolejna wizyta i tylko jeden, w sumie lekarz coś mówił że jest drugi ale mały.
I tu moje pytanie czy ten mały to może być krwiak? Czy jest szansa, że to ciąża bliźniacza? Zobacz załącznik 1421172Zobacz załącznik 1421173
Dziewczyny!
Wiem,że bardzo chcecie wiedzieć co i jak i szukacie zapewnień.Ale tak na logikę, to przecież to jest forum ,gdzie raczej większość z nas nie studiowalo ileś tam lat i nie szkolilo się w zakresie czytania i robienia USG. Skoro lekarz, który je wykonuje daje Wam takie informacje, to niestety skoro specjalista tak mówi, to pozostaje czekac.
U mnie na pierwszej wizycie był jeden pęcherzyk, nie było widać totalnie nic więcej, a na drugiej z nikąd pojawił się drugi. U Was coś tam jest widać, ale kto to wie co to może być, może być wszystko.
Ja bym nie ośmieliła się nawet komentować tych zdjęć USG bo zwyczajnie nie mam zielonego pojęcia, nie chciałaby też dawać Wam ani nadziei ani Wam odbierać.
Wiem że ciężko nie podchodzić do tego emocjonalnie, bo sama podchodzę. Ale myślę że tylko czas da Wam odpowiedź. Reszta to wróżenie z fusów.
Życzę zdrowej ciąży czy z jednym czy z dwoma dizdiusiami!🥰

Dla dziewczyn, które chciałby zobaczyć jak wygląda sam początek ciąży bliźniaczej. Tu zdjęcie gdzie są tylko pecherzyki. Nasze pierwsze, jeszcze bez zarodków i serduszek. Pęcherzyki są rowne, regularne

Załączniki

• IMG_20220707_103328.jpg
    IMG_20220707_103328.jpg
    93,2 KB · Wyświetleń: 83
Cześć wszystkim.
Dziewczyny byłam w pn na USG, lekarz zobaczył pęcherzyk ale serduszka jeszcze nie było słychać mam iść na wizytę 11.07.
Po badaniu dał mi wydruki USG. Dopiero później zaczęła je oglądać i widać tak jakby dwa pęcherzyki?? Co o tym myślicie?
A zaznacz na zdjęciu gdzie widzisz drugi pęcherzyk? Bo ja widzę tylko jeden, ta druga ciemna plama na lewo jest już poza endometroum macicy

Zgadzam się że lekarz powie że są dwa pęcherzyki. Mi lekarz powiedział w 5 tyg miałam to też w opisie ale jakoś w ogóle tego nie skojarzyłam dopiero po fakcie..;) Tydzień później jak były serduszka to już byłam bardziej świadoma;) Powiedział mi też że w ciąży bliźniaczej należy czekać do 9 tyg a najlepiej do 12 i wtedy ew. stwierdzić że to bliźniacza i to komunikować na zewnątrz. Bo często zdarza się że jest na początku więcej pęcherzyków potem zostaje zazwyczaj jeden. No np moja siostra tak miała umnie w rodzinie występują rzeczywiście ciążę bliźniacze. ja faktycztycznie czekałam do tego 12 żeby mówić osobom z dalszego otoczenia tak więc na spokojnie nic się nie da zrobić tylko czekać niestety. Pamiętajmy że też nie każdy się cieszy na te ciążę bliźniacza to kwestia indywidualna. Przyznam się że ja czekałam wtedy że zostanie jeden...

Zgadzam się że lekarz powie że są dwa pęcherzyki. Mi lekarz powiedział w 5 tyg miałam to też w opisie ale jakoś w ogóle tego nie skojarzyłam dopiero po fakcie..;) Tydzień później jak były serduszka to już byłam bardziej świadoma;) Powiedział mi też że w ciąży bliźniaczej należy czekać do 9 tyg a najlepiej do 12 i wtedy ew. stwierdzić że to bliźniacza i to komunikować na zewnątrz. Bo często zdarza się że jest na początku więcej pęcherzyków potem zostaje zazwyczaj jeden. No np moja siostra tak miała umnie w rodzinie występują rzeczywiście ciążę bliźniacze. ja faktycztycznie czekałam do tego 12 żeby mówić osobom z dalszego otoczenia tak więc na spokojnie nic się nie da zrobić tylko czekać niestety. Pamiętajmy że też nie każdy się cieszy na te ciążę bliźniacza to kwestia indywidualna. Przyznam się że ja czekałam wtedy że zostanie jeden...
Ja czekałam z powiedzeniem dalszej rodzinie i znajomym tak długo, że już było po mnie widać :p

U mnie tak było na pierwszej jak się dowiedziałam.o bliźniakach.

Załączniki

• IMG_20220707_111556.jpg
    IMG_20220707_111556.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 66
  • IMG_20220707_111550.jpg
    IMG_20220707_111550.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 63
reklama
Do góry